Zmena vzhladu bytovky - ake zasahy zo strany vlastnika bytu do nej spadaju?

Chcem sa informovat,ci je niekde zadefinovane, o ake zasahy ide a co teda sposobuje zmenu vzhladu bytovky...
Odpovedať
1
2
Vsetko "dodatocne" dorabane je uz zasah. Napr. aj upevnenie satelitu,snur na pradlo,uztvorenie balkona,zmena rozmeru,ci vzhladu okien atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicalu u nás máme domovy poriadok,ktorý zakazuje presne to,čo popisala majki555,ale jasne ze kazdy ma vesiaky na pradlo,satility,klimatizácie,zasklene balkóny,ti co maju záhradky,tak kadejaké prístrešky...zatiaľ nikto nezaloval,závisí o akú zmenu by išlo,tie drobné stačí odsuhlasit na domovej schôdzi,na niektoré treba ohlasovaciu povinnosť na SU(zasklenie loggie).
Odpovedať
@majki555 cize aj kvetiny na balkone....ze?
Odpovedať
@lubicalu kvetiny na balkone predsa nemas napevno a nastalo osadene do vonkajsej fasady.Alebo ??? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicalu Musíte sa informovať na miestnom úrade. Tam to majú zadefinované, alebo aspoň u majiteľa bytovej stavby. V niektorých mestách, obciach platí aj to, že ak si chcete dať vymeniť okná za plastové a ostatní nechcú, zrejme Vám to nedovolia. Musia zmeniť všetci okná, inak je to chápané ako zmena vzhľadu. Rovnako nemôžete meniť balkón, veľkosť, nič nastavovať, pristavovať, meniť zábradlia bez ohlásenia. A toto všetko musí prejsť cez schvaľovanie. Tiež si na streche nemôžete založiť záhradu, pokiaľ podložie nevyhovuje aj staticky. To čo budete pestovať na balkóne je vaša vec. Zasklenie balkóna musíte tiež oznamovať.Niekedy nie je možné zmeniť ani náter, fasádu.
Odpovedať
@majki555 nevadi, ze nie su napevno,su tam a neladia so susedovými...alebo si nejaky sused zaumieni,ze nechce aby ludia mali na balkonoch cokolvek....prakticky vsetkoco sa nachadza na balkone, meni vzhlad bytovky!!!Tak je to u nas ako som sa dozvedela!
Odpovedať
@rastlinky_sk ano,aj klima zavesena na fasade musi ist dolu na balkon....tak sa zhodli (vraj nadpolovicna vacsina majitelov) majitelia....no ktovie, ci to skor nevadi len spravcovi...ale to sa clovek nedozvie... Vdaka za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicalu u nás na bytovke je to rovnako, nesmie nič pretŕčať ponad zábradlie a v podstate s tým súhlasím
Odpovedať
Profilova fotka
Celkom by ma zaujímalo,aké sankcie vyvodia ak niekto poruší pravidlá..;-)
Odpovedať
@drobik financne pokuty
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicalu tie sú vymahatelne len súdom,nie správcom,ani spoločenstvom
Odpovedať
@drobik Tak u nas asi aj správcom,je to velka spravcovska spolocnost, asi vedia co mozu a co nie....ci? Netreba sa spoliehat na nic?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubicalu tak vymahat vymahaju, ale ak ich posles kade lahsie, tak maju smolu :-D zmena vzhladu bytovky -- to su zasahy do vonkajsej fasady bytoveho domu. Kvety ako take -- zmenou fasady nie su. rovnako veci na balkonoch -- ak tam mas stojan, nabytok .--- nik nemoze od teba chciet, aby si balkon mala prazdny a nic na nom :) ak si ale pripevnis napevno markizu proti slnku -- toto je zasah do fasady ak si das na balkon slnecnik v podstavci -- to zasah do fasady nie je :) chapes rozdiel?? :) nedaj sa zdierat :)
Odpovedať
@kaktusik007 No hej, ale maju to v spravcovskej zmluve,ktoru musi kazdy podpisat, ked si tam ide kupovat byt....Ze ak sa spravi zasah do zmeny vzhladu bytovky, tak maju pravo davat mesacne pokuty v urcenej vyske.... Toto je zly vtip....alebo len SR?!!
