Vodomer TV nataca nerealne cisla

Zobraz úvodný príspevok
Dobryden, obraciam sa na odbornikov, lebo uz neviem ako vyriesit zahadu. Vlasnime tehlovy byt zo 40-tych rokov so stupackami v povodnom stave. Uz dlho je planovana oprava budovy vratane sieti, ale borime sa v sudnom spore s niekolnymi vlastnikmi bytov a sudom mame rekonstrukciu zablokovanu. Stupacky idu v kazdom byte inak, je to cele retro. Byt sme prenajimali hned od kupy povodnym najomcom, ktori v byte zostali (2 osoby), neskor chvilu a obcasne ako kratkodoby prenajom a teraz mame uz 2 roky noveho najomnika. Prvy rok noveho najomnika nam prisiel nedoplatok na TV 800+ Eur a zistili sme, že problem uz bol pritomny skor, ale keďže byt bol zvacsa prazdny skoro rok, nevsimli sme si to. Zroven sme zistili, ze merace vody su 5 rokov po zaruke a tak sme to eskalovali na spravcu, ktory dal celoplosne vymenit merace a nedoplatok mi prepocitali priemernym koeficientom. Pri teste meraca sa ukazalo aj ze nacitava viac, takze sme si mysleli, ze problem bol v nom. Po nalozeni novych meracov sa stav trocha zlepsil, ale stale bola minana pomerovo viac tepla ako studena voda. Za ten cas sme vymenili vsetky baterie za nove. Nas posledny pokus bol osadenie spatnej klapky. Expertne duo, ktore ju osadzalo aj pokazilo merac, takze TV par dni netocila a nasledne bol merac vymeneny za novy a vlozena nova spatna klapka. Vysledkom je, ze situacia sa opat zhorsila a toci teplu vodu striedavo oblacno, niekedy trocha viac v pomere studenej, inokedy mnohonasobok. Nemam dovod si mysliet, ze najomca nadmieru mina vodu. Musel by sa kupat v horucej a velmi intenzivne spolupracuje na najdeni problemu, foti si kazdy den vodomer. Zistili sme aj, ze nove vodomery zaznamenavaju spotrebu do systemu, takže zdielam tabulku ako to skace. Najomca byva sam a robi z domu a ma relativne konzistentne fungovanie, co vobec neodraza graf... Suhrnom: 1. povodni najomcovia 2 osoby - TV-40m3/ rok, SV-56m3/rok pocas covidu 2. kratkodoby prenajom: TV: 2m3 za 10 dni uzivania (2 osoby - turisti) - tu uz je vidno ze je velka spotreba TV 3. novy najomca: TV-76m3/rok, SV-28m3/rok 4. vymena meracov, osadenie novych baterii.... 5. spotreba stale viac TV ako SV, ale menej extremne rozdiely 6. osadenie spatej klapky a nasledne vymena meraca aj s novou spatnou klapkou 7. spotreba sa zasa zhorsila - posielam grafy v prilohe. Ozaj neviem, co mam robit. testovali sme kazdu bateriu, ci sedi cislo na meraci s odpustenym objemom. Sedi. Ideme este raz testovat, ze sa nebude pouzivat voda a ci tam nieco natoci merac, ale pro prvej vymene sa to nepotvrdilo pocas letnej dovolenky niekolko dni sa cisla na meracoch nemenili. Este pri starych meracoch sa raz sam od seba tocil merac SV, co spomenul spravca, ze moze znacit problem v celej budove. Ale SV nema problemovy objem z nasej strany, takze sa sustredime na tu TV. Este prizvukujem, ze moznost ze je problem v najomnikovi odmietame, musel by sa kupat v horucej vode. Ak tomu rozumiem spravne, spatna klapka zabranuje pretlacaniu vody naspat do meraca a kedze testy baterii nepreukazali zvyseny odber (testovalo sa 10L), niekde medzi meracom a nami asi unik nebude. Sused pod nami tiez nic nezaregistroval. Co to teda este moze byt. Moze nejaky iny vonkajsi element ovplyvnit tie rodiely? Uz ozaj nevieme, co s tym. Dakujem pekne za pripadnu pomoc.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od nue:

@willinko23 aspon 50L aby to tieklo vkuse? Lebo v…
@nue Skutočne máte ten vodomer teplej vody na teplej vode? Je horúci ten vodomer keď sa pustí v byte teplá voda?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@nue Skutočne máte ten vodomer teplej vody na te…
@frantisekca toto je zaujímavá úvaha ,kľudne mohli vymeniť vodomery,vtedy by spotreba sedela.
Odpovedať
U príbuzných kedysi tak spravili umelci - po stiahnutí na wc nabiehal ohrievač teplej vody...
Odpovedať
Profilova fotka
@nue skusil by som na vodomer s impulzom namontovat smart meranie, aby ste vedeli kolko litrov a ako a kedy sa mina. Podla toho viete urcit, ci je to Vana, WC, sprcha alebo pomale tocenie, pripadne nejake casove intervaly. zbuchat sa to da urcite do 50e.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@willinko23 Ja by som práveže na tri dni vypadol…
@dedo758 Dobrý deň, vraciam sa k vášmu návrhu, kvôli iným povinnostiam bolo tento problém odsunutý... Testovali sme to podľa návodu. Niekoľko dní neprítomnosti, zavretý sventil SV a TV stav sa nezmenil. Mám zato, že teda ten problém nastváva počas užívania v byte. Je možné, že niekde tá voda uniká tak, že sa to neukáže u suseda pod nami? Resp, da sa to nejakou sondou pozrieť?
Odpovedať

@dedo758 Dobrý deň, vraciam sa k vášmu návrhu, kv…
@nue V prípade rodinných domov je uníkajúca voda niekde za vodomerom (medzi vodomerom a domom) pomerne bežnou záležitosťou. No, v byte by ste chybu Vy, alebo Vaši susedia, rýchlo odhalili. Teda keď zavrieš ventil za vodomerom a vodomer stojí, tak sa natíska otázka, že prečo teda usudzuješ, že sú to nerealné čísla? Toľko vody vyčľachtate a hotovo. 😁 (ani mne doma sa to zo začiatku nepozdávalo, no keď v poradí tretí vodomer ukazuje rovnako našu vodnú rozšavnosť, tak už im verím) 😅 Zober veliký zavaráninový hrniec so známym objemom a vo vani niekoľkokrát napušťaj - vylej ( aspoň 100 - 200 l) a porovnaj s údajom na vodomeri. Ak aj napriek tomu nebudeš nedôverovať Tvojmu vodomeru, stále existuje možnosť jeho výmeny "na žiadosť zákazníka". Zaplatíš, ale aspoň Ti zmiznú pochybnosti.
Odpovedať

@nue Mali ste to vyskusat tak,ze nechat ventily otvorene a par dnu neísť do bytu.
Odpovedať
Stále sa ponúka úvaha, že pretláča teplú do studenej - čo by bol průser ak by to tak bolo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Stále sa ponúka úvaha, že pretláča teplú do stude…
@starysomar Presne tak
Odpovedať
Namate nahodou bidetovu sprsku? Moze byt, ze pretlaca vodu z teplej do studenej.
Odpovedať
Hypotéza o nejakom pretláčaní vody je totálna hlúposť. "Pretláčanie" prichádza do úvahy iba medzi sústavami s nerovnakými tlakmi. Navyše aj, v tomto prípade sústava s teplou vodou prichádza do kontaktu so sústavou so studenou vodou až pri zmiešavaní. Teda ak sú všetky batérie v dome zatvorené, sústavy zostávajú fyzicky oddelené.
Odpovedať

@nue Taký veľký únik by bolo okamžite niekde vidieť. Ešte je možné dať vodomer overiť na SLM (Slovenská legálna metrológia), ale niečo to stojí. Sedia na Geologickej. Ak by aj bol vodomer po dátume overenia ešte neznamená, že musí počítať zle. Priklonil by som sa ešte k tej verzii s nádobou so známym objemom a odskúšať to tak...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

