Zatieňujeme balkón

Profilova fotka
Ahojte, dobrý deň. Asi pred 3mi týždňami som opäť dostala jeden z mojich neskutočných nápadov, že si na balkóne spravíme také malé posedenie. No jak je deň dlhý tak nám tam stále svieti slnko. Teraz mi to nevadí, ale v lete tam naozaj praží. Nehovoriac o tom, že moje posedenie bude určite od slnka celé rozpálené, takže ani nebudem mať chuť tam sedieť. Takže už 3 týždne riešim ako na leto zatienim balkón. Ja nie som žiadny stavbár, ani nič podobné, a preto nechcem ani nič komplikované. Nechcem na to žiadnu firmu, ani nič. Hľadám jednoduché a lacné riešenie. Balkón neviem odfotiť z vonkajšej strany, nakoľko bývame na 7. poschodí, ale je riešený takmer na rovnaký spôsob ako v priloženom obrázku. Výška nášho balkónu je 250 cm a šírka 237 cm +- Napadli mi rôzne možnosti, ale akosi vždy narazím na nejaký zádrhel. 1. Nainštalovať garnižu a dať tam nejaký záves - s týmto mamina veľmi nesúhlasí, konkr. s inštaláciou garniže, lebo žijem len s ocinom, ktorý je na invalidnom dôchodku a nedovolí mu aby tam niekde stál na stoličke alebo nebodaj rebríku, bojí sa, že by spadol, alebo sa mu niečo stalo. A tiež hovorí, že ten záves treba prať,, čo bude opäť treba len dávať hore-dole z garniže a opäť sa bojí, že náhodou niekto vypadne z balkóna, alebo niečo. 2. Vonkajšie rolety - toto mi navrhla mamina za predpokladu, ak zoženiem nejaké lacné rolety z druhej ruky, tak ona mi zaplatí niekoho, kto ich nainštaluje. No žiaľ som v hľadaní nemala šťastie, pravdupovediac ja sa v tom nevyznám, rolety dlhé 240 cm som nenašla nikde, tak neviem ako sa to rieši, resp. susedia majú tak, že majú dvojo roliet a v strede zábradlia takú dlhú tyč po strop, ktorú tam neviem ako dali, ale to nie je podstatné, a o tú majú tie rolety pripevnené. 3. Slnečník - Našla som veľké balkónové slnečníky, aj v prijateľnej cene dajme tomu, ale vôbec neviem, ako by som ho na taký balkón umiestnila, ako je ten náš. 4. Bambusové rolety - mne osobne sa veľmi nepáčia, ale ide mi o praktickú stránku, takže vzhľad veľmi neriešim. No neviem, ako by prežili vo vonkajších podmienkach (dážď, vietor) tak som si tým nie úplne istá. Nejaké rady? Ďakujem veľmi pekne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@monikabotosova Najjednoduchšie riešenie: prejsť sa po ulici a pozrieť, ako to majú Tvoji susedia. A tak nejako si osvoj nejaký pekný, vtipný...... nenáročný nápad. ;-) A na pripevnenie nejakého"lanka" na stenu si hádam môžeš zavolať bratranca, alebo "hodinového manžela", nie...?
Odpovedať
Profilova fotka
@monikabotosova Výsuvná Markíza by nebolo vhodné riešenie? Práve minulý týždeň som bol v Rakúsku v OBI, kde predávajú veľmi pekné, účelné a lacné výsuvné markízy. Najmenšia je 3m široká, výsuvná na 2,5m, pripevňuje sa buď na hornú stranu (strop) alebo na stenu a ovládaná je pohodlne bez nejakého vyliezania kľukou. Montáž aj ovládanie jen veľmi jednoduché a cena tejto 300cm širokej je 99,99€. Samozrejme majú aj iné rozmery až do šírky 6m, ale tie stoja okolo 250.-€. Snáď sa mi podarí pridať aj fotografie.
Odpovedať
no markiza ma problem s tym ze ked zmokne latka uz nebude rovna, nemyslim teraz vodeodolne latky lebo tam je cena uplne inde, ale obycajne ako na obrazku. Tu bude dobre a lacne riesenie trosku problem
Odpovedať
Profilova fotka
@jano2007 Ja som si ju kúpil a namontoval nad garážovú bránu z toho dôvodu, že v garáži mám veľa vecí, ako stavbný matriál a keď si opravujem auto, alebo motorku, tak som väčšou časťou vonku pred garážou a ak začne pršať, nechce sa mi vždy všetko odkladať. Vytiahnem markízu a robím ďalej. Už aj niekoľkokrát riadne zmokla a zatiaľ na nej nič nebadať. Je mi jasné, že je to lacná látka, ktorá časom vybledne, ale hlavne, že je nepremokavá. (zatiaľ) A ak sa časom zničí - tak ju za pár Euro zase vymením za novú. Myslím si že takéto riešenie nieje až tak na zahodenie, hlavne ak to potrebujú na zatienenie a nie ako trvalú ochranu proti dažďu.
