Exterierove schodisko z palisad

Profilova fotka
Zdravim, mate niekto zhotovene exterierove schodisko (ku vstupu do domu) z palisad? Resp. robil to niekto z tohto materialu? Pomohli by nejaker foto resp. rady ako to nezbabrat :) Dik.
Odpovedať
1
2
@piti255 Neviem, akú máš predstavu o tých schodoch z palisád, ale podľa mňa schody IBA z palisád nie je veľmi dobrý nápad. A taktiež to môže byť iba pár schodov, tak 2-3, inak potrebuješ betónový základ. Ja mám schody na terasu, kde dokola sú palisády, vnútro je vyplnená a zhutnené makadamom a na tom je dlažba 4 cm hrubá. A sú to len 2 schody. Myslíš takéto niečo?
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Zdravim ta! No nieco podobne, len o nieco zlozitejsie. Davam foto....Mne treba ale dost navysovat teren.
Odpovedať
@piti255 mozes to kludne urobit z palisad, len ked ti to treba viac navysovat tak ti treba aj dlhsie palisady. A ak pozeram na tvoj navrch kde 30cm kus stoji cca 3€ sa tvoja penazenka asi uz teraz tesi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stano8 Tak co som len tak zbezne pozeral 1KS o rozmere 11,5x11,5x40 sroji cca 1,80E. Samozrejme v sivej farbe. Farebne su cez 3E. JMne by stacili sive. Pri 200KS by ma to stalo cca 400 s dopravou. To su len palisady, potom este zamkova dlazba, nejaky ten obrubnik....kamenivo....no do 1500 by som sa mohol zmestit.
Odpovedať
@piti255 ako je to pekne, viac prace ale aj drahsie ......ako videl som schody aj z klasickych obrubnikov ale v porovnani s palisadami je pohladovo perfekne
Odpovedať
@stano8 palisada, ak myslime obidvaja na to iste, tie valcovite dute betove odliatky je akurat tak na hranu schodu, lebo aj tie najvacie co som videla maju priemer tak 15 cm, co je na schod malo. Cim ho chces dalej vyplnit? Nehovoriac o tom, ze ti vznikne vlnkovaty okraj schoda co je teda setsakramentsky daleko od bezpecneho schodiska. Cim vacsi priemer palisady, tym vacsie zvlnenie na hrane schoda. Lebo pohodlny schod by mal mat aspon taku plochu aby sa tam vosla cela noha dospeleho cloveka, min je myslim 22 cm, pohodlna niekde okolo 30 cm. Vyska schodu by sa mala pohybovat okolo 17 cm, co pri palisade znamena na kazdy schod asi o 20 cm vyssi stplik. Mne to na bezne chodenie nepripada najstastnejsie riesenie a uz vobec nie ak potrebujes navysovat teren. Bud hladaj normalne schodove betonove prefabrikaty, je ich na trhu celkom dost. Su aj esteticke varianty a co je najdolezitejsie su vymyslene priamo na schody, cize konstrukcne zodpovedaju norme na schody. A ak si nevyberies, tak normalne schody vybetonuj a poloz na nich dlazbu.
Odpovedať
@zita19 tak sa mi zda ze si to vobec nepochopila nikto tu nehovori o tom ze jeden kus palisady bude tvorit aj sirku schodu...tak tiez si asi videla len jeden typ palisady a to valcovity su aj svorcove a obdlznikove takze ziadny problem s vlnkovatym okrajom.....zadavatel temy pozeral 40cm takze z 20cm mas uz 23
Odpovedať
@stano8 nepochopil si mna, lebo som sa pytala cim vyplni ten zvysok schodu za palisádou Spomenute su konkretne palisady v priereze 11,5 x 11.5 cm cize co tu trepes o 40 cm. To je vyska palisady, nie jej buduca "naslapna" plocha. Alebo ich navrhujes ukladat vodorovne?
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Zdravim....pre lepsie pochopenie veci davam obrazok. stano8 netrepe, Ten zvysok schodu za palisadou sa vyplni zamkovou dlazbou, ktora ma ako lozko zhutnene frakcie kameniva. Vid. obrazky.
