Chodník svojpomocne- najjednoduchšie riešenie

Ahojte vsetci, Rozhodli sme sa urobit si chodniky naozaj svojpomocne a spekulujeme ako to urobit, aby to bolo jednak co najjednoduchsie a samozrejme, potesi lacnejsia varianta. Jedna sa hlavne o chodnicky okolo domu ( tie zlabove tusim, ale pokial nam ide ryna do tych drenaznych jam, nemusim to nejako drenazovat vsak ?) a na zahrade, teda nie na auto a k domu. Moja predstava bola proste dat obrubniky, do stredu geotextiliu a vysypat strkom. dokopy by to bolo asi 30 m. Otazka je, mate niekto taketo riesenie ? chyba tam nieco ? Vrstvy su : zem, piesok, geotextilia, strk ? neviete ci existuju nejake obrubniky co sa nemusia betonovat ? ci vsetky treba ? Vdaka za kazdy napad. Ak mate iny napad prosim sem s tym. dakujem ! ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@november30 pozri si u mňa http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi...
Odpovedať
@topvideo Dakujem, no neverim ze by sa nam podarilo polozit aj zamkovu dlazbu :-N i ked vidim ze si betonoval len pod obrubnikmi takze prast ako uhod...
Odpovedať
Profilova fotka
Okolo domu obrubnik a strk. Pod to foliu.
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 ak to nebudeš betónovať, časom sa ti to rozíde a bude to veľmi nepekné..
Odpovedať
ok, takze ste mi potvrdili co som si myslela: Obrubniky zabetonovat, dat foliu rovno a mozem sypat. @jankazb Vedela by si si to predstavit aj na chodniku ? teda nie len to "okolo" ale ze by sa po tom chodilo ?
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 vedela 😉, mam podobny. Pisem IP
Odpovedať
ako sa robí to zabetonovanie obrubnika? vklada sa to do betonoveho lôžka, alebo sa to len po stranach obetonuje? Treba z oboch stran, či len z vonkajšej? Vďaka.
Odpovedať
@stanno pokiaľ bude chodník vysypaný iba štrkom, tak obrubník treba dať do bet. lôžka z 3 strán, po bokoch a na spodok po cca 10 cm hr...pokiaľ bude dláždený, alebo inak spevnený postačí z vonkajšej strany a zo spodnej
Odpovedať
@stanno na nete je kopa navodov, aj videa, aj nakresy s popisom https://www.google.sk/search?q=betono... Ktrory sposob je vhodny pre vas, zavisi od materialu chodnika a aj od jeho ucelu, lebo inac sa betonuje obrubnik pre strkovy pochodzny chodnik a inac pod pojazdovy chodnik pre auta.
Odpovedať
@november30 ak zvládnete zabetónovať obrubníky, tak zvládnete aj položiť dlažbu. Medzi dom a zabetónovaný obrubník dáte štrk frakcie 4-8 mm o 3 cm nižšie, ako je vrch obrubníka a poukladáte dlažbu hrubú 4 cm. Ak si dobre rozmiestnite obrubníky, nemusíte z dlažby vôbec píliť...
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 Tak chodníky sa dajú robiť aj bez klasických obrubníkov po chvíli hladania na nete som našiel napríklad takéto realizácie ušetrené peniaze radšej investujte do zámkovej dlažby, štrk sa bude stále roznášať či obrubníky budú alebo nie.
Odpovedať
@jakino No my by sme sa hlavne radi vyhli celkovo betonovaniu. takuto poriadnu dlazbu zial az o par rokov @martosko Prosim nejaky link alebo daco co si nasiel ? Vdaka :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@november30 sa tomu betonovaniu vyhybate ako cert krizu... urobte to teraz a budete mat pokoj, lepsie ako robit nejake docasne riesenie a potom to cele rozoberat.