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicalu kvetmi, slnecnikom, sedenim na balkone NEROBIS zmenu vzhladu bytovky. a ak toto je tam, treba iniciovat stretnutie vlastnikov a 1. zmenit spravcu, 2. aspon zrusit tieto fakt stupidne podmienky :-) lebo ono ti to, ze nesmies robit zmenu vzhladu, vyplyva priamo zo zakona :) takze v zmluve je to len pre ludi, aby sa bali a nerobili to... lebo uprimne, kazdy si da inu farbu na balkon, kazdy si da zasklit balkon inak ako on chce... a to je to, co sa nesmie. ale davat a ziadat pokutu za kvety? :-D :-D :-D :-D :-D :-D nech skusia :)
Odpovedať
Ludia si neuvedomuju, ze panelak je spolocenstvo vlastnikov, teda nie je to len tak niekoho sukromny byt. Sa potom necudujme, ze niektore panelaky vyzeraju ako patchwork budy, uz som videl extremy, ze jeden vlastnik nechcel mat zateplene, tak na panelaku bol jeho byt vynechany, pripadne opacne, niekto sa poponahlal a zateplil si byt bez ohladu na ostatnych. Detto satelitne anteny, niektore cinzaky vyzeraju ako vysunute pracovisko NASA. Ako past na oko vyzeraju aj rozne farby ramov okien, pripadne ine delenia okien. Ludom tu prepina zo slobody.. Kamaratka byva v Taliansku a spominala mi, ze dlho nechapala, ze im mesto dovolilo na fasadu rodinneho domu vybrat si jednu z 3!!! farieb, neskor pochopila, ze to je to, co sa jej tam paci, ziadne pomarancove, citronove, ruzovucke a ine farby domov. Tiez styl domu bol jasne dany, ziadne miesanice stylu hranate, oble, rovne. Skusme sa zamysliet, preco sa nam tak velmi pacia alpske alebo primorske dedinky a mestecka..
Odpovedať
@lubicalu na margo toho ze je to zly vtip alebo SR tak to Ti mozem povedat, ze si kadime do vlastneho hniezda, takymito domnienkami ze zlaty zapad, ja som uz na to dost alergicky, ked ludia nadavaju ze vsak Slovensko ako inak, to iba tu sa mozu take veci diat. OMYL! Su horsie. Keby si videla ake ludom kladu obce , urady, spravcovske spolocnosti v zahranici tak by si uz uplne odpadla. Viem o chlapikovi ktory sa v Nemecku chystal ist sudit s obcou lebo ho tlacili aby vymenil si fungl novu strechu, cela dedina ma prirodne skridle tehlovej farby a on si dovolil dat antracit...tssss, neviem ci nejako pochodil, ci nakoniec novu strechu ho neprinutili vymenit za inu farbu. Rovnako satelit upevnit na balkon alebo ci zasklit loggiu to su samozrejme veci ktore zasahuju do vzhladu a nemozno robit bez povolenia. Rovnako byva v podmienkach ze sa nema susit pradlo v byte alebo na balkone , ale v susiarnmi, ale to uz nik nekontroluje. Uplne suhlasim @stowasser
Odpovedať
@stowasser Skusme sa zamysliet, preco sa nam tak velmi pacia alpske alebo primorske dedinky a mestecka.. - no kvôli horam alebo moru! Inou kultúrou a pokojnym stylom zivota! Toto na SR nedosiahnes vzhladom bytovky :) Tiez nie som za extremy.....no treba ist hlbsie do problemu....Ak sa postavi novostavba a uz v KZ ludia podpisuju, ze sa nesmie na tej budove robit to a to, je to ine, ako ked sa zrazu niekto rozhodne, ze uz v dsat rocnej bytovke chce, aby sa teraz vsetko davalo dole z fasady a predstavuje si, ze tym z toho spravi novostavbu,tak je na omyle! Ti ludia su tam uz zabyvani a vrazili do toho vsetkeho velke peniaze. A asi mali dovod, preco si dali napr. klimu, satelit, presklit balkon a pod....Ak by boli tie stavby realizovane tak, ze to tam nie je treba, preco by to potom robili a davali do toho peniaze? To si Slovac 3 krat premysli, ci sa mu oplati investovat do toho a toho... Ludia by si mali uvedomit, ze byvanie v bytovke je byvanie v BYTOVKE a nie v DOME! Na dome by si mali hovorit ci tam chcu zavesit satelit alebo bars psiu budu....no v bytvke by sa mal kazdy starat o seba a nie starat sa do druhych!
