Drevený bazén - prosím rady

Ahojte koumáci. Stále dumám, či mi bazén vydrží ten tlak vody. Rozmer je 6 x 3 m a výška stien 1,3 m. Materiál je surový červený smrek 100 x 100 mm. Tie spodné pásoviny sú odspodu priskrutkované na každom mieste štyrmi 5 x 60 mm nerezovými vrutmi. V rohoch a potom každých 150 cm je od zeme po vrch 10 mm závitová tyč. Prečnievajúce hranoly pred letom zarovnám a do vnútra a na hornú hranu pôjde 1,5 mm PVC-P fólia so sklotextilnou mriežkou Bauder Thermofol U15. Čo myslíte, treba tam dať ešte nejakú výstuhu? Kde bude najslabšie miesto? Z vonkajšej strany by som nerád niečo dával, aby viditeľné bolo len čisté drevo, ako teraz...
Odpovedať
Toto sa hore v strede ohne :-) Uz ako maly chlapec sme u starej matky robili hradze-drevene aj kamenne na potoku a aj silnejsie hranoly ak neboli vystuzene z vonku tak sa ohybali aj na kratsej vzdialenosti a 10cm hranol sa urcite ohne
Odpovedať
Profilova fotka
Bez riadnej pasoviny na stiahnutie min v 3miestach je škoda práce.
Odpovedať
@jakino ako z toho plánujes vodu vypúšťať? Inak pekný nápad, nejaký statik by to vedel vyrátať
Odpovedať
@cvoky8 na spodnej fotke vľavo hore v dlažbe je odtok do kanála. Dám tam klasický špunt z vane. @dodik13 ohnutie mi nevadí, aj na lietadle sa ohýnajú krídla, len aby to niekde nepovolilo... @jankazb funkciu pásoviny bude čiastočne plniť pevná vnútorná fólia, ktorú dám o čosi menšiu, aby čiastočne zadržala tlak vody. Na spodný hranol nebude voda z boku tlačiť vôbec, lebo fóliu napnem pred privarením na vrchný hranol @jan45 ako to vyzerá z pohľadu statika?
Odpovedať
@jakino Ja by som tam dorobil este dve 'obruce' (jednu dole a jednu hore) z KVH hranolov, alebo niecoho podobneho. plus vertikalne spevnil kazdy 1.5 meter nejakym hranolom. Hlavne by som sa bal, ze mi roztrhne rohy plus stred v tych 6 metroch vyvali. tu som nasiel priklad na malom bazeniku http://www.bazenyavirivky.cz/bazeny-p...
Odpovedať
Keď vydrží tento bazén cca rovnakého rozmeru, na ktorom 0,5 mm fólia visí na tom tenkom rúrkovom ráme, nemyslím si, že by skoro dve tony kvalitného tvrdého dreva a 1,5 mm fólia mali mať problém udržať ten tlak, či?
Odpovedať
Zase je tu bazen na jedno napustenie? :-D Tvoj bazen zachrani len jedno a to pozvarana klietka z jokloviny 60x60. Minimalne spravit jednu objimku z tej jokloviny a umiestnit ju nad stred po celom obvode.
Odpovedať
@rkorba Dal som si to ako samostatnú tému :-) Myslíš, že jakel 60x60 je pevnejší, ako hranol z červeného smreka 100x100? Skúšal si už zakrútitiť napr. 6 mm hrubý dlhší vrut do suchého červeného smreka bez predvŕtania? Mal som z neho prvú, 2 m vysokú, hojdačku a pri rozoberaní po 3 rokoch som odtrhol polovicu hláv z vrutov 6x200 mm. Podľa drevárov dosahuje červený smrek po vyschnutí 80% tvrdosti, pevnosti a odolnosti duba @jurajm17 tie bazény majú 45 mm steny, môj má 100 mm steny...