Odpovedať
@piti255 a nevyjde v takomto pripade lacnejsie a jednoduchsie pouzit schodiskove hranoly? Mne osobne to pride aj praktickejsie a aj o dost estetickejsie riesenie ako napríklad to druhe schdiste s bazenom. To bez travnika aspon ma priblizne rovnaku sivu farbu. Ale obidva priklady su nestastne riesene. Sive ma dlhe schody, po nom sa normalnym krokom neda vystupovat lava-prava ale furt jedna noha na schod, jedna po rovine, co je velmi nekonfortne. A este to vyzera byt ako schodiste ku vchodovym dveram, cize casto pouzivane. (v tomto pripade je lepsie riesit to dva schody (lava-prava) podesta na dva kroky. zas dva schody) Druhe ma schody nerovnakej sirky, co by sa ale pri schodoch do zahrady mohlo akceptovat, ale tiez to nie je nic moc. Predstav si v tomto konkrétnom pripade, ze manzelka, ktora jednym okom sleduje deti pri bazene, v rukach nesie nejaku tacku s pohármi sa trosku nesustredi a nesleduje ako su schody vyskladane... staci malicko a nevypocita spravne krok a uz je nestastie namalovane. Tiez by to malo byt dva schody, podesta na dva kroky, zas dva schody. Navrhnut pekne funkcne pohodlne a hlavne bezpecne schody sice nie je jadrova fyzika, ale treba si okolo toho dost nastudovat a hlavne spomenut si na vsetky schody, po ktorých clovek nevybehne alebo nezbehne automaticky ako boli riesene a co nam na nich vadilo. Kazde take schody maju nejaku chybu, ktora je potencionalne nebezpecna. Schody nemusia kopirovat zakrivenie terenu, maju byt bezpecne aj za cenu vacsich terénnych uprav. Ale tie upravy sa pocas ich zivotnosti mnohonasobne vratia na pohodlnom pohybe hore ci dole.
Odpovedať
@piti255 Dlažba ukladá len na štrk bez betónového základu časom klesá, bude zvlnená a bude ju treba opravovať podsypávaním. Betónová konštrukcia je prácna ale trvalá.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Ten obrazok schodov kde je bazen, je len ilustracny aby si si vedela predstavit ako to je myslene s tymi palisadami. Nema to nic spolocne s mojim pripadom. Moja situacia je vyobrazena o par prispevkov vyzsie. Takze zbytocne budeme diskutovat o rozmietneni schodov kedze to ako si to niekto spravil nieje vobec podstatne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@chlad12 myslis ze pri zatazeni iba chodzou cloveka to bude sadat? Tiez som na to myslel, ale povedal som si ze ak na to nepojde auto bude to v pohode.
Odpovedať
@piti255 moj príspevok bol len poukazanim na mozne chyby. Aby si sa ich vyvaroval. Inac pochopila som to ako ilustracne foto
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 jasne, sirka a vyska schodov su zaklad. Musia byt spravene tak aby splnali ergonomicke poziadavky, teda aby boli co najmenej nebezpecne a lahko zdolatelne :)
Odpovedať
@piti255 Vidím to na okolitých stavbách, ako zámková dlažba alebo dlažba na terasách sadá a škaredo sa vlní. Hlina sa samozhutňuje roky.
Odpovedať
@zita19 pisala si " Vyska schodu by sa mala pohybovat okolo 17 cm, co pri palisade znamena na kazdy schod asi o 20 cm vyssi stplik" takze ked sa kupi 40cm a odcitas 17cm ti ostava 23cm.....cim sa vyplni zvysok? staci len poriadne citat predosle prispevky alebo hned na prvom obrazku to je ze dlazbou.....tiez tu riesis sirku schodou a staci si pozriet @piti255 3D navrch tam su klasicke sirky schodov.......v sucatnosti je aj zo strany zakaznikov zaujem mat sirsie schody viem ze norna hovori 2h+b=a, mne osobne chodenie po sirsich schodov ani nevadi......robili sme schody aj s rampou ku kostolu v jedenej vacsej dedine, poziadavka bola aby schody boli sirsie. Vyslo to na 16cm vysoke a 50cm siroke ......casom sa nam objednavatel chvalil ze ludom sa to paci a hlavne ze starsim damam sa lepsie chodi ako po klasickych schodov
Odpovedať
@chlad12 my betonujeme iba v castiach kde je zamkova namahana autom....klasicke chodniky 20-30cm podklad zhutneneho magadamu frakcie 32-63 dalej cca 3cm frakcia 4-8 a na to zamkova
