Vymena plynoveho bojlera za elektricky

Zdravim v byte nad vanou mam plynovy bojler ale z hladiska bezpecnosti ho chcem vymenit za elektricky, mam pocitat s vyssiou cenou za energie? V byte byvam so zenou a 1,5 rocnou dcerkou Prikladam foto, pripadne viete odporucit konkretny setrny elektricky? Vdaka
Odpovedať
@melouch pozri jednoduchchú kalkulačku na ohrev vody TZBinfo, ak máš plyn na kúrenie máš najlacnejšiu sadzbu elektrina d DD2 je asi 3x drahšia, dnes sa už neoplatí sadzba DD3 lebo sa používa veľa veľkých spotrebičov cez deň a DD5 je na plnoelektrický dom ak ti cena nevadí , tak bojler len 80l z 10 st na 40 sa ohreje 3kW špirálou za hod, čím menší bojler tým menšie straty tie sú asi 20-30% na činnú elektrinu je úplne jedno aká značka každá špirála má takmer 100% účinnosť, pre väčšie množstvo vody by bol výhodnejší z TC
Odpovedať
Podľa mňa to ani nebude možné v danom mieste zapojiť elektrický kotol. Priestor nad vaňou je ochranné pásmo a tam sa inštalovať žiadne spotrebiče nemôžu. Podľa novej normy musíš mať už aj odvetrávania v min výške (tuším) 180cm.
Odpovedať
@duzu a ked si clovek ide rano umyt ruky musi cakat hodinu na teplu vodu ci ako to funguje? teraz platim za elektriku 10 eur a za plyn 8 eur mesacne, kolko mam ratat teda zvysenie? priklad elektrika bude 20 a plyn 6?
Odpovedať
@adam_sangala a co mi to elektrikar nezapoji?
Odpovedať
Profilova fotka
@melouch z hladiska akej bezpecnosti? co tam moze a nemoze byt definuje norma STN 33 2000-7-701
Odpovedať
@adam_sangala môže ho dať z druhej strany ja ho mám rovno pod kuchyňou a kúpelňou @melouch prečo by si mal čakať ved to budeš mať blízo a 80 l vody ihned, len nad vaňou ozaj nemôže byť, kúpelňa je z hľadiska bezpečnosti rozdelená na zony https://www.svet-svietidiel.sk/novink... a k platbe ak platíš za plyn len 8 Eur máš drahšiu sadzbu ,plynom isto nekúriš tak elektrinou to bude asi 2x viac https://www.premereni.cz/cs/dulezite-... google máš tiež tak druhýkrát si hľadaj sám dúfam že sa vieš sám umývať
Odpovedať
takze jak hovorim plyn klesne o nejake eurko a elektrika stupne dvojnasobne ci?
Odpovedať
@melouch Možte dat bojler najlepšie 80L,ked sa bojite urazu el.prudom musite tam zapojit pru.chranič a platby asi 25eur za elektriku.
Odpovedať
@melouch Setrny elektricky je prietokovy ohrievac, konkretne Clage CEX, pripadne CEX-U, vyzaduje to ale 3 fazovy privod, vykon sa da nastavit 11kW alebo 13,5kW. Vyhodou je regulacia teploty vody (nemusite mat termostaticku bateriu a pustate len teplu vodu), viete si nastavit 2 teploty vody a prepinat ich stlacenim jedneho tlacidla, napriklad bezne umyvanie 37 stupnov, kupanie 42 stupnov, reguluje to dost spolahlivo. Nevyhoda je o nieco nizsi prietok (aspon sa setri voda). Este jedna nevyhoda, aj ked je to prietokovy ohrievac, vodu nahrieva stale, hoci maly objem, aby bola k dispozicii, takze aj ked nie je odber vody, ma to nejaku spotrebu. Da sa to riesit casovacom a stykacom (najlepsie tichym jednosmernym/striedavym), ze na noc sa to bude vypinat samo.
Odpovedať
@durino https://ivatoshop.sk/prietokovy-ohrie... tento? takze voda nema zasobnik ale sa hned ohrieva? a da sa tym prudom umyvat riad?
