Ako správne zaizolovať betónovú dosku okolia bazénu a terasy?

Sme pred vyliatim betonu na plochu okolo bazena + taky kvazi maly posed (vsetko v 1 celku), pricom uz mame pripravene strkove lozko a riesime spravnu izolaciu proti vlhkosti tejto dosky (hrubka cca 16-18 cm), kedze na nu budeme lepit gresovu dlazbu. Pracujeme zatial s 2 roznymi nazormi: 1) vravi vyliat beton na celu vysku (hrubku) dosky + izolovat tekuto mapelasticom zhora a po bokoch dosky. Pre nenasiakavost zdola postaci vraj to strkove lozko. 2) chce naliat beton vo vyske cca 10 cm, nan dat IPA izolacnu vrtvu a na tuto dat poter 6-8 cm. Proti druhemu nazoru nam uz bolo povedane, ze poter nemoze ist priamo na IPU, ale este musi ist medzi betonova vrstva. No sme uz uplne schaoseni :-( Neviete, prosim poradit, ako to spravne urobit??? Rovnako problem spravnej izolacie proti vlhkosti budeme riesit pri terase s gresom. Ako (by) ste to spravili prakticky vy?? Dakujem vopred za kazdu snahu poradit.
Odpovedať
Neviem aký praktický význam,má riešiť spodnú izoláciu betónu na ktorý bude zvrchu pršať. Betónu vlhko neuškodí,ako zmokne tak aj vyschne. Skôr treba dbať na riadne vyspádovanie a pri väčších plochách na dilatačné škáry. Štrkové lôžko uvibrovať , položiť kari rohož a vypodložiť aby neležala priamo na štrku,betón zhutniť alebo aspoń ručne ubiť,vyspádovať,vyhladiť a som si istý,že poctivo urobený betón nemá ako voda poškodit. Premýšľam aký je rozdiel medzi poterom a betónom okrem pomeru piesku a hrubého štrku,keď vraj nemôže isť na ipu??? Robil som betónové chodníky,terasy,stojisko na parkovanie a nikdy tam izolácia nešla.
Odpovedať
Profilova fotka
Izolácia pod betónovú dosku sa realizuje z jednoduchého dôvodu.... V prípade, že bude vlhkosť z terénu vzlínať do betónu, pri odparovaní tejto vody môže dôjsť aj k oddeleniu nalepenej dlažby. Menším, aj keď asi rovnako nepríjemným, problémom je, keď odparujúca sa voda vynesie na povrch škár minerály obsiahnuté v kamenive betónu a vzniknú neestetické výkvety. Tieto problémy vznikajú hlavne po daždivom počasí a následnom zvýšení a priamom slnečnom žiarení na plochu, ktoré spôsobuje dramatický vývoj vodných pár. Riešením môže byť dobre oddrenážovaný podklad, ale aj izolácia pod betónovou doskou, napr. PVC fóliou, utesnenie dosky pod dlažbou hydroizolačnou stierkou je OK, riešil by som však aj detail napojenia izolácie bazéna a betónovej dosky, ale to by bolo treba vedieť, o aký bazén sa jedná...
Odpovedať
@dodok @peterpb Presne kvoli tomu, aby natahana voda odspodu pri zamrznuti v zimnom obdobi nasledne neodtrhla dlazbu. Tomu by sme sa radi vyhli. Inak ten rozdiel medzi poterom a betonom je v zlozeni a vraj na ipu moze ist len betonova vrstva az na nu poter, len uz si nepamatam, ako to zdovodnili. Dakujem vam za nazory.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ako ucine oddizolovat terasu zospodu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?