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 existujú aj blokové schody, je tam aj tá možnosť, priložím obrázky ak by si chcel z palisád, musíš dohliadnuť na to, aby "pohodlná" výška schodu bola 15 - 17cm dĺžka schodu je takisto dôležitá, ak to chceš riešiť len schodmi, tak aby mal schod aj vrátane palisády cca 36 cm, v prípade, žeby si chcel urobiť menšie podesty, musíš si to prerátať, buď na väčší krok (50 cm) alebo 2 normálne kroky (80-100cm)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucker777 chcel by som to presne tak ako to je vyobrazene v prispevku vyzsie. Nechcem len stupnice, kedze nechcem len ciste stupnice.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 jasné, tak potom to sprav klasicky: osaď palisády, musíš si vyrátať hlavne koľko tých schodov bude a aké dlhé schody a s akým sklonom po osadení palisád možeš plochu pod zámkovú dlažbu buď vybetónovať, ale kedže je to nákladné, možeš nasypať podklad z frakcie 0/32 alebo 16/32, podľa toho, čo máš k dispozícii, no treba počkať deň alebo dva, aby sa obetónované palisády nevyhli, potom ten kameň uhutni najlepšie vlastnou váhou, vibračná doska sa ti tam nezmestí na to ide kamenivo z frakcie 4/8, zrovnaj to s vodováhou napr. a tak pokladaj dlažbu, samozrejme dlažba musí byť vypustená do hora 1,5 cca a tak uhutnená buď vibračnou doskou, alebo manuálne kladivom/rovným hranolom a nakoniec zapieskuj šaštínom, alebo kremičitým pieskom (podľa dlažy) ..ešte poprípade na začiatku si môžeš nasypať do plochy kameň, uhutniť vibračnou doskou a tak urobiť výkop na palisády, aj keď ti kameň popadá z plochy do výkopu dúfam, že som ti pomohol, nahrám ešte jednu fotku, čo sme robili, žeby si si to priblížil
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@lucker777 vies mi dat este info....ak by som podklad chcel betonovy, bolo by treba robit aj nejaky zaklad pripadne dat do potkladu aj karisiet? aka hrubka betonoveho podkladu by mala byt? kolega mi vravel aby som dal beton, ze on teraz vsetko musi sice po 10 rokoch prerabat, ze mu to posadalo aj ked zhutnoval velakrat podklad.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 može byť aj všetko z betónu, nedáš kameň, ale betón, kameninu a na to dlažbu.. a základ tam netreba, ani karirohože ja som osobne za to, žeby sa schody komplet vybetónovali, pretože vibračná doska na hutnenie podkladu sa ti tam nezmestí, museli by to byť dlhé podesty
Odpovedať
Profilova fotka
@lucker777 na beton je potrebne dat kameninu? moze byt frakcia 0/32? Nestacil by nejaky piesok? Ak mam na ploche kde chcem tie schody nasyp cca 30 cm hliny asi by to bolo treba poriadne zhutnit....myslis ze mi to nebude pracovat ak to zhutnim? robil som mierny nasyp hliny v lete ono to este aj samo trochu sadne ale hutnenie asi bude potrebne....
Odpovedať
Profilova fotka
dával sa niekedy aj piesok 0-4, popr. 0-8, ale ja osobne odporúčam 4-8, pretože ti ju voda nevymyje spod dlažby, zvlášť pri schodoch, kde sú palisády a cez škáry sa môže piesok postupne vyplaviť a dlažba može sadnúť, kde pri 4/8 nie je šanca, žeby ti dlažba sadla čo sa týka násypu, či robíme schody, alebo dlažbu, stále betónujeme, pretože násyp je čerstvá vrstva, ktorá sa udúsa postupom času a pracuje rok, dva, desať, to nikto nevie .. a s vibračnou doskou čistú hlinu neuhutníš, bude ti skákať na mieste, musí sa odraziť od niečoho pevného, čiže minimálne nasypať kameň
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@chrobak7 najprv ste robili schody a tak terasu? Pretoze, ak urobim najprv terasu a potom sa rozhodnem pre schody tak vznikne malo priestoru pre žabu aby som makadam kde bude zamkova dlazba na schode uhutnil.
Odpovedať
@patrik194 pripadne uhutnim vacsiu cas plochy kde budu schody z terasy do domu a potom ak budem osadzat palisady tak odsypem . Neviem ako to vyriesit. Mam terasu 5x5m s tym , ze cokel ma 40 cm a od zeminy po interier je 56 cm . Po celom obvode osadim palisady - najprv frakcia 16/32 potom vrstva 4 cm frakcie 4/8 a 6cm dlazba . Mam to vypocitane na 39 cm cize presne pod oteplenie vaty pojde zamkova dlazba s tym, ze po interier od cokla je este 16 cm . Teda 56 cm minus schod z palisad 17 cm sa rovna 39
Odpovedať
@patrik194 Najprv boli schody. Tie zadné čierne palisády majú dĺžku aj pol metra. Medzi palisádami som to už nehutnil, aby som si neroztlačil tie palisády. Dlažba na terase bola uložená potom.
Odpovedať
@chrobak7 a ak mam vysku vsade 40 cm (vyska od zeminy po ulozenie zamkovej dlazby na terase) ale od terenu po interier je 56 tak nebudem kupovat 60 palisady ale naveziem makadam pod palisady aby mi stacili 40 vysky palisad?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?