Sadrokartonove priecky miesto murovaneho jadra

Dobry den, chcem sa spytat na prakticke skusenosti s byvanim tych, co pri prerabke bytoveho jadra zvolili steny nemurovat ale vyskladat zo sadrokartonu. Idealne takych, co si zaroven dali spravit aj posuvne dvere v puzdre. Mam zaujem o rekonstrukciu prave pouzitim sadrokartonu, hlavne koli rychlosti a cistote prace a v neposlednom rade aj cene. Len sa trochu obavam zvukovej izolacii a celkovo ci sadrokarton zvladne vlhkost pod.. Ti co byvate, sli by ste do sadrokartonu opat?
Odpovedať
tak ak je to ok spravene malo by to vydrzat, vela ludi to tak ma ... ozyva sa to podla mna celkom dost - ale niektory to maju bez izolacie vnutri ... cistato pri praci ...no ...odtial potial :D tiez sa z toho prasi ked sa to reze a pod. a zvysne prace su rovnake cena si tiez niesom isty ze je o tolko nizsia, zalezi od rozsahu kazdopadne zo sadrokartonu sa da urobit vselico, ak chces nejake speciality ... no a mas to ako otazku, takze nejaku diskusiu necakaj :)
Odpovedať
zvukova izolacia by nemal byt problem ak pouzijes spravnu izolaciu dovnútra priecky, plus prvu vrstvu treba dat modry sadrokarton a nato druhu vrstvu zvnutra kupelne zeleny a zvonku staci aj klasicky biely... ani s vlhkostou by nemal byt problem ak sa pouzije hydroizolacia a v rohoch gumenne tesniace pasy... myslim ze to ani tak o cistote a rychlosti nie, takisto ani o peniazoch... dolezite je, aby boli v prieckach uz vopred nainstalovane spravne uchyty na vodovodne ventily, konzola na umyvadlo atd...
Odpovedať
Urcite sadrokartonona priecka .Za 20 rokov skusenosti v stavebnictve som tych bytovych jadier uz vyhotovil par desiatok .80% ludi chce bytove jadro murovane (shadowmilan -prasi sa aj z murovaneho 8-), ale posledne roky sa viac a viac dostava do popredia sucha vystavba. V minulosti bol problem s upevnovanim predmetov do SDK a to ich odradzalo a radsej chceli murovane .Ale v tejto dobe uz je ich uz xx tipov sadrokartonovych a sadrovlaknitych dosiek. Na bytove jadro sa najcastejsie pouzivali Uw a Cw 75 profily do ktorych sa vkladala mineralna izolacia a oplastovalo sa to s vnutornej strany impregnovanym SDK kvoli vysej vlhkosti . No nechcem tu popisovat postup prac :-) tak v skratke: Vystavba zo SDK je rychla a presna (minimalne schnuce procesy oproti murovanemu) . No a prednedavnom sa dostala na trh jedna novinka vysokopevnostna doska RIGIPS HABITO HYDRO (niesom predajca a nechcem robit reklamu :-)) a ta je idealna na vystavbu bytoveho jadra a bezproblemove uchytenie predmetov . Ale 100ludi 100chuti a urcite sa tu najde aj taky co bude presviedcat ze murovane . No ja volim SDK :-D
Odpovedať
zaujímavé... pokiaľ to chceš mať urobené kvalitne (dvojplášť, modrý/zelený/habito, izolácia), tak jadro z SDK nebude o nič lacnejšie ako murované. Skôr asi naopak. čistota a rýchlosť? hm, hm... Dvojica vymuruje jadro za deň, SDK poskladajú asi tiež. A murovať sa dá tiež čisto, to závisí na partii... Jasné, že môžu zakydať celý byt lepidlom, ale rovnako ho môžu zaprášiť pri brúsení SDK... skús si porovnať zvukoizolačné vlastnosti napr. habito 2+1, medzi to 10 cm min. vlna, s napr. 12,5cm pórobetónom. Okrem toho nezabúdaj, že puzdro na posuvné dvere nebude izolovať tak dobre a bude spolu s dverami tvoriť asi celú jednu stenu. Zhrnutie - sdk je možno lacnejší a rýchlejší. ale ak to chceš mať spravné kvalitne, aby to bolo porovnateľné s murovaným jadrom, tak cena už bude niekde inde. Ideálne by bolo dať naceniť partii, s ktorou chceš spolupracovať, dve varianty kvalitou porovnateľné (vrátane materiálu). potom uvidíš, čo uvidíš.
Odpovedať
Myslim ze ist do jadra zo sadrokartonu v dnesnej dobe uz nie je ziadny problem, a je to uplne bezna vec. Jadro mame spravene zo sadrokartonu uz 5 rokov, vytopili nas aj susedia a kedze tam ide zeleny sadrokarton, ktory je impregnovany a odolny voci vlhkostiam tak sa nic hrozne nestalo. Samozrejme nas to zamrzelo a mali sme obavy co s tym bude ale nemuseli sme nic menit co je hlavne. Skus si precitat nejaky komplexnejsi clanok pre a proti napr. tu: https://www.topbyvanie.sk/magazin/byt... Dovod bol aj ten, ze sme na prizemi a keby bolo nieco potrebne prerabat v pivniciach kvoli vode, hned by nam rozobrali jadro a museli by vsetko burat, a ten sadrokarton ulahci aj toto. Nastastie sa este nic take nestalo :-) Co sa tyka hluku tak je to asi uplne jedno ak ste v bytovke, rodicia maju murovane jadro a ked pustite vodu/vanu/splachnete tak to pocut rovnako. To skor ked tak kupte dobre dvere, a pri pracke je vidiet hlukovy rozdiel :)
Odpovedať
@martinalulejova :-o :-o :-o to sa fakt niekomu už stalo, že "kvôli prerábke vody v pivnici" museli rozobrať/zbúrať jadro v byte na 1. poschodí? alebo je to iba obrovský neopodstatnený strach?
Odpovedať
@worker_falcon to je ako ked sa robi rekonstrukcia strechy, vtedy musia totalne vyburat byty na hornych troch poschodiach :)
Odpovedať
@worker_falcon Nie som si na 100% ista, ale tak nam to odporucal bytovy domovnik :) Takze nechame si radsej poradit.
Odpovedať
@worker_falcon @gashtaan ale chalani klud ;-) @martinalulejova sa asi nevyjadrila presne. Kvôli oprave rozvodov v pivnici jadro netreba rozoberat, ale pri vymene stupaciek uz treba k nim zabezpecit pristup. A uz tu na streche vyplakavalo par zufalych jedincov, ktori to akosi nedomysleli a museli vyburat kus murovaného jadra. A este nasrati boli, ze im to spolocenstvo (druzstvo) nechce ani preplatit ani dat do pôvodného stavu.
Odpovedať
@zita19 Ano ano, presne tak. Dakujem za upresnenie, zle som sa vyjadrila. Je to kvoli stupackam :)
Odpovedať
@zita19 akoze ak je pristup k stupackam zamurovany, tak jasne, ze tam pri vymene treba urobit pristup... ale burat celu kupelku aj s WC, to hadam nie :)
Odpovedať
@gashtaan jezkovi oci!!! Nie kazda babenka je geneticky slahnuta na techniku ako ja. Trosku tolerancie by nezaskodilo. Uvolni sa o cca 2 hodky zacina vikend, bude dobre ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 v pohode, mne je dobre cely tyzden :)
Odpovedať
a to treba v kazdom byte, nie len na prizemi, nie?? My sme rozoberaliiiii.... v novom prerobenom :D murar nam to raz dva urobil, dal prec aj spat :D no problemaa... raz za 100 rokov prezijeme :))
Odpovedať
@mishkabb ano, v kazdom byte musia byt stupacky pristupne pre pripad vymeny, poruchy...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?