Odpovedať
@jamk1 no a mna ide od jedu roztrhnut, dal som za 4,2x2,4m markizu 1200eur, zabudli sme ju raz zvynut zmokla a uz na nej vidno akoby male pokrcene mapy, a latka je o dost hrubsia aku mate vy. Tak som urobil rozhodnutie ze markiza pojde pekne prec, urobim pergolu prekryjem plnym polykarbonatom, a zospodu dam latku ktora sa da roztiahnut aby robila tien ked treba. Su aj pergoly s nepremokavou latkou ale tam sa bavime o 6000eur pri rozmere 6x3m :-( Ale ako pisete na to co potrebujete vy uplne plni ucel a @monikabotosova by si svoj tien poriesila tiez.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 A toto je akože lacné, jednoduché riešenie....? :-N 2/ To by akože trčalo z paneláku do ulice...? 3/ A čo keby tak zafúkal silnejší vietor...? :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Nevidim dovod komplikovat jednoduche riesenie. Ta garniza a lanovy zaves je najjednoduchsie, najlacnejsie a pre mna i najestetickejsie riesenie. Na zabradlie bambus nech je to v prirodnom style... Garnizu si zavolas namontovat nejakeho kamarata,suseda...iste nie stareho otca. Vesanie a strahnie zavesu ak ho stiahnes uplne k stene nie je o nic nebezpecnejsi ako klasicke umyvanie okna a nie si snad totalne nemehlo aby si vypadavala z balkona ;).
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Tak podľa mňa: 1. Zatieniť balkón za 100€ je lacné riešenie 2. Nikde som nepísal, že by to trčalo s paneláka do ulice. Namontuje sa to na stenu nad balkónové dvere, uhol sklonu markízy je nastavitelný (je polohovatelná) a vysunúť ju vysunú podľa potreby. Netreba ju vysúvať na celý výsuv. 3. Silnejší vietor môže fúkať, tá konštrukcia je riadne masívna - stačí sa pozrieť na fotky. Je to z riadnej jokloviny a aj výsuvné ramená sú dostatočne dimenzované. Ja ju mám ako som písal nad garážovou bránou a zo strán nieje ničím chránená a nieje problém ani s vetrom a a nji s dažďom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 :-) Akože o nič nejde, ale markízu by tam akože kde napratala....? A ak by nevytŕčala, čo by vlastne tienila...? To by išla strmo (takmer kolmo) nadol? Tak to si môže dať rovno ten špagát a záves, nehovoriac o tom, že ona má problém zavŕtať 2 šróby na lanko, nie robiť tam komplikované konštrukcie. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Asi sme sa nepochopili. Na balkóne má určitú vzdialenosť od vstupných dverí po zábradlie. Neviem koľko - meter - meter a pol dva metre? Konštrukciu markízy treba pripevniť na stenu nad vstupné dvere a vysúvať ju smerom k zábradliu. A ten sklon ako som písal je nastavitelný od takmer vodorovnej, až po cca 45°sklon. To by si už nastavili podľa potreby. Ja si to viem predstaviť, že by to fungovalo. Ja dokonca teraz na moju markízu jednak z pohodlnosti a jednak aj z toho, že rád vymýšľam - konštruujem jednoduchý pohon namiesto ovládania kľukou. Bude tam motorček zo stieračov ovládaný tlačítkami vysunúť a zasunúť. Stieračový motor má dostatočnú silu na ten pohon a je to vlastne takmer zadarmo. :-)
Odpovedať
@monikabotosova mame podobnu logiu ako ty,ale slnko nam svieti len dopoludnia,nastastie,mame slnecnik,naklapatelny,a to uz roky,som spokojna,tu tyc mame pripevnenu k zabradliu,vecer sa v pohode da sklopit,cez zimu sa da ta pohybliva cast tyce vytiahnut a davame dnu,je to lacne riesenie,naokolo maju logie markizy,vyzera to dobre a maju ich dlhe roky atiez su na zapad otocene balkony,lenze to je pomerne drahe riesenie.slnecniky najdes v roznej sirke,nam stacila 180,kedze mamem po bokoch zelen,aj ta pomaha v horucavach a navyse je steticka,doporucujem zn Doppler/slnecnik
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem v prvom rade všetkým za odpovede :-) Nuž, čo sa týka tých markíz, zvažovala som aj to, aj som si nejaké ceny na internete pozerala, no u nás som našla za vyše 200€, čo je pre mňa veľmi veľká suma. Pravdu povediac, chcela by som riešenie za max 50€. Maria - včera večer, keď som tento príspevok písala som si práve pozerala slnečníky, a mne sa popravde najviac zatiaľ pozdáva tento http://www.dazdniky-slnecniky.sk/slne... . Nepokryje celý balkón, ale to nevadí, hodí sa na balkón, len ešte neviem ako je to s tou tyčou na slnečníku, keďže od zábradlia po strop máme asi 150 cm, tak aby nebola vyššia :) Alebo to sa dá výškovo nastavovať?? Lebo s tým nemám skúsenosť, a ani to v popise žiaľ nepíšu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monikabotosova 42€je za slnecnik vela,aj ked je pekny,ale ty si chcela lacne riesenie, nasla som aj lacnejsie,mame tento ,ale fialovy...aj na tej stranke som kupovala http://www.dazdniky-slnecniky.sk/slne... toto je spodna tyc http://www.dazdniky-slnecniky.sk/pris... do,ktorej sa zasunie ten slnecnik a tuto tyc mozes prichytit o zabradlie,vrch/slncenik/ potom po sezone jednoducho uskladnis,tyc mi bezne ostava cez zimu,ale odporