Betónový chodník

Dobrý deň, rád by som mal prístupový chodník do domu z betónu. Jedná sa o chodník široký 1.6 až 1,9 m a dlhý 28m. Mám ponuku od firmy, že mi ho zrealizujú z riečneho šťrku 0-4, cement, plastifikátor, vystužovacie vlakna. Iná firma zas odporúča betón z frakciou 20 z betonárky. Poradte prosím, aký betón je vhodný na chodník, ktorý bude zaťažovaný len chodcami. Čo dilatácia? Ak máte nejakú firmu na realizáciu, budem rad ak mi ju odporučíte. Za všetky rady ďakujem.
Odpovedať
jedna sa cca o 10 m3 na chodnik betonu. pri cene za m3 z betonarky co je cca 50€/m3 to bude 500€ a plus cca 10m3 strku do podkladu za cenu 12€/t a cena celkom beton 500€ + strk 200€ je cena 700€. cena dobra a to radsej doma srpavit cez vikend ak mas cas a chut a ked nie tak firma. riecny strk 0-4 do chodnika davat ved to je na poter a nie na chodnik. klasicky betonarsky riecny strk poriadne zahladit vyspadovat. nakoniec uzaviert nejakym naterom alebo nemusis. dilatacia - kazdych 5m das klasicky karton hrubky 1-2mm. spoj treba spojit vystuzou v strede betonovej vrstvy. pripade zabetonovat cele v kuse a v mieste dilatacie das vystuz do stredu vrstvy a na druhy den narezes karboskou tak aby si neodokryl vystuz. ak to budes robit sam doma. tak technologicke prestavky na obed alebo na spanok ked nestihnes ze jeden den tak to mas dilataciu. ak nahodou chces tam dat vlakna co ti napisali to len predrazia ale mozes tam supnut kari siet 10x10x6 a mas pokoj. podklad poriadne zhutnit.
Odpovedať
Profilova fotka
návod hore je síce nestavbársky ale je dobre myslený. výztuž do dilatáccie popiera jej princíp, výztuž 10x10x6 je na vozovku, ostatné je správne.
Odpovedať
@jan45 dakujem a vystuz to treba ju dat len ako pruty rovnobezne s chodnikom a dlzky cca 50cm a stred na d dilataciou. je to kvoli tomu ak jedna cast saden viac ako druha aby tam nevznikol schod. princip cemetobetonovych vozoviek ale tam sa davaju klzne trny ale ot je ine kafe. 10x10x6 je najlacnejsia kari siet ak by nahodou nebodaj tam chcel prejst autom ale moze a nemusi ju tam dat. ale zase ako som videl u jednych tak na spevnenie chodnika davali pletivo hrdzave a dokonca aj kostru z bicykla :-D. nestavbarsky no nie su tam pekne rozpsiane vrstvy aj s prislusnymi normami a zhutnenim bud podla PS alebo Ens, ale to je ine kafe.
Odpovedať
@andrejh0 @jan45 Už som spravil z oboch strán obrubniky, mám aj štrkove lôžko (ešte to chcem zhutnit) na chodník mi zostáva cca 10cm. Ak by to robila firma (ja už na to nemam čas) používajú motorovú pumpu a tá vraj pracuje iba s jemnou frakciou. Riečny štrk 0-4 mám za 21€/tona, cement 2,3€/vrece. Firma chce 4,5€ za robotu, čo sa mi nezdá veľa ak to spravia dobre a rýchlo. Môže byť použitý štrk 0-4 pri hrúbke 10cm? Autá sa tam nedostanú. Terén je navážaný tento rok cca 50cm, bol čiastočne zhutňovaný, ale sadanie nie je vylúčené.
Odpovedať
Má niekto nejake rady?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?