Ako "roztiahnuť" dlažbu o 2cm na pripravený chodník, ktorý je širší

Profilova fotka
Ahojte, mám jeden dotaz, ideme ukladať zámkovú dlažbu s rozmerom 30x20cm a 20x20cm (tak sú uvedené rozmery aj v katalógoch), ale až doma sme zistili že fyzicky má presný rozmer 29,6 x 19,6cm. Je to problém, pretože obrubníky pre chodník sú osadené na 30cm dlažbu + 0,3cm medzera, aby sme sa vyhli dorezom v každom rade. Momentálne tam vzniknú na chodníku 2,5cm medzery, ktoré nevieme čím vyplniť. Roztiahnuť medzery sa nedajú, pretože vzniknú medzery ako na prst :-( Je to medzi soklom domu a obrubníkom, konkrétne 5ks dlažby vedla seba má 129,5cm a pripravený máme 132cm chodník. Viete mi poradiť ako to rozumne riešiť ? (nejaká lišta, iný smer ukladania, alebo . . .) 2cm dorezy dlažby asi nie sú ideálne :-(
Odpovedať
neviem, či by ti zmena smeru osadenia nejak pomohla. no môžno by s tými odrezmi nemusel byť až taký problém
Odpovedať
@danielta999 Dlazba sa nema ukladat vacsinou na seba, ale maju sa nechavat medzery. Aby to vyzeralo dobre ulozte si jeden rad, zvolte sirku medzery medzi dlazbou a ukladajte tak aby medzera medzi krajnou a obrubnikom bola z oboch stran rovnaka. Medzeru pri obrubniku vyplnte jemnym makadamom (ja som pouzil ten co som daval pod dlazbu, myslim ze 4-8 frakcia ) ten sa tam zasekne a bude to dobre drzat.
Odpovedať
@danielta999 Pri obrubníku ulož prvý rad dlažby až k obrubníku, potom ich ukladaj voľne k sebe. Ak vznikne medzi posledným radom dlažby a soklom domu medzera, vyplň ju podkladovým makadamom frakcie cca 9-13 mm. Ja som pri ukladaní mal na jednej strane obrubník v dobrej vzdialenosti, na konci mi ale "ušiel" asi o 1,5 cm (vrch sa odklonil). Dosypal som makadam a dlažba drží na svojom mieste. Medzeru okolo 2 cm si bežne človek ani nevšimne. Na obr. v pravo dole je medzera asi 2 cm.
Odpovedať
To čo ti tu všetci radia že dosypať makadamom je tá najväčšia fušerina akú môžeš urobiť. Medzera 2,5 cm je dosť veľká na doriezky.A keď nie tak sa dorežú väčšie kusy z oboch strán tak aby to vyzeralo esteticky.Ak to dosypeš makadamom bude to škaredé a bude sa tam držať bordel a vyrastať tráva.Dobrý odborník ti doreže aj centimetrový pás tak aby to dobre vyzeralo.
Odpovedať
@chrobak7 Ver mi že všimne.Ten čo už videl kvalitne urobenú dlažbu ten si všimne 😁
Odpovedať
Profilova fotka
@jozomrkva111 Ďakujem za odpovede, viem že nie je problém odrezať 2,5cm. Myslela som skôr či nepoznáte nejaký zlepšovák, aby sa nemuselo tolko rezať. @jurajm17 @chrobak7 Keby ta 2,5cm medzera vznikla niekde na parkovisku, ako na uvedenej fotke, tak to možno zasypať makadamom frakcie 4-8. Ale ak to bude na chodníku pred domom, tak to budeme vidieť každý den aj všetky návštevy :-S
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?