Paneláková kúpeľňa

Chystáme sa na rekonštrukciu bytového jadra, teda nemáme jasno v tom či jadro vyhodiť, murovať či použiť sadrokartón, kúpeľku nemáme ako zväčšiť, tak si myslím, že najlepšie a najlacnejšie riešenie je dávať obklad priamo na umakart, hlavne nech je tá kúpeľňa konečne "čistá". na investíciu máme cca 4000€ a budeme to robiť sami, takže nemusíme odratávať € za prácu inštalatérovi, elektrikárovi, obkladačovi a pod., rozmer máme 1,65 x 1,90 a vybratý sprchovací box 90x90 za 940€ a obklad od villeroy&boch v dvoch farbách bez vzoru za cca 1500€ potrebujeme ešte skrinku s umývadlom a nejakú vysokú skrinku na uložný priestor a iných vecí ako batéria, strop, bodové svetlá, skryť stúpačku a tu by som poprosila o názory ako to máte vy, čo ste tam dali ? taktiež ani nevieme ako to všetko rozmiestniť do tejto malej miestnosti, keďže tam chceme aj práčku so sušičkou, postačí mi teda rozpočet na komplet prerábku? Mohli by ste mi dať prípadne foto hlavne panelákové v týchto mini rozmeroch a hlavne ako vyriešiť čo najlepšie a najkrajšie stúpačku, ktorá je nad záchodom, wc máme 80x135 Ďakujem za prípadne rady
Odpovedať
1
2
@sisi265 vyhodenim umakartu ziskate cca 15cm na kazdej strane obvodu + 90eur za stare zelezo :D Prerabal som minule leto komplet 3i byt, ale v zivote by ma nenapadlo nechat ten stary umakart. Pri dnesnych cenach ytongov je to podla mna hlupost. Rozpocet mate celkom realny. Skrinku mozete kupit aj o mesiac neskôr... Sprchovy box je nejaky specialny masazny ci co je to čaro za 940eur? Ja osobne som proti sprcovym boxom z jedneho jednoducheho dovodu - udrzba. Ja som to vyriesil murovanou sprchou (alcaplast odtok) a kupil v hornbachu iba dvere do niky (jednoduche na pantoch, lahka udrzba). Co sa tyka rozmiestnenia - tak prve co si treba uvedomit je, kde su stupačky a k nim co najblizsie odtok (sprcha, umyvadlo) + pracka, susicka potrebuje odvetranie alebo nie? Odporucam premerat kupelku, kupit milimetrovy papier a kreslit moznosti.
Odpovedať
@sisi265 fakt nechapem ludi, ktori si kupia exkluzivne materialy a chcu to lepit na umakart... to je olepit staru plesnivu Skodu 120 carbonovou foliou a kupit jej 16" hlinikove disky a remus vyfuk. dajte sem podorys kupelne a zachodu, potom sa bude dat nieco rozumne navrhnut.
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi265 prepana krala idete prerabat alebo robit make up? to tam chcete tu staru elektriku a tie stare hrdzave trubky a ten hnusny umakart nechat? nuz setrite na nespravnom mieste .....a ten sprchac musi byt ozaj carovny za tu cenu len aby vam tie trysky sli a aj radio fungovalo
Odpovedať
Prosim ta.daj link na ten box, a ked vidim.cenu A obklad to na co sa hrate? To kolko stoji meter, obklad nemoze stat viac ako 30e do tej krpatej kupelne vsetko navyse je zbytocny nemiestny luxus. Za usetrene prachy za tieto zbytocnosti zizente robosov co to rozbiju a vymuruju.
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno sa im nechcu vybavovat povolenia na prerabku jadra..tak to chcu robit len ako vyssie bolo napisane ale suhlasim so vsetkymi co predtym napisali tie drahe a luxusne veci davat na umakart je vazne zle rozhodnutie..nikdy ti ciste mat nebudes lebo v tom cca 10-15 cm priestore medzi panelom a umakartom je vies kolko spiny...a ty na to zabijes luxusny obklad....urcite vybavte papiere a jadro vymurujte...
