Treba posudok statika na prestavbu jadra?

Profilova fotka
Ahoj! Kúpili sme byt a začíname s prestavbou. Chceme umakartové jadro vymeniť za murované, no na stavebnom úrade nám povedali, že k tomu potrebujeme stavebné povolenie s posudkom od statika. Nemáte skúsenosti s nejakým v Prešove (čo robí rýchlo a nie draho)? Neviete náhodou ako to je s listom vlastníctva, on ho potrebuje (lebo nám zatiaľ neprišiel) ? Ďakujem
Odpovedať
1
2
na toto urcite netreba staticky posudok ani stavebne povolenie...len ohlasenie stavebnych uprav aj na urade staci len navrh na vklad do katastra, ziaden LV - ani my sme ho nemali. my sme rezali otvor do nosnej steny - to uz je na stavebne povolenie. preto sme si zohnali aj statika co urobil staticky posudok. dojdeme na urad a tam nam mila pani povedala, ze to staci len ohlasit, ze to je v pohode :-) takze ono zalezi aj od pracovnikov na urade ako sa vyspali :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Statika nepotrebujete, staci Vam jednoduchy projekt a jednoduchy staticky vypocet. projekt zanesiete na urad iba koli ohlaseniu. Ja som takyto projekt robil znamemu a mal som to hotove asi za 2-3 hodinky
Odpovedať
my sme to v PO absolvovali nedavno. Potrebovali sme aj staticky posudok ale mali sme ho na druhy den za 40 eur. Bola v tom aj vymena drevenej balkonovej steny za murovanu. Ale stavebne povolenie vam netreba, iba ohlasenie stavebnych uprav. K ohlaseniu treba prilozit vypis LV z katastra - tlacivo tu: http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=... Teraz uz chodi z katastra iba rozhodnutie a preto treba ist po vypis na kataster. Na statika mozem vyhrabat niekde kontakt ak mas zaujem.
Odpovedať
Ako je to v pripade, ze dispoziciu ponechame, no napr. stenu, kde bude namontovana kuchynska linka, chceme vymurovat a zvysok spravime zo sadrokartonu? Treba kvoli tej jednej murovanej stene staticky posudok? Je nutne pockat na LV alebo staci iba navrh na vklad? Ako je to aktualne?
Odpovedať
nik neporadi?
Odpovedať
Profilova fotka
tak toto by zaujímalo aj mňa...aj my tak chceme, vymurovať len jednu stenu a zvyšok sadrokarton...niekde som čítala, že netreba, ale nemám to overené :-|
Odpovedať
Profilova fotka
To sa prerába v dnešnej dobe ako na páse,nepotrebuješ na to posúdenie statika...Viem že kamarátka to tiež prerábala a nič takéto nepotrebovala a nevybavovala.
Odpovedať
Profilova fotka
aj nasi robili jadro (z umakartu na murovane, prazsky byt v KE) a na stavebnom urade im povedali, ze staci stavebne ohlasenie, ziaden statik ani poplatky.
Odpovedať
Profilova fotka
@riana12 urcite nie. nasi murovali vsetky steny kupelka - zachod - mur spolocny s kuchynou a nebolo treba statika. Len pri ohlasovani prilozili nakres sucasneho stavu a stavu ako to chcu prerobit (s rozmermi samozrejme). A prislo im rozhodnutie zo stav. uradu, ze je to povolene.
Odpovedať
babulky, dakujem, tak som rada :-) doteraz som len cerpala z oficialnych info, tak som si az tak nebola ista :-) urcite nejaky ten planik bude, pojdeme sa ukazat na stavebny :-)
Odpovedať
@jankah77 nevies, za aku dobu im rozhodnutie prislo?
Odpovedať
@riana12 na rozhodnutie maju 30 dni. tu v BA ani o den menej :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@riana12 nemam sajnu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ano treba posudok statika-2x. Pozri stavebný úrad.