Hypotéza o nejakom pretláčaní vody je totálna hlú…
@petersd ale ak ostane bateria otvorena ale neodteka z nej (pri bidetovej sprske) ta sa tlaci voda z tej s vyssim tlakom, do te z nizsim. Nam sa to stalo, ked niekto zabudol zavriet bateriu na WC, tlaci studenu vodu do teplej. Ne ze by to boli kubiky, ale zistim to hned ako pustim teplu vodu a ide studena. Co sa dialo kym som na to prisla, radsej nechcem vediet
Odpovedať
Ja si realne nemyslím, že je problem vo vodomere. To by bolo podozrive, ze treti vodomer je zly. Je problem u mna, len neviem prist na to kde. Nerealna je spotreba teplej oproti studenej. Musel by sa clovek sprchovat vo vriacej vode.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

Namate nahodou bidetovu sprsku? Moze byt, ze pret…
@zita19 Bidetovu sprsku nemame.
Odpovedať

@zita19 Bidetovu sprsku nemame.
@nue nie je práčka napojená na teplú vodu alebo nejaká termostatická batéria tam nie je? Skúsiť to asi postupne, že pozrieť stav oboch vodomerov. Ísť splachnuť a skontrolovať stav oboch. Potom pustiť vodu v umývadle na studenej strane. Skontrolovať. Pustiť teplú v umývadle. Skontrolovať. Atď. Pustiť práčku, ale ideálne počas chodu nepúšťať nič iné a zas potom skontrolovať. Všetko zapísať a pozerať čo sa kde hýbalo a o koľko. Aj sa mi páči ten nápad mgx, ale nepoznám ten smart prístroj čo sa tam montuje, tak by mohol dať viac info. Vyzerá to fajn aj na iné účely.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@nue nie je práčka napojená na teplú vodu alebo n…
@marsdm Vdaka. poskusame este. Termostaticka bateria tam ziadna nie je. A boli vsetky vymenene.
Odpovedať

Ja si realne nemyslím, že je problem vo vodomere.…
@nue Je v dome funkcna cirkulacia TV? U nas nie. Ked sa chcem sprchovat (kupat) v noci, dlho tecie len studena voda... Som laik, to mi napadlo len pri poznamke "Musel by sa clovek sprchovat vo vriacej vode" PS: Tiez robim z domu, niekedy dlho do noci, tak preto kupel kludne aj po 3. hodine...
Odpovedať
40 kubikov rocne je v pohode na 2 osoby. 75 mi urobila najomnicka, ked sa pokazil prepinac na sprche a fungovala tak, ze sa sprchovala sprchou a pritom tiekla voda aj dole zlabom z baterie. Zameriavas sa ale na nepomer TV/SV. Tam bude problem ako sa pise v prispevku predomnou. Uz som byval vo viacerych bytoch a vsade to v noci fungovalo inak. Niekde si sa o 1 rano k teplej vode nedopracoval ani po 10 minutach odpustania. Cize ak najomnici vyuzivaju kupel/sprchu hlavne v noci alebo skoro rano, tak idu prakticky len na TV a to ti robi spotrebu. Logika nepusti. Bud nie je voda dost tepla alebo je spotreba najomnika extrem. Ostatne si lahko overis ( zavries ventil a zistis, ci nie je falosny odber, das merac za merac, odpustas presne kubik po sudoch a skontrolujes....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cyrus12345:

40 kubikov rocne je v pohode na 2 osoby. 75 mi ur…
@cyrus12345 je tam iba jedna osoba. predtym tam byvali roky dvaja a nemali problem. Ak by bola v dome zla cirkulacia, bol by odber teda vyssi v priemer celeho domu? Lebo pozerala som aj priemer domu a je to zle oproti priemeru.
Odpovedať
Pokiaľ je únik , pozerať sa na vodomer a pokiaľ je únik ,tak sa nezastaví. Pokiaľ pretláča teplú do studenej , tak chytiť vodomer studenej do ruky a musí byť horúci
Odpovedať

@cyrus12345 je tam iba jedna osoba. predtym tam…
@nue Prave to, ze pri zmene najomnika vzrastla neumerne spotreba TV napoveda, ze narast suvisi so zmenenym rezimom pouzivania TV novym najomnikom. A na priemer v dome to nema vyrazny vplyv, lebo ostatni svoje navyky nezmenli - TV nepouzivaju v noci a teda zla cirkulacia sa na spotrebe celeho domu neprejavi...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?