Odpovedať
@lubicalu strasne sa mylis, samozrejme. Akou inou kulturou a pokojnym stylom zivota? V alpskych dedinkach mas kulturu oberania zakaznika-turistu o peniaze na kazdom mieste, samozrejme vo vsetkej ucte a zdvorilosti s usmevmi. Ak si to doteraz neprehliadla, ok, ale taky je fakt. Co sa tyka pokojneho zivotneho stylu, tak o nic pokojnejsi nez inde v Europe na vidieku nie je. Vsetci makaju od rana do vecera a preto su ulice prazdne a vyzaruju pokoj. Co sa tyka ale temy tak v zahranici Ti mozu predpisat ked si zmyslia aku farbu domu, strechy si musis dat. A to nehovorime o bytovke, ale o vlastnom dome. Ked to spada pod nejaku historicku, turisticku, kadejaku inak kulturne chranenu oblast, nemas sancu, a takych lokalit si urobia x. V bytovke sa kazdy moze starat o seba vo veciach co sa tykaju jeho vlastnictva, co sa tyka spolocneho vlastnictva casti domu tak sorry. Je jasne definovane v zmluvach kde konci vylucne vlastnictvo bytou a kde zacina spolocne vlastnictvo casti domu.
Odpovedať
@snowy66 Ak na to nebol vopred upozorneny, tak nech mu preplatia vymenu skridle - tak by to bolo spravne... Je jasne, ze sa to neda zaskatulkovat, ze Zapad je lepsi alebo ta a ta krajina....vsade sa najdu aj ....ini... No so znamou sme si vyskusali taku vec, ze sme sli s kociarom v hlavnom meste cez cesty (a 1 dedinku na Zapade) a tam, kde neboli semafory, sme mohli postavat aj 5 min a nik nezastavil, ze by nas pustil, a ked sme si to vyskusali vo Viedni a asi v 2 dedinkach Rakúskych, tak tam to fungovalo tak, ze sme len prichadzali k prechodu a auta uz zastavovali! Hmmm...moze sa tu so mnou niekto hadat, ze sme vybrali zle dedinky....no mna nepresvedci! To mi stacilo!
Odpovedať
@snowy66 Myslim, ze kazdy priemerne inteligentny clovek, pred tym, nez si niekde ide postavit dom, navstivi aj obecny urad a poinformuje sa co je to za lokalitu a ake tam platia pravidla... Je jasne, ze nemozes ist hlavou proti muru!!! To iste plati aj v novostavbách, ak je nieco v KZ, tak vies do coho ides, ale v dsat rocnych bytovkách?
Odpovedať
@lubicalu ze ste nestretli prave policajta na ktoreho som natrafil dnes ja, Zastavil ma tuto 40 km za hranicami a presviedcal ze som ho svetlami oslepil!!!! Hovorim tuto pozrite, nemam dialkove, ani hmlove zapnute, normalne nastavene svetla. A on ma zacal presviedcat ze mam tie svetla nad normu silne. Hovorim, sorry ale to je fungl nove auto takto to je - nic sa s tym este nerobilo - je to original jak ma byt. Tak zacal buzerovat, ze to asi preto ho tak oslepilo lebo ze mam pretazeny kufor a preto tak v inom vraj uhle svietia. A zacal pozovat mi pred autom zboka a otrcat tie svoje reflexne lampasy na gatach. Tak ze nech ukazem ci nemam pretazeny kufor. Hovorim, tuto pozrite nic nemam. Este chvilu rozmyslal ale ked videl ze nic nenabuzeruje poslal ma z odpornym arogantnym vyrazom ze chodte. Takze tento rakusak prosim keby vas dve s kocarmi odchytil ze idete mimo prechod, ktovie ci by na Vas Jugendamt nezavolal ze si ohrozujete deti a celu cestnu premavku prechadzanim cez prechodom pre chodcov nevyznacenu cestu., pokutu neuvalil a neziadal deti vam odobrat :-D :-p
Odpovedať
@snowy66 A nemusis ist anidozahranicia,s tymi spolocnumi farbami domov a striech je to uz aj tu v niektorých novovznikajúcich satelitoch ....sprav si prehlad..
Odpovedať
@snowy66 Takze z dnesneho nepríjemného zazitku si si spravil obraz o celom Rakusku a celom Zapade? Apropo,my sme sli cez prechod pre chodcov, neviem kde si nabral, ze nie.... A mozno si len chuda policajt chcel z blizka prezriet to fungl nove auto....si ho nepochopil :D
Odpovedať
@lubicalu Ty detto. Aky dnesny zazitok? Ja zijem mimo SK vyse 20 rokov. Nezhadzuj si Slovensko. To by som Ta iba prosil. To co Slovaci poznaju zo zahranicia ako turisti ci kratki navstevnici, to nie je skutocna realita. Ze Ti v Rakusku zastavi kazdy v dedine na prechode, ok, keby aj na Slovensku platilo ze k pokute staci svedectvo chodca, ktory poda udanie ze mu niekto s takou a takou ECV nezastavil, ok. Vodici su v zahranici slusni len preto lebo sa boja ze ich hockto uda. Na SK musi clovek, dokazat, zdokumentovat. V zahranici staci cestne slovo. Hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicalu a tie podmienky v zmluve kto stanovil,resp.schvalil?Veď dom nepatrí správcovi,ale majiteľom bytov,oni by si mali odsúhlasiť domovy poriadok.Inak správcu môžete vymeniť ak sa dohodnete,on vám nemôže diktovať podmienky tohto typu.
Odpovedať
@snowy66 hej aj chodci sa boja, ze ich niekto uda, ked nedvihnu zo zeme papierik....takuto vec som si tiez veeeela krát vsimla, ze sa domaci zohnu a bars de na ulici dvihnu zo zemesmeti a hodia do kosa...a to nie som sama co som si to vsimla....mnohi znami su v zahranici....neplodim to z fantazie...
Odpovedať
@drobik spravca bol predtum developer...a stalesa aj tak chova.... je problem ho odvolat....velka bytovka, vela hlasov...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubicalu ták to máte ťažké,keď sa nedohodnete,u nás správca "šúcha nohami"my dávame návrhy čo chceme a aj si odsuhlasujeme,je pravda ze mame malú bytovku...12 bytov
Odpovedať
@lubicalu samozrejme. Aj za to su pokuty ak Ta hliadkovaci uradnici vymaknu. Otvor si oci konecne a pozeraj trebars popri cestach tolko povyhadzovanych plechovic co sa povaluje pri poliach ani na Slovensku nieto. Ak nevidis bordel v uliciach tak preto lebo vecer posle mesto farebnych cudzincov upratovat a ulice zametat. Nie ze by ludia nerobili bordel. Niekto to po nich upratuje. Tolko.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?