Odpovedať
Jakino na tom bazene co si dal roznasa vrchna trubka na vrchu a tie vyztuze tlak a spodna cast uz je len folia ale stale je tam ta trubka a ta vyztuz. . Jaklovina dookola-hrubsia + vyztuzena by tomu mala pomoct ale ked chces tak skus dookola bazena obmotat gurtne z kamiona-nasponovat ich a do bazena dat lacnu foliu a napustit a uvidis ake zvuky to bude vydavat + kde sa to bude ohybat :-)
Odpovedať
@jakino Ja netvrdim, ze to nevydrzi. Pravdepodobne ano. Ale keby to robim ja, tak pre lepsi spanok to spevnim.
Odpovedať
@jakino ten bazen s obrucou je v podstate zavesena folia na obruci kde vsetky sily folie posobia na obruc. Ak sa ti podari foliu takto upevnit tak to bude fungovat. Preco ked si sa rozhodol pre dreveny bazen si nezvolil riesenie bez folie, len drevo s povrchovou upravou? Vyzeralo by to luxusne, tak to bude obycajny bazen s drevenym obkladom, len trochu netradične zhotoveny.
Odpovedať
@slavoslav Nepotrebujem aby vyzeral luxusne, ale aby nám slúžil aspoň 10 rokov ;-) Pravdepodobne ho ani nebudem ničím natierať. Netradičných vecí sa u mňa, okrem bazéna, nájde viac, napríklad vykurovanie výhradne klímou, plechová strecha zasypaná štrkom, štyri metre vysoká hojdačka, dvojkilové strapce hrozna a pod. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Jakino s tou plechovou strechou zasypanou strkom to mas ten plech v celku a v neakom spade alebo falcovany a spad -nech som mudrejsi ?
Odpovedať
@dodik13 pozri si fotky v mojom profile. Falcovaný plech so sklonom 11 stupňov
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino je to malá nádrž, ale nie je to statika pozemných stavieb. Zaťaženie je tam minimálne, priehyb bude väčší od opretia osoby ako od vody.Napustil by som to, a keby sa mi priehyb nezdal, dal by som v strede rám ponad nádrž, ktotý by to vyztužil.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino problémom tohto riesenia je, ze bocne zatazenie prenasa len kazdy druhy hranol, pritom na dlhsiu stenu posobi zatazenie 5000 kg, pokial sa bude folia dotykat stien bazenu po celej vyske, t.j 714 kg na jeden hranol . Pokial sa bude dotykat len v hornej tretine tak to bude 520 kg ale bocne zatazenie budu prenasat len 2 hranoly, t.j. 260 kg na jeden hranol. pri takom zatazeni sa hranol v strede prehne zhruba o 14 cm. hranoly, ktore nie su ukotvene v rohoch ti vylezu dovonka.
Odpovedať
@jozopan Presne takýto prepočet som potreboval, pekná grafika, ďakujem :-) Tie kratšie hranoly sú upevnené do hranola o rad nižšie asi 20 cm pred koncom skrutkou 6x160 mm kolmo na zem. Zvažoval som ešte na rohoch vzájomne zoskrutkovať hranoly v jednom rade, viď foto, len dlhšia skrutka s veľkou hlavou. Skrutka by išla poza závitovú tyč, aby sa zároveň obmedzilo riziko, že závitová tyč svojím tlakom rozštiepi koniec hranola a vylezie von. Po tvojom vysvetlení tak určite urobím. Myslel som si, že tlak na stenu bude hlavne na spodku a nie na vrchu. Odporúčaš mi ešte nejaké iné opatrenie, aby som obmedzil riziko zlyhania? Napr. Dať viac pásovín na dno v blízkosti stredu, prípadne zahnúť spodnú pásovinu až za spodný hranol a priskrutkovať ju zboku spodného hranola a nie zospodu, aby neodstrihlo alebo nevytrhlo tie nerezové vruty, alebo niečo iné, čo by z vonku nebolo veľmi viditeľné?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino ako tam chces mat foliu ? bude sa opierat na drevenu konstrukciu po celej jej ploche ( vyske) ? nebude to na ten sposob ako je na tom obrazku rúrkového bazenu ? tam v podstate folia na konstrukcii visi, do stran tlaci len tam kde sa opiera o zvisle podpery t.j. v jej hornej casti a tu silu zachytavaju sikme podpery
Odpovedať
@jozopan plánujem dno fólie spraviť popri každej stene o cca 2 cm menšie, ako je vnútorný rám a kolmo na dnovú fóliu navariť stenovú fóliu. Potom napustiť 5 cm vody a privárať fóliu o vrchnú hranu. Pred privarením ju chcem napnúť ťahaním nahor a tým predpokladám, že sa trocha odtiahne od dreva. Predpokladám, že sa nebude dreva dotýkať tak prvých 30 cm od zeme. Hladina by mala byť 115 cm a výška stien po vyschnutí cca 125 cm. Druhá možnosť by bola dnovou aj stenovou fóliou skopírovať vnútro bazéna, ale od rohu k stredu stien odstrihnúť z dna od nula do 5 cm a tak privariť stenovú fóliu. Po napustení 5 cm vody a napínaní plachty, by v rohoch priliehala po celej výške, ale v strede tiež len cca od tretiny hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino @jozopan pekné obrázky, ale viete čo je to hydrostatický tlak? ten je hore minimálny a práve tam máte najväčší priehyb. Fólia nemá na prenos síl žiaden vplyv, spôsobuje len vodotesnosť. tlaky tekutiny by Vám vysvetlil niekto, kto mal slabo zašalovanú pätku alebo veniec, nerozišla sa hore, ale dolu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozopan Ahoj, prosím ťa v akom programe si spravil ten prepočet???
Odpovedať
Čo tu vlastne riešite? Vážne sa bojíš že taká masívna konštrukcia ti nevydrží tlak smiešneho 1 metra vody?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ano viem co je hydrostaticky tlak, jasne ze tlak je hore nulovy a dole najvacsi a tak je aj aplikovany na stenu bazena, ale vzhladom na to ze ma v spodnej casti pasnice, ktore zabranuju posunutiu v horizontálnom smere tak sa prehyba horna cast. nemate pravdu, pokial by sa folia nedotykala steny tak by neprenasala tlak na stenu. keby mala tvar ako na tom rúrkovom bazene tak by sa dotykala steny len v hornej casti.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar ano, tak ako je spravena nevydrzi, v hlbke 1 m tlaci voda silou 1 tona na 1 m2
Odpovedať
@ragnar keď nevydrží, už bude neskoro, preto zvažujem ešte drobné úpravy :-) A keby som sa toho bál, nestaval by som si taký bazén ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 SolidWorks Simulations
Odpovedať
Tu bolo vody poooodstatne viac aj so spústou dynamických bočných síl a... nič :-) http://www.teraz.sk/zahranicie/dunaj-... http://www3.teraz.sk/usercontent/phot... @jakino Ten špunt z vane na vypúšťanie prehodnoť, lebo odtrhneš retiazku... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 ako mozes porovnavat kovovu riadne ukotvenu stenu so stenou zo smrekových hranolov, ktore nie su ukotvene ? http://www.eko-system.cz/protipovodno... nevies o com hovoris
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino , jedna vec je ci ti tu "Stojatu" vodu udrzi drevo, toho by som sa nebal, skor by som sa bal ak by tam deti skakali a salili sa, potom budu tie sily ovela vecsie ak sa rozvlni a budu sa prenasat z jednej strany na druhu potom uz neplatia vissie spomenute zakony :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tu je sposob zatazenia, nie je to moj prvy vypocet nadrze, len pred tym som pocital ocelove nadrze nie drevene. vypocet je ciastocne zjednoduseny ale pre predstavu ako sa bazen sprava je dostacujuci.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?