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez sme povodne zvazovali umakart nechat z viacerych dovodov. Jadro z3 stran uprostred bytu, z jednej strany za jadrom zsvesena nova draha kuchyna a jadro ciste,zachovane,nie hnile... Navyse murovane priecky zabrali kazdemu v dome co to robil z priestoru. Postavit zo sadrokartonu v panelaku kde je velka pravdepodobnost vytapania... Mnoho ludi to jednoducho iba obkladalo a roky to sluzi. Jasne ze je dolezity stav jadra a elektriny v byte. Ja som odmietla vybavovacky na bytovom,stavebnom, totalny neporiadok v byte. Casom sme byt predali. Verim ze novy majitel si urobil podla svojich predstav ;)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne by som nešiel do toho. Vystaviť to z YTONGU,dať nové elektro rozvody ističe a prúdový chránič, odpad a vodovodné rozvody,potom majú zmysel aj drahé obklady ale sprch.box nikdy. Tvrdosť vody zničí trisky ,potrebovali by ste filtre a iné veci na úpravu vody.Najlepšie riešenie je murovaná vanička zo žľabom postaviť priečku z Ytongu v kombinácií zo sklobetonom.Zadná stena vo WC sa bud muruje z 5cm.Ytongu alebo sa dá sadrokarton s dvierkami.Materiál aj s prácou je u mňa okolo 4.500€ ,samozrejme obklady cena cca.15€/m2
Odpovedať
Profilova fotka
My to ideme prerabat v juli, potom hodim foto:) rozmery nasho jadra 180x260cm
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Neviem presne o aký panelákový byt išlo, ale v mojom prípade, keď som prerábal kúplňu a WC v petržalskom 13 poschodovom paneláku, tak som odstránením umakartového jadra práva priestor získal. Panelová stena bola iba z jednej strany medzi kúpelňou a halou. Na tej stene však bola kovová konštrukcia vzdialená asi 10cm od steny a na nej umakart. Medzi kúpelňou a WC bola dutina 20 cm a z oboch strán obložená umakartom a zadná stena kúpelne a WC bola z druhej strany vlastne stena kuchyne a tam boli vedené aj všetky stupačky. To bolo dobrých 50 - 55cm. Keď sme odstránili umakart a kompletne celú kovovú konštrukciu, tak sa nám otvoril neskutočne veľký priestor, s ktorým sme vlastne ani nerátali. Mali sme spravený nákres podľa pôvodných rozmerov kúpelne a WC. Odrazu sme mali aj napriek tomu, že sme stavali zadnú stenu od kuchyne z 10cm Ytongu a priečku medzi kúpelňou a WC z 7,5cm ytongu a zadnú stenu za WC, kde boli stupačky z 5cm ytongu oveľa viac priestoru s akým sme pôvodne počítali. Jadro som si rozobral sám, murárske práce, vodu, odpady, dlažbu, obklady stien (až po strop), dlažbu, osadenie vane nám robili dvaja veľmi šikovní murári z Komárna. Všetko okolo elektriky ako nové rozvody od ističovej skrinky, osadenie a zapojenie vypínačov, svetiel a zásuviek, osadenie skriniek, umývadiel, lepenie zrkadiel a montáž osvetlenia som si robil sám. Všetko spolu - materiál a práca (vrátanie zariadenia - dvojskrinka pod dvojumývadlo, dvojumývadlo, rohová vaňa 145x145, batérie na vaňu na umývadla, odtokové sifóny, prípojka na práčku, vypínače, osvetlenie, zásuvky, elektromateriál na inštaláciu) ma vyšli na 2700.-€ Chcel by som upozorniť, že som samozrejme vyberal cenovo prijatelnejšie zariadenie a hlavne to, že túto prestavbu som realizoval pred desiatimi rokmi, kedy podľa mňa ešte nebol až taký výber materiálov a aj ceny boli podľa mňa vyššie, ako sú dnes. :-)
Odpovedať