Odpovedať
@odbornik To bola odpoveď na čo? Lebo ak na pôvodnú otázku, tak určite nie. (Áno, je to stará téma, ale nedá mi... :-) ) A teraz sa skúsme všetci zamyslieť... Panelák - hocijaký, panelový, ideálne 30-ročný (tie nové sú šmejdy (česť výnimkám...) a nemajú umakartové jadrá, škoda...); jadro - umakartové, na tvare, umiestnení a veľkosti nezáleží... A teraz chceme murovať.... Predpokladám, že kovovú konštrukciu necháme, aby mali na čom stúpačkové rúrky držať. Umakart zhodíme dolu (pokiaľ nemáme vymenené stúpačky, nahodíme nazad... :-D ), natiahneme nové plastové rozvody (odľahčenie o kilečko-dve ;-) ) a murujeme - bez akýchkoľvek väčších obáv o statiku paneláku. Prečo? Lebo taký 30-ročný panelák je stavaný na takú záťaž, akú práve potrebujeme. Ťažké nábytky, tažké postele, ťažké kuchynské linky, ťažké knihy v policiach, ťažké riady, ťažkí ľudia... Toto dnes ktorý statik rieši? A niekto sa tu ide zaoberať pár kilami pórobetónu. Áno, pri desine priečke a najväčšom petržalskom jadre je to tona materiálu (ale zasa aj vyhodené komplet celé, nie práve najľahšie, kovové jadro), ale dnes som mal tú česť navštíviť komplentne bordelom zaprataný byt do výšky zhruba jeden meter a toto nikto nerieši, či netreba statika... To skôr hygienika treba volať, ale to už nebola moja starosť.. :-) Ohlasovacia povinnosť, áno a bez dohody so správcom by som sa do rekonštrukcie (malého) jadra dokonca ani nepúšťal, lebo vás môžu o pár mesiacov technici prekvapiť napr. s výmenou stúpačiek... ;-)
Odpovedať
Š @dedo758 Zbytocne spirirtizujes ked tomu nerozumjes! Vid Stavebny zakon 50 este stale platny. Vplyv na konstrukciu vie posudit iba statik ! Amater moze iba spiritizovat.
Odpovedať
Posudok urcite treba uz len koli neakemu dobroprajnemu susedovi ktoreho vyrusi stavebny ruch a uz mas stavebny urad doma a zbytocne opletacky su na svete!!!!
Odpovedať
Nešpiritizujem, len konštatujem realitu... ;-) So zamietavým stanoviskom na rekonštrukciu jadra som sa zatiaľ nestretol... Všetci, čo si zrekonštruovali, si to spravili po svojom, máloktorý s posudkom od statika a stojí to pekne všetko... A ešte niekoľko desaťročí stáť bude - ak zvary nepovolia a betón sa nerozdrolí... :-)
Odpovedať
@petali ahoj, nemozem poprosit kontakt na toho statika v PO? dakujem Anita
Odpovedať
Ing. Borodáč .... pozri telefon na nete.
Odpovedať
@anitka419 poslal som ti spravu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@petali Ahoj, my prave zaciname s prestavbou a len sa rozhliadame po firmach a dalsich odbornikoch. Kontakt toho statika by velmi prospel. Vopred dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@sfuchs @dedo758 @adika_pl Treba spraviť to čo vám povedia na stavebnom úrade. Obvykle jadro z pórobetónu povolia vždy, ak je podlaha z panelov alebo betónových nosníkov.
Odpovedať
@mudrastrecha usudzujes, ze chceme len premurovat jadro. Nije tomu tak. Mame v plane vysadit dvere a zvecsit priechody do izieb aspon o 40 cm a to v nosnych paneloch. K tomu uz statika treba.
Odpovedať
Profilova fotka
@sfuchs Na stavedbnom úrade statika budú vyžadovať. Aj preto sa neoplatí stavať na čierno.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@petali dobry den ja by som vas poprosila o kontakt dakujem pekne
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
My sme kupili tehlovy byt,ktory prave komplet prerabame.Posudok od statika sme potrebovali z dovodu toho,ze chceme menit priecky aj ked su nenosne.... za posudok sme zaplatili 30 € , 2 posudky sme prikladali k povoleniu na stavebny urad ....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@lumaza aj na vyrez z nenosnej priečky treba statika ??? :-. =-)
Odpovedať
@lauritka Ahoj. U panelového domu je všechno nosné, tedy i příčka. Každý zásah do nosné konstrukce musí posoudit statik. A nestačí posoudit pouze jeden byt, ale celý panelák, protože ta škatule je jeden statický celek. Proto nelze udělat v každém bytě nějaký zásah a myslet si, že to neovlivní zbytek paneláku. Nicméně odstranění umakartového jádra není zásah do ničeho a postavení jádra na ŽB určitě staticky nic neovlivní. Jestli na to potřebujete požehnání úřadů, to nevím. Ale určitě budete potřebovat souhlas vlastníka, nebo společenství vlastníků. ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?