Protiprud nad urovnou zeme

Nemate nahodou protiprud na povrchu (jednoduchsia udrzba, moznost dlhsieho bazenu ...) namiesto v sachte ? Celu technologiu idem umiestnit vedla domu a nechce sa mi koli protiprudu robit zvlast sachticku s poklopom ... Viem ze sa znizi vykon i bude problem s nasavanim, pripadnym zavzdusnenim, ale v dnesnej dobe je vsetko mozne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Velke firmy maju aj vonkajsie protiprudy, co sa zavesia na bazen. Ako pises, maju mensi vykon, vacsinou to ludia kupuju ako retrofit, ked uz nemozu zabudovat vstavany protiprud. Pozri napr. u Speck Pumps (Badujet) modely Badujet Perla, Riva, Stella atd. alebo od Aquajet Azuro. My sme dali Badujet Primavera (vstavany) a vykonovo je to velmi slusne.
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno som to ale nepochopil spravne a pises o vstavanom protiprude, cize chces dat do muru bazenu klasicky protiprud, ale samotne cerpadlo/pumpu, nechces davat do sachty hned za mur, ale dalej od bazenu, vedla domu...? Vsetky firmy pisu, ze to ma ist do sachty hned za mur....technicke je mozne asi vsetko, ale asi tam budu velke straty a bude z toho draha hracka 😉 Ked uz, tak nech to aspon robi, co to ma.
Odpovedať
@sidzej druha odpoved je spravna :-) Vymyslam ako to spravit aby to bolo funkcne a zaroven podla mojich predstav. Preto som tu polozil tuto otazku, nech znovu nevymyslam koleso keby to tu nahodou dakto mal. Ziadnu opachu sa mi nechce vesat na kraj bazenu a neustale ju davat prec koly prekrytiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Ako daleko to asi bude od bazenu? Do nejakych 4-6m by to nemusel byt az taky problem, hlavne ak to mozes potiahnut rovno bez 90stupnovych uhlov...ak aj nahodou musis tocit, tak skor 2 x 45 stupnov aby sa znizili straty. Treba dat isto aj vacsi priemer trubiek 63 alebo aj 75 a samozrejme co najsilnejsiu pumpu 😉 Ja som to povodne tiez riesil, ale nasa technicka miestnost je skoro 11m na opacnej strane, cize to bolo prilis zlozite a dali sme sachtu z tvarnic normalne (tusim 120x120cm, viac to nema).
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Ahoj, kľudne to môžeš spraviť tak ako píšeš. Nerobíme to bežne, ale občas áno. Mysli len na jednu dôležitú vec a to, ako ďaleko budeš mať motor od vstupu do bazénu. Od toho skús hneď ako vojdeš s potrubím do "domčeka" dať spätnú klapku, aby ti zadržiavala vodu v potrubí a motor umiestni čím ďalej to pôjde od vstupu hadice do "domčeka", tak aby si na začiatku sezóny mohol dostatočne zavodniť čerpadlo, aby ti chytilo vodu. Druhá technická otázka je tá vzduchová hadička na zopínanie PP. Od istej vzdialenosti a neopatrnosti pri betónovaní sa nemusí dobre zopínať ten klasický spínač čo dávajú v setoch. (neviem ako ďaleko to budeš mať) Zváž si to pripraviť možno tak, že si to spravíš na spínanie v "domčeku" alebo prípadne na dodatočné diaľkové ovládanie. Viem, že to nemusí byť super praktické ak máš loziť z bazéna von a zapínať/vypínať to, ale je to myslím malá daň za toto riešenie. Posledná vec, neviem čo chceš mať okolo bazénu (dlažba, drevená terasa) zváž kam si umiestniš dosávanie vzduchu do PP. Ak budeš mať skimmer, tak sa dá priamo na teleso nad hladinu vody (musíš si to samostatne dokúpiť) alebo ak je napr. drevená terasa, tak kľudne sa ten spätný ventil dá schovať medzi rošty. Keby niečo kľudne napíš. Ešte mi napadá, skús si to radšej ťahať 75/90 hadicami ako potrubiami, budeš mať menej ohybov. Ale to uvidíš ako ti to bude vychádzať. Hadica sa predáva len na celý balík 25m, ak ti ostanú nejaké celé metre, tak ich kľudne odkúpim za nákup.
Odpovedať
@sidzej @branodusek Dakujem za infopani . Bol som to premerat a ked presuniem TC, tak by to malo byt 5m ku cerpadlu protiprudu. Pouzil by som hadice priemeru 75mm co by malo byt dostatocne, vratane spatnej klapky ktora je samozrejmostou, lebo budem potrebovat jednu i na filtraciu. Ovladacia pneu hadicka sa dodava o dlzke 7m, tak i ta by mala byt dostatocnej dlzky na moju potrebu. Ak by aj nefungovalo pneumaticke ovladanie ,tak to za par minut prerobim na hlasove ovladanie a len zakricim na terase z bazenu :-D Jediny problem zatial vidim v privzdusnovacej hadicke a jej umiestneni, pretoze okolo bazenu bude metlickovy beton, ale uz ma napada riesenie :-) a to integrovat alcaplast gulicku s nerezovym krytom a spravit to ako housing pre prisavanie vzducu. Eshopy predavaju hadice i na metre, urcite strasne predrazene, ale celkovo to bude palka, tak zacinam hadzat do prasiatka :-p
Odpovedať
Môžem sa opýtať aký maš bazén a koľko ťa stál? nemám prehľad o cenách a rád by som si ho spravil 🙂 Ďakujem
Odpovedať
@xiomo projektujem si akurat murovany a bude kua drahy ako vsetko :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Plavci rozhodujem sa nad protiprudom (bude za bazenom v sachte) a neviem si predstavit ich rozdiel vo vykonoch. Protiprúd Elegance 80 400V 3.fáza s 3kW motorom alebo Elegance 95 so 4kW motorom. Asi ho napojim na 1f koli FV cim znizim jeho vykon. Keby to nestacilo, dal by som ho na 3f.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Nema niekto protiprud na vyskusanie 😉 Potreboval by som na vlastnej kozi zistit ako je na tom cca 70m3 protiprud, ci sa neoplati priplatit za vyssi vykon na rekreacne ucely.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Len pozor na tie cisla s m3 vykonom 🙂 Ono to je nieco podobne, ako pri tepelnych cerpadlach, ked pisu ake tiche su, no zabudnu napisat, kolko metrov od cerpadla tie decibely meraju 🙂 Malokto ti napise, aka je rychlost prudu (alebo prietok) 2m od trysiek, cize zhruba tam, kde plavas. Ja som skusal pred kupou v nejakych hotelovych bazenoch 2 systemy, co boli obidva "jednotryskove" a tie mi dost vadili, ze ten prud nebol dost siroky a nebolo to lahke a prijemne zostat v strede pri dlhsom plavani. Ja som preto hladal system s 2 tryskami vedla seba, co robi ten prud sirsi a celkovo to je prijemnejsie na trening. Samozrejme este lepsie su turbinove systemy, ale tie su velmi drahe (Badujet Turbo Pro, Binder alebo UWE Triva) - tie su uz fakt pre profi plavcov alebo nejakych triatlonistov na trening a hlavne uz vsetky chcu 3 fazy a 400V. My mame len 230V a tak sme hladali nieco najsilnejsie na 1 fazu. Nas Badujet Primavera 230V (3.8kW) pise, ze ma 75m3/h, mne to na plny vykon bohate staci na prsia a znak, no ked plavam kraul, tak to nie je dost silne. Manzelka a deti si to davaju tak na polovicny vykon a tiez im to uplne staci na slusne plavanie. Dcery s tym blbnu okrem plavania aj na "surfovanie", hry s nafukovackami atd...Ten Brilix fakt netusim aky dobry je, pride mi to ale "too cheap to be true", no kiezby som sa mylil. Ak to najdes u niekoho, treba to vyskusat. Kazdopadne, ak mozes, tak radsej zober silnejsi protiprud (ak sa da regulovat sila, tak je to OK, lebo nie kazdy chce plny vykon v rodine).
Odpovedať
@sidzej dik za info, vsetky protiprudy do 3000E su cinske skladacky a preto nemienim priplacat za nieco znackove z ciny 🙂 Ked tam pisu 95m3 tak by to mohlo dat 80 a to uz by malo postacovat. Planujem pouzit 45° kolena a nie tie nelogicke 90° cize ked pisu papierovy vykon mohol by som sa priblizit Regulovat sa da prud otacanim trysky vratane primiesavania vzduchu. Najlepsie vyskusat u niekoho, ale kto ta pozve sa vykupat 😎
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?