@matus1331 v našom prípade nezískame na zväčšení po vyhodení umakartu takmer nič, keďže celé bytové jadro je stočené z jednej strany 7cm a z druhej 15cm na jednej dĺžke, to aj plánujeme vyhodiť, teda tam kde sa nemuruje, umakart sa ponechá len pri dverách a priečkou medzi kúpeľňou a wc. tieto rozmery sú teda o cca 5cm prirátané k pôvodným. Vlastne na rozmiestnení ani nie je čo riešiť, keďže nemáme na to priestor, tak sú len dve možnosti a to zameniť práčku so sušičkou a umývadlom, najviac ma v tejto diskusii zaujíma ako skryť stúpačku vo wc a aj prípadné názory na cenu obkladu a boxu, ktorý je v pláne kúpiť a teda či ozaj toľko investovať. Keby bol byt v pôvodnom stave tak sa ani nezamýšľame nad možnosťou, ale celé jadro by sme vyhodili. Zo začiatku sme to vyriešili tapetou, keďže neboli finančné možnosti iné a postupne sa zrekonštruoval komplet celý byt, viem celé naopak ale čo už a kúpeľka prišla na rad až teraz :-)
Odpovedať
@bozsky_kaja ja zas nechápem ľudí čo miešajú hrušky s jablkami :-D je podstatný rozdiel medzi starou plesnivou Skodou a slušne zachovalým umakartom :-)
Odpovedať
@siberiax ideme prerábať, make up je už spravený na chodbe a v kuchyni :-D @sysell rozbiť to celé nie je problém, na to robošou nepotrebujeme, nechceme zničiť to čo už máme, vrátane dlažieb na chodbe a novej kuchynskej linky, taktiež máme na chodbe po obvode sadrokartón aj s lištami...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell tu je link na box: http://www.molimpex.sk/masazny-box-bl...
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi265 Neviem koľko máš rokov a ani kde pracuješ (kancelária, alebo niekde ťažko fyzicky, prípadne za pásom) ale ver tomu, že časom prídeš k názoru, že mať doma iba sprchovací kút nieje dobré riešenie. Aspoň raz za mesiac, možno aj častejšie sa Ti zažiada napustiť si vaňu a hodinu v nej relaxovať. Ver mi, hovorím z vlastnej skúsenosti. :-)
Odpovedať
@jamk1 myslím, že máš pravdu a vôbec ani vek nie je dôležitý a ani to kde človek pracuje, relax vo vani je určite na nezaplatenie či už pre dieťa alebo dôchodcu :-) Žiaľ nemáme na to priestor a preto je rozhodnuté pre sprcháč (box), vždy je niečo na úkor iných vecí.. buď to, alebo iné.. sprcháč rieši viacej priestoru a viacej možnosti, no ja už teraz viem, že vaňa mi chýbať určite bude, no nemáme potom kam dať práčku so sušičkou a už potom ani nejakú skrinku na úložný priestor..
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi265 Naozaj je tá kúpelňa tak malá, že sa tam vaňa nezmestí? Ja som to riešil tak, že som kúpil vaňu 145x145cm a už vopred som vedel, že sa mi tam nevôjde. Pýtal som sa predajcu, že či môžem z okraja odrezať na každej strane 6cm. Odpoveď bola - že v žiadnom prípade. Lenže, keď ja som človek neveriaci a čo si neoverím osobne, tak tomu niekedy neuverím - odrezal som z každej strany 6cm a čuduj sa svete, vani sa nič nestalo a slúži podnes deň. :-)
Odpovedať
@sisi265 SUbjektivny nazor - myslim ze ten box je sedlacina, je to masa plastu skla a pochybenho kovu, je velky a masivny. Dnes je skor trend jenoduchych cistych tvarov, najme v takej malej kupelni to bude posobit strasne masivne a bude to zmensovat priesor. Myslim ze moda takychto veci uz pominula, ak chces silou mocou tie trysky ktore aj tak nevyuzijes tak si kup panel do obycajnej sprchy, usetris minimalne polovicu. Ak neches burat umakart tak na to nelep aspon obklad za 1500 to je hriech kup daco do 20€ za meter - skor pozret napr mercyry m baumax aebo ine retazkce lebo ked prides do kupelnoveho studia tie ceny co ti tam ukazu su ako u dementov.
Odpovedať
UMAKART VYHODTE!!! Je tam bordel. Hlavne na strope.
Odpovedať
@jamk1 jasné, že sa zmestí, veď predsa aj teraz je tam vaňa :-) no ako som už písala všetko je na úkor iných vecí.. apropo aké máš rozmery kúpeľni keď tam máš obrovskú rohovú vaňu, nebolo rozumnejšie kúpiť 130 x 130 ako zrezávať zo 145? nezaberá táto vaňa príliš veľa priestoru? :-) zrejme asi máš tam aj wc a to ja by som nikdy nespravila, ak mám možnosť mať wc samostatne. Pre každého je niečo iné prioritou a rozhodnutie na každom zvlášť, ale oceňujem tento risk :-D zrejme si mal v zálohe euráče na ďalšiu vaňu pre prípad žeby... :-D nemôžeš pridať fotky pre inšpiráciu tvojej kúpeľni? kľudne i na mail... :-)
Odpovedať
@sysell ďakujem za subjektívny názor... sedlačina :-D pobavilo :-) neriadim sa módou, ale tým čo sa páči mne. a ohľadom tej módy mi to pripadá, že ľudia ani nevyberú obklad, ktorí im udrie do oka, ale taký ktorý dnes "letí" lebo potom by zrejme neboli "in" :-) ohľadom ceny za obklad stále zvažujem, zrejme máš pravdu, je veľa pekných aj za 20€ za meter, to určite ešte prehodnotím..
Odpovedať
@sisi265 my máme len sprchovací kút a vaňu by som už nechcela, mali sme v predchádzajúcom byte a aj tak sa v nej len sprchovalo a k tomu všade plno vody na zemi ako bonus, čiže ak Vám vaňa nechýba, nedávajte si ju, ale tento box si nedávajte tiež. Môj názor je, že všetky také boxy vyzerajú ako kopa plastu, svetielok a zbytočných trysiek z Číny...to je len môj názor. Stupačky sme obložili, mám v albume.
Odpovedať
@sisi265 hydromasažny box mam asi 15 rokov, tie masaže v nom su o ničom, nie je to nič take ako vo velnese, skorej to len picha do kože, ale ta parna sauna čo je v nom je užasna ak tam je, ked som nachladnuty tak si tam posedim. koli tej saune musi byt uzavrety z každej strany aby para neunikala von. ja mam ten box ale v spalni- po drevenej podlahe si bosy prebehnem do neho ked treba, ked som sa stahoval vzdy cestoval so mnou. ked pozeram v obchodoch teraz na tie boxy tak su čim viac biedne-viac činske a kopa zbytočnych funkcii čo netreba. Uzavrety box je dobra vec podla mna ale len koli saune. Ak chceš tie trysky tak si myslim že uplne stači len neaky lepši panel,ale aby si nebola sklamana skus si niekde ako to funguje.Radšj saunu ako masažne trysky.A ked je niekde napisane dovoz z nemecka to neznamena že je vyrobeny nemcami v nemecku z nemeckych sučiastok....
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi265 Ako som písal, pred desiatimi rokmi vaňa 130x130cm nebola a preto som sa rozhodol pre také riešenie, ako som písal. Nie, WC v kúpelni nieje, ostalo oddelené, ako to bolo aj pôvodne, práve sa do neho po prestavbe zmestilo malé umývadlo. Žiaľ, fotografie nemám, lebo v byte už nebývam. :-)
Odpovedať
@sisi265 Naši priatelia minulé leto zainvestovali po 5-tich rokoch znovu a vyhodili masážny box. Dôvodov viacero....vela vody, vodný kameň, veľa problematických miest na čistenie a aj nevyužívanie masážovania. Ked boli u nás na obhliadke, tak sa rozhodli trochu podla nás. Nás nevesta doslova prosila, ked sme vyberali, aby sme si vybrali kút s čo najmenej časťami a spojmi kvôli čisteniu. Iný priateľ s manželkou sa doteraz smejú, ako ich zlákala reklama a masírovanie pri sprchovaní. Síce meniť sa box nechystajú, ale radi si uťahujú zo seba v zmysle, že reklama robí divy. Už nech sa rozhodneš akokoľvek, rada by som vedela tvoje skúsenosti po dvoch troch rokoch ne/používania.... A ako napísal sysell a selena-kopa plastu, trysiek,a svetielok z číny nikdy neprekoná nadčasovú čistú líniu skleneného boxu v tak malej minikúpeľničke.
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi265 Ako píše staronova, tiež so myslím, že ten masážny box bol iba nejaký módny výstrelok krátkodobého trvania. Ak Ti naozaj ide o tú masáž, tak ja na Tvojom mieste by som určite zainvestoval do kvalitnejšej masážnej sprchovej hlavice, ktorých je na trhu tiež dostatok. A čo sa týka čistenia sprchového kúta - to zistíš tak po roku používania, čo je to za robotu, :-)
Odpovedať
@sisi265 mám takú istú kúpeľnú ako ty.umakart by som v živote v kupenim byte nenechala,max ako kozmetika v byte na dočasný podnájom.susicka a práčka zvlášť ti ti jednoducho nevojde,ja plánujem až moja práčka skape kúpiť 2v1. Kúpeľňa ma 8 rokov,nehrala som sa na módu ale aby ma o 3r neomrzela,v takto malých priestoroch nie je jednoducho miesto na dizajn,vaňu mám skosenu do malých panelákových kúpeľní. Skrinky mám pod umyvadlom a nad prackou,za rohom .keď sme plánovali urobila som si z krabic " spotrebiče" dala dnu a následne sme kupovali vaňu,umývadlo a skrinky tak aby sme sa vošli 2 ľudia a zavreli dvere.
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi265 aha uz chapem mate urobeny ten umakart zvonka v chodbe nuz tak si ho tam nechaj :-D este jedna otazocka si si ista ze ti tam ten sprchac vojde aj na vysku? do umakartu a cim oblozit stupacku? nuz nicim sak tam mas krasne elegantne kovove dvere
Odpovedať
Profilova fotka
na investíciu máme cca 4000€ ? by som povedal až dosť, Práca na komplet z materialom 1500€ aj sanitou ! elektrika voda
Odpovedať
@siberiax pokúsim sa... to vysvetliť :-) v kúpeľni sú dve murované steny, tam chceme umakart určite vyhodiť, zvonka pri dverách to máme už spravené na umakarte, ale zvnútra tam jeden umakart ešte je, tak ten by sa tiež vyhodil a získala by som tak prístup to tam vypratať, čo sa týka priečky medzi kúpeľňou a wc to môžme vyhodiť tiež, uvažovali sme nad tým, teda v tom nemáme úplne jasno, ale najskôr pôjde preč a strop potom taktiež, ostáva ešte stena vo wc kde na jednej strane sa umakart vyhodí a druhá sa ponechá, keďže na nej visí kuchynská linka, takže tiež tam všetko vypratám, ten priestor, ktorý spomínaš cca 15cm, takže nevidím problém, žeby tam čisto nebolo :-) no a dík za radu, s tými kovovými dvierkami si zabila :-D aproppo sprcháč tam vojde :-)
Odpovedať
@jamk1 práve touto diskusiou už zvažujem investíciu do masážneho panelu :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?