Ako vyriešiť detaily vjazdu do garáže?

Ahojte, otazka. Mame domcek s vstavanou garazou. Moja otazka: miesto kde je sokel v casti kde bude auto vchadzat do garaze sa xps neizoluje? Asi nie kedze xps nieje tak tvrde aby prezilo jazdy autom do a z garaze...? Takze v tom mieste sa xps vynechava? Nechame len hydroizolaciu (ipu) a pri nej nôpovku a napojim zamkovu dlazbu rovno na betonovy povrch garaze? Nic sa tam nedava? Nejaky distancny material? Nemate to niekto v projekte? Nas projekt bol len pre st.povolenie a tal nam tam taketo detaili chybaju a projektant je na 2t na dovolenke. Dakujem
Odpovedať
1
2
@cvoky8 ano daj to tak, izolovat to nema zmysel vsak na vrchu je aj tak beton po ktorom chodis ktory vedie teplo.
Odpovedať
@cvoky8 podla mna zalezi na tom s akym vozidlom chces parkovat v garazi, pretoze pevnost v tlaku u xps je cca 30.000kg/m2 , takze pokial v buducnosti neuvazujes o kupe tanku alebo BVP-cka tak ho tam kludne daj :-D
Odpovedať
@kavar no dobre a cim to xps prekryt? Ci poter urobit az von na xps. Neviem ci ma presne chapes. Jednoduxo v garazi polozim tvrdeny 150-200 podlahovy na podlahu a sokel zateplim xps a potom z vonku osalujem a poter urobim az po vpnkajsiu hranu xps-ka a na poter sa uz bude napajat zamkova zladba co bude ako prijazdova cesta ok?
Odpovedať
nieco podobne ako to opisujes, ja som dal 200 podlahovy az von 1m z garaze a na to poter tym padom nemam preruseny nikde polystyren zvysly sa dotyka vodorovneho vonku samozrejme vyspadovat smerom z garaze nic zlozite a podlahovy eps sa ti na stavbe urcite zvysi aspon ho vyuzijes
Odpovedať
@kavar super toto som chcel počuť :)
Odpovedať
@cvoky8 a ja som myslel,ze si si to precital a ty si si to dokonca vypocul :-D
Odpovedať
@kavar počuj teba sa budem pýtať ešte vela vecí..
Odpovedať
@kavar a ten poter co mas na polystyrene neni tepelny most?
Odpovedať
@sysell mam taky pocit,ze asi neni, lebo finalna podlaha v garazi je pod urovnou finalnej podlahy domu cca 30cm ,a dom od garaze je tak isto odizolovany xps,
Odpovedať
@kavar v tom pripade je polystyren podla mna zbytocny, ak ju nemas vykurovanu zbytocne zabranujes teplu zo zeme aby ohrievalo garaz, pripadne v zime chladilo. Most robi poter uplne vyborny - chladic ako ultiaty a to ze izolujes zemske teplo je skor na skodu... @cvoky8
Odpovedať
@sysell vidis na to som zabudol v garazi mam kurenie, ale aj tak by som to tak urobil, lebo je lepsie pouzit zvysny eps na nieco uzitocne ako ho zahodit
Odpovedať
@kavar ked vykurujes tak je to asi lespsie dat, ja som nedal, mam skusenosti ze v zatepelnej hale ked sa nekuri nikdy nevymerzne. Ten most bude vzdy ale sak plesen na dlazke nebude a chladu neni ako rozumne zabranit
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell presne jak pises pred chladom sa neubranis a ja som v tej garazi viac menej experimentoval s podlahovym kurenim, kazdy nejak blbneme a ja takymto systemom :-D
Odpovedať
@cvoky8 ešte sa to dá riešiť prekrytím oceľovou platňou naväzujúcou na ukončujúce L-ko betónovej podlahy garáže. Izoláciu sokla by som neoslaboval (aj keď sa tam vytvorí menší tepelný most. @sysell bez tepelného mostu to pôjde veľmi ťažko až draho :-)
Odpovedať
@slavoslav som strojar a pracujem v stroj.firme. mam moznost si urobit z antikory plech o sile aj 5-6mm na dlzku celej gar.brany. tak urobil ,,L"ko a tym prekryt sokel (bube z 20cm xps) a tu ohnutu cast zasunut smerom dnu do garaze? Alebo smerom von za izolaciu? Ci mam to urobit ako spekulant do "U" ka? A prekryt sokel?
Odpovedať
@cvoky8 stačí Lko, lebo na vonkajšej časti ho podložíš dlažbou a nemusíš riešiť presný dorez dlažby pri hrane tej ocele ako by to bolo pri Učku. Ono zaizolovať garáž aby to bolo aj funkčné je dosť náročná záležitosť, dúfam že ju máš tepelne oddelenú od domu s patričným zaizolovaním vnútorných stien. Riešili sme to v jednom pasíve a pravdupovediac aj napriek enormnému množstvu vynaložených financií to nemalo podľa mňa požadovaný efekt (aj najtesnejšia izolovaná brána nie je podľa mňa dosť tesná, skoro neriešiteľný tepelný most na prahu brány...)
Odpovedať
@slavoslav neviem co pisete o tom istom myslim ze svoky sa pytal na toto an opbrazku je tak? Aspon ja som rozmyslal ako by sa to dalo vyriesit. Vyrisil som tak ze na vjazd do garaze ziadny polystyren netreba leno fakt nerma zmysel.
Odpovedať
obr
Odpovedať
@sysell to čo si označil šípkou "na toto sa pýta" má byť pod krídlom brány a spolu s izolantom a zatepleným krýdlom brány má vytvárať tepelnú bariéru aby poter bol čo najmenej ochladzovany a nekondenzoval, alebo nepremŕzal pri bráne. To čo si nakreslil fakt nemá zmysel, my riešime niečo iné.
Odpovedať
@slavoslav dobre chapem a co das ako barieru...
Odpovedať
@sysell ideálne niečo na tento spôsob http://www.listovecentrum.sk/Data/111... , ale nie je to na zámkovú dlažbu , preto to Lko čo sme spmínali vyššie ak to nemusí byť v pasívnom štandarde, ale tomu by garáž v dome neprospel.
Odpovedať
@slavoslav v podstate som sa pytal na nieco ako nakreslil @sysell pretoze presne nevedel som kde ukoncit poter a kde ma zacat zamkovka presne ide o ten prechod cez branu ci ma poter skoncit este pred branou alebo sa môze potiahnut az von preliat ho az na soklovu izolaciu a nasledne napojit zamkovku. Preto mi naozaj poter potiahnuty az von pripada ako o rovsky tep.most. toto ma kopec ludi ked urobi terasu na spolocnej doske s domom, tak im doska taha zimu a vlhkost do vnutra. I ak ano garaz mam inak prustupnu len cez branu (nemam dvere z garaze do domu) a spolocne steny su odizolovane 20cm izolacie s protipoziarnym sdk (tak kazalo protipoziarne). Dom nebude pasiv aj vdaka garazi. Ale budeme blizko a to mi az tak nevadi ;) Takze suma sumarum ako to mam teda doriesit?
Odpovedať
@cvoky8 myslel som že taká chyba ako nakreslil sysel sa už v dnešnej dobe nerobí. Ten základ v mieste brány tam neplní žiadnu funkciu. stačilo základ (aj to len odľahčený) pre nalepenie zvislého izolantu ukončiť pred bránou. Ale ok. Poter ukončiť tesne pred krídlom, pod krídlom brány vytvoriť prerušenie tep. mostu (buď dilatačným prvkom, alebo Lkom ako bulo uvedené vyššie) a z vonkajšej strany pokračovať dlažbou. To či treba izolant aj pod dlažbou a na základovom páse by ukázal len výpočet nakoľko sa bude podieľať na ochladzovaní okolitých vrstiev, možno stačí tenšia vrstva. Ja keby som také niečo vystrojil, tak by som ho tam dal.
Odpovedať
@slavoslav Ten dilatačný pás vyzerá fajn, len tam vojde tak 3cm izolácie. Nie je to síce moc ale aspoň slabé prerušenie mostu by to bolo zaujímavé. Nevieš náhodou aké sú ceny tej lišty?
Odpovedať
@cvoky8 @slavoslav Našiel som u nich ešte niečo podobné. Vie sa tam vojsť 4cm izolácie. Čo hovoríte na takéto riešenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 tiez ma to zaujima. Ako sa to fixuje pod zamkovu dlazbu? Je to pojazdne? Riesim presne ten isty detail garaze a neviem, co je naj..
Odpovedať
@mato176 Mám z toho hlavu v smútku. Toto je na povrchovú montáž na dlažbu sa to lepí, tam v náčrte to je vidieť. Majú rôzne druhy, aj pod dlažbu sa dá montovať, len tam vojde 3cm izolácie nie 4cm. Ale rozmýšľal som že čo s vodou čo tam natečie.... Keď niečo vydumáš daj vedieť.
Odpovedať
@sysell Ja mam garáž odizolovanú od domu. Je nevykurovaná, takže nemám pod podlahou (leštený betón, 8cm) polystyrén, že nech využívame teplo/chlad zo zeme. Paradoxne mám garáž zateplenú, že keď úž sa tam to teplo (zo zeme, cez okna, z aut...) naakumuluje ta nech tam chvíľu aj vydrží. Ale ten detail napojenia (v tvojom nákrese tri modré šípky) nemám nijak ošetrený, a ozaj logicky je to tepelný most jak sviňa!! Zámkovú zatiaľ napojenú nemám, budem to riešiť asi o mesiac. Navrhujete vyrezať pod bránu nejakú drážku a cez nejakú listu prerušiť ten tepelný most???
Odpovedať
@rimor neprerusis to moc nemozes to prerezat cele, je to skoro ziadny efekt. Ked nemas kurenu neries. Ja mam tiez zateplenu uz 2 zimu teplota v zime nebola pod 2° a to tam ani neni auto ani nic nerobim.
Odpovedať
@sysell Nemam kurenie OK dik, teplota v minulej zime naklesla pod 6C
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?