Odpovedať
@melouch Ano, je to on. Da sa kupit aj lacnejsie. Ano, je to prietokovy ohrievac s elektronickou regulaciou, nema zasobnik, teplota sa nastavuje v rozsahu po stupnoch od 20 do 60, v intervale okolo 37 stupnov sa dalo myslim nastavovat aj po pol stupni, ale to si uz nie som isty. Je verzia s rurkami hore, aj s rurkami dolu. Existuje aj verzia s externym displejom (bezdrotovym), takze sa moze nastavovat teplota aj z vane. Da sa v tom umyvat uplne v pohode riad, ja som to mal zapojene v byte necelych 6 rokov, kym to bolo pre mna vyhodne (a nepokazil sa snimac), zasobovalo to teplou vodou cely byt (1ks ohrievac) - kuchynu, kupelnu, vanu, zapojene som to mal v skrinke pod umyvadlom v kupelni, specialne prepojene do privodu teplej vody, aby to slo do celeho bytu, zaroven som mal zastavenu vodu z teplarne. Mohol som si vybrat, ci chcem vodu z teplarne, alebo svoju vlastnu, mal som tam este jeden ventil na to, aby sa mi voda nemiesala a poprepajane to bolo t-ckami a hadicami. Odisiel mi na tom snimac prietoku po cca 6 rokoch denneho pouzivania (instalovane 11/2013, pracovalo to do 8/2019, ked zacal blbnut snimac prietoku). Dalo by sa to opravit, ale nesiel som uz do toho, tepla voda z teplarne zlacnela. U mna sa prevadzka zaplatila, bonus bol pitna tepla voda (nie TUV z teplarne), tepla voda rovnakej kvality, ked chcem - aj v noci (ziadne kolisanie teploty v nocnych hodinach ako pri TUV z teplarne).
Odpovedať
A este jedna vec, ak mate male dieta, tak pri tomto ohrievaci nehrozi popalenie horucou vodou - nastavite si to na 37-38 stupnov a pustate len teplu vodu (pri kupani), nemusite nic regulovat. Spotreba cisto elektrickej domacnosti (bez plynu, kurenie z teplarne/vlastnou klimatizaciou) bola s ohrievacom 8,4-9,5kWh/den pri 3, pozdejsie 4 osobach. Teraz bez ohrievaca mam spotrebu okolo 5,2kWh/den, ale mam zas 3 lokalne rekuperacne jednotky, co idu skoro stale, co som predtym nemal. Keby zdrazela tepla voda z teplarne, tak kupim znova taky ohrievac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vyšia cena za elektrinu bude určite ,záleží od spotreby. Ale zase plynový ohrievač by mal mať každý rok revíziu a kontrolu komína. Takže nakoniec plynový ohrievač môže byť nákladnejší ako elektrický.
Odpovedať
@durino priamoohrev je problém práve pre vysoký výkon, musí byť stále k dispozícii,vtedy nemôže zapnúť iné veľké žrúty sú vtedy blokované ak nemá dostatočný výkon na všetko, ak len pre ohrev vody bude to drahšie, distribúciu musí požiadať o zvýšenie hodnoty hl. ističa, nemusí to schváliť všade, naviac v ZSE a VSD sa platí vyššia mesačná sadzba za HL.istič podľa hodnoty, no na el. bojler 80l stačí výkon 1kW a môže ohrievať bez obáv i celý deň
Odpovedať
@duzu To je pravda, ze potrebuje vyssi instalovany vykon (istenie). Ja som mal to Clage istene 3x20A isticom (rezim 13,5kW, pri 11kW rezime sa da istit 3x16A), cely byt ma istenie 3x25A a nikdy som nemal problem, ze by mi nieco vyplo istic. A to sme varili, prali, susili, pustali vodu... Mierne pretazenie (kratkodobe) istica nevadi, istic vypina takmer okamzite pri cca 3,5-nasobnom pretazeni. Takze ano, na to Clage musi mat aj potrebne istenie. Na bojler staci nizsi vykon.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?