Odpovedať
@november30 Ja som to urobil takto. Trávnik je od okruhliakov oddelený voľne položenými dlažobnými kockami 100x200x40. Ak sa občas vykopne kamienok na trávnik, kopnem ho naspäť. Pod okruhliakmi je ešte vrstva makadamu zospádovaná k drenážke a drenážka je napojená do dažďovej kanalizácie. Nemám tam žiadnu fóliu. Už to mám takto 4 roky a zatiaľ som nepostrehol žiadne negatívum
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 Sory zabudol som dať link myslel som niečo takéto http://www.abcservice.cz/sortiment/pl...
Odpovedať
@gashtaan Nazvime to "pokusnym" chodnikom...nech vieme kade co a ako, rovnako aj okrasne zalezitosti. @jakino Dakujem za tip @martosko Hej, presne po tom pozerame uz vymyslam ako co kade 8-)
Odpovedať
@november30 nuz, ked mate cas, tak teda skusajte :)
Odpovedať
@gashtaan Cas je asi to jedine co naozaj mame :-D :-D :-D vdaka
Odpovedať
@november30 tiež nechcem robiť zložité okapové chodníky, oddelím ich od trávy drevenou doskou. Postupne zhnije, ale to nevadí. Na spodok a dosku geotextíliu, na vrch premyvaný makadam. Žabovať nebudem, nebude sa po ňom chodiť. Ak chcete okolo okapového kosiť kosačkou, tak toto riešenie nebude vhodné. Lepšie bude tak ako urobil jakino. Lacné chodníky sú z makadamu frakcie 0-32, do lôžka minimálne 8cm, kropiť a vibrovať. takéto chodníky bývajú v parkoch.
Odpovedať
@sle Dakujem velmi pekne, aj za detaily ;-) za ten cas od zalozenia diskusie sme az natiahli spagat, takze este stale mozem rady kombinovat :-D
Odpovedať
@november30 :D to máte viac ako máme my.. sme v štádiu hladania zámkovej dlazby.
Odpovedať
@sle Co si, tam este nie sme :D teda...mame vybratu, ale zatial len "farbu" :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 takto sa vám to naťahuje? Aspoň máš ešte príležitosť to všetko premyslieť domyslieť a rozhodnúť sa tak aby to bolo dobre aby ti to vyhovovalo ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Mame porobene betonove chodniky okolo domu a rozmyslame co by bolona ne pekne a lacnejsie na ne davat ked dlazby sa bojim ze cez zimu tam bude smyklavka.Dakujem za kazdy nazor ako by bolo to dobre a aj pekne a nie narocne na robotu za si to vieme aj sami spravit.
Odpovedať
@jakino Ani ty my nevies poradit co mam dat na betonove chodniky okolo domu okrem zamkovej lebo uz by sme boli vysoko.
Odpovedať
@petka456 záleží na tom, čo sa ti hodí k fasáde domu. Ja mám na betónových chodníkoch popri stenách domu nalepenú sivú betónovú dlažbu v rozmere 30x30x3cm
Odpovedať
@jakino A to mas normalne vybetonovane chodniky okolo domu a na tom mas nalepenu dlazbu.A ako sa to sprava cez zimu nesmyka sa ti alebo mraz ti ju nepopraskal.Lebo aj ja by take nieco dala ties mam sivu fasadu ale zamocku tam nemozem lepit lebo je hruba a bola by som uz moc vysoko pri dverach.a aku dlazbu si daval a kolko stoji taka siva to je taka niaka ta vymyvana.Diky.A maju aj rozmery 40x40 cm taku by som tam potrebovala alebo potom som rozmyslala nad tym kamienkovym kobercom ale to by ma moc stalo.A nahodou to nemas niekde odfotene ako to vyzera a pouzil si mrazuvzdorne lepidlo.
Odpovedať
@petka456 vyzerá to nejako takto. Nešmýka sa na tom. Normálne som to nalepil na betón, ale nepamätám si akým lepidlom
Odpovedať
@jakino Diky.A este kolko stoji m2 oaradne su a ako si to to siaj fugoval alebo si silikonoval tie spary aby sa tam my tam nedostala voda ale ak vies kolko to stalo tak napis.diky.
Odpovedať
@petka456 nepamätám si už cenu, bolo to pár rokov dozadu. Nešpároval som to nijako, dával som ich nadoraz k sebe
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?