Ako riešiť fľaky na betóne, ak navlhne?

Pekný deň prajem, z betónu a gumovej formy sme si vyrábali šlapáky na úzky záhradný chodníček. Do betónu sme pridávali aj plastifikátor a následne sme zmes naliali do gumových foriem.... Problém nám robia fľaky, ktoré za sucha nie sú viditeľné, iba keď zaprší :-( . Foto fľakov v prílohe. Čo spôsobuje tvorbu fľakov? A ako sa im vyvarovať do budúcna? Ďakujem Zita
Odpovedať
nechápem ako tomu zabrániť, nakoľko zmes nalejeme do gumovej formy a tam je minimálne 2 dni, potom stuhnutý odliatok vyberieme a ďalej schne na regáli. Skúšali sme už odliatok nechať dlhšie/kratšie vo forme, bez plastifikátora, menej vymiešať zmes/viac vymiešať zmes.. a výsledok je +- rovnaký.. ;-( ;-(
Odpovedať
@zoomzoomzita neviem, ci tomu spravne rozumiem, ale je to predsa betonovy vyrobok a ten bude po dazdi vzdy flakaty (pokial ho neopatrite epoxidom), to je jedna z vlastnosti betonu
Odpovedať
No prave mne sa zda ze ked robi odborna firma napr. betonove plotu, slapaky a pod.(na ktore tiez pouzivaju plastove a kadejake formy) tak ani po dazdi ich nemaju nejake flakate. Ale zas musim priznat ze do teraz som tom nejako blizsie neskumala.
Odpovedať
A je zmes poriadne premiesana pred vyliatim do formy? Ma homogennu strukturu?
Odpovedať
to svetle je asi cementove mlieko ktore vznikne pri miešaní ked cement ustane odstran to hotove výrobky nasprosto obrus ocelovou kefou . alebo špachtlou proste hruba sila na to
Odpovedať
kamenny_koberec2007 - sme amateri co si len chcu spravit samo-domo slapaky do zahrady, tak neviem... zmes miesame miesadlom, nakolko na miesacku je toho malo. Ako spozname dobre premiesanu zmes ? Nemame ani hrudky, ani prebytocnu vodu... vrajmantak - kym je slapak sychy, tak ma farbu jednotnu, az ked navlhne tak sa objavia flaky... no skusime zajtra prebrusit kefou ci to nieco pomoze :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zoomzoomzita podstatnou časťou technológie výroby betonových prefabrikátov je vibrovanie. Pri správnej skladbe štrku cementu a vody sa dosiahne vodonepriepustnsť a zníži nasiakavosť. Tá je príčinou fľakov. Potrebovali by ste vibračný stôl.
Odpovedať
Profilova fotka
@zoomzoomzita a tie flaky vadia esteticky alebo mas obavu z hladiska funkcnosti? ako pise jan45, treba to uvibrovat, alebo aspon vo forme este premiesavat chvilu a potriasat s nou. ako odtial dostavate von vzduchove bublinky?
Odpovedať
@jan45 vzdy sme sa to snazili vibrovat. Sice nie na vibracnom stole,nakolko nim nedisponujeme ale dali sme formu na pneumatiku a klepali kladivom, povrch je skoro bez bublin, vnutro neviem... @sissik mne to vadi esteticky. Nejedna sa o nejaku velkovyrobu, chceme to iba pre nas no ak by som vedela zamedzit flakom, bola by som rada..a mozno by to pomohlo aj niekomu inemu... K vibrovaniu vid odpoved pre jan45 ;)
Odpovedať
@zoomzoomzita Môj kamarát tiež vyrába zám.dlažbu...Všetky formy má na vibračnom stole ktoré "trasie" formy min. 20min... Ty ak nemáš vib.stôl tak si zožeň "vibračnú hadicu"...je to el. motor spojený s hadicou ktorou prebehneš do každej formy a tým dôkladne premiešaš a hlavne vytlačíš vzduch...Potom budeš mať pekný odliatok a hladký...Týmto spôsobom robí x kusov a ani jedna dlažba nemá tú vadu čo opisuješ... ;-) Vibrátor sa dá iste niekde požičať...za výsledok to stojí... ;-)
Odpovedať
@technik007 My tych slapakov potrebujeme cca 50 cez celu zahradu :) Takze ziadna velkovyroba:) Ono povrch ako taky je hladky a bez nejakeho velkeho poctu bublin... Vyskusam sa popozerat ci niekto v okoli nema original vibracny stol, ze by sme jednu vyskusali nan dat. Pozerala som ale navod na vyrobu dlazby a tam pisu ze forma musi byt odmastena jarou a ze voda pridavana do zmesi by mala mat 30-35 stupnov, tak aj to vyskusame ;) Ono cely nas problem neni ani funkcny, ako skor esteticky a sposobeny mojou tvrdohlavostou, ze ked uz sa s tym babrem, nech to je podla mojich predstav (alebo aspon najlepsie ako sa nam da) aj ked v amaterskych podmienkach :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?