Chodníky okolo domu a ich šírka

Profilova fotka
Potrebovala by som poradiť ohľadom šírky chodníka okolo domu. Prestrešenie máme cca 90cm a hneď ako sa trochu oteplí by sme chceli robiť chodníky. Len neviem ako široké ... Uvažujem v rozmedzí 50cm až 100cm. Aké sú vaše skúsenosti a rady ohľadom chodníkov okolo domu??? Díky za každý názor :)
Odpovedať
1
2
@carolinka my ideme coskoro zacat s chodnikmi a bolo nam povedane ze minimum je 60cm a optimum 80cm
Odpovedať
Profilova fotka
Chodník minimum 80 cm odporúčam 90.60-tka to je tak do záhrady.Ak máte tepelne izolovaný soklel tak nezabudnite na dilatáciu medzi chodníkom a domom.
Odpovedať
Profilova fotka
@carolinka my máme 120cm široký :)
Odpovedať
Profilova fotka
@carolinka my mame 100. je to akurat myslim ....
Odpovedať
@antonmesaros ano toto maju byt do zahrady okolo domu, pred domom ma chodnik hadam 120cm ale neviem presne
Odpovedať
Profilova fotka
Treba nad tým uvažovať tak že na 60 cm sa dve osoby idúce proti sebe nezmestia,na 80 už áno.Od 90 je to v pohode.
Odpovedať
presne to iste caka na jar aj nas :-) ja uvazujem tak aby som sa zmestila aj s kocikom,aby som mohla drzat za ruku malicke a neskriabat sa o stenu popritom :-D aby decka v poho presli na bicykli alb s furikom,autickom a tak...uz mate kupeny material?ak ano z coho idete robit?
Odpovedať
no to je pravda ;-) si to este premeriame a premyslime
Odpovedať
Profilova fotka
@carolinka davajte pozor aby chodnik nebol prilis uzsky oproti sirke podasia - moze sa potom stat ze trava v tesnej blizskosti chodnika bude mat malo dazda a budete musiet zalievat aby nebol pri chodniku suchy pas travy.
Odpovedať
Profilova fotka
@katkaapetko Pravdepodobne to bude Semmelrock alebo Premac ... chcela by som nejaku klasiku, bud sive alebo nejake blede k fasade. Kamoska ma krasne bezove kocky, vyzeraju uzasne - len sa bojim, ze rychlejsie zajdu spinou :( Takze este nie sme uplne rozhodnuti A vy budete z coho robit chodniky?
Odpovedať
@carolinka , dilataciu medzi domom a chodnikom mame 30 cm, tam bude biely makadam, chodniky okolo celeho domu maju meter sirku... mame zamkovu dlazbu orieskovej farby...
Odpovedať
Tak my sme to prave predabatili s muzom a ideme dat 80cm, nejak sme si uvedomili ze 60cm je vazne zufalo malo.... a budeme davat toto http://www.abw.sk/betonova-dlazba/kra... pieskovo hnedu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@antonmesaros ako siroka by mala byt dilatacna medzera medzi chodnikom a soklom? Ja by som chcela dat dlazbu priamo k stene. Nepaci sa mi kamen alebo strk medzi soklom a chodnikom! :( Staci tam dat nejaky polystyren aby sa zachovala dilatacia???
Odpovedať
Profilova fotka
@carolinka mame jen nopovou folii a hned zamkovka az k nopove folii - takze prakticky dlazba doleha az k domu
Odpovedať
Profilova fotka
Dilatáciu musíte robiť len vtedy ak máte sokel zeteplený polystyrénom styrodurom.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros no tak to je potom nas pripad... na sokli je styrodur :) Tak potom aka ma byt ta dilatacia a hlavne preco musi byt pri styrodure?
Odpovedať
Profilova fotka
Styrodur musíte od chodníka dilatovať kôli mrazu.Zem ktorá sa nachádza okolo chodníka cez zimu zamŕza,tým sa rozpína.Takýto tlak je schopný zatlačiť betónový chodník do pomerne mäkého styroduru .Dá sa to urobiť dvomi spôsobmi budˇ urobíte dilatáciu priamo medzi chodníkom a polystyrénom štrkovým lôžkom ,alebo nopovou fóliou ,alebo v styku chodník zemina ,najlepšie štrkovou vrstvou.
Odpovedať
@santana @hhranolka @dedian Dávate chodník okolo celého domu?
Odpovedať
@morencova my nie okolo celeho domu
Odpovedať
Profilova fotka
@morencova ze 3 stran ....
Odpovedať
@santana @hhranolka A tam kde nemáte chodník,máte čo?
Odpovedať
Profilova fotka
@morencova zatím Písek, jil, kolečko :) pak tam bude trava
Odpovedať
@morencova tam bude len okapovy chodnik
Odpovedať
@morencova , my mame okolo celeho domu, na jednej fotke to je vidno...
Odpovedať
@antonmesaros @carolinka Do pomerne mäkkého styroduru?? Styrodur sa používa pod cestné telesá a pod podlahy s vysokým zaťažením v tlaku, napr priemyselné haly a pod. Práve vďaka vysokej pevnosti v tlaku sa dáva aj ako izolácia podzemných stien a základov. Neviem teda, z praxe to nemám overené, ale nejak sa mi to nezdá. Dilatácia je samozrejme fajn, ale skôr kvôli tomu, aby voda mohla pretekať popri stene do drenáže, čomu napomáha aj nopovka.
Odpovedať
Profilova fotka
@geroj Nám sa to stalo mám to z vlasnej skúsenosti (mali sme reklamáciu).Chodník opretý o syrodur zatlačila zamrznutá zemina cca 5mm do styroduru.+ videl som viackrát takto poškodený styrodur.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@antonmesaros tiez sme zacali robit chodniky okolo domu. Dom je uz zatepleny s fasadou, na sokli je nalepeny styrodur ale len po uroven terenu ako kde vyslo(novostavba)... Teraz sa obkopali zaklady az po zakl. pasy, do hlbky cca 80 cm a na sirku cca 90 cm.. Chceme zaizolovat boky zakladov styrodurom az po zakl. pasy. O styrodur opreme nopovu foliu kt. bude zahnuta smerom od zakladov do strkoveho lozka. Drenaz nerobime, len spodok kde bude koncit nopovka v hlbke sa vysype cca 15-20 cm strkom, na to zem, a uz strk.lozko pre zamk.dlazbu. Chodniky by sme chceli zo zamkovej dlazby mozno cca 90 cm siroke, avsak oprete az o dom, bez strkovej dilatacie. Bude stacit ked necham nopovku trcat nad teren az kym sa nepolozi zamkova dlazba a potom sa odreze zaroven so zamk. dlazbou. ?? Na koniec by sa sokel mal obkladat kamenom, kt. akurat prekryje tu dilataciu(nopovu foliu), kt. bude medzi dlazbou a styrodurom cca 2-3 cm... A este otazka,majstri mi vraveli ze na styrodur by sa malo lepidlo nanasat len po uroven ako bude teren, pod terenom len holy styrodur, co sa stane ak by bol lepidlo so sietkou aj pod urovnou terene? dakujem za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ bude chodník nad úrovňou okolitého terénu tak ho do styrouduru nevtlačí.Ak bude lepidlo a sieť na celom styrodure tak sa asi nič nestane .Teda aspoň mne nieje známy žiadny dôvod prečo by to tak nemalo byť.Na starodur sa používa flexové lepidlo triedy C2.Nopovka sa tak bežne takto odrezáva.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Potrebovali by sme poradiť nejakú firmu ktorá by nám nacenila a urobila chodník cca 40m². Mám aj nákres.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Kolko sa odporuca ta medzera medzi domom a chodnikom? Staci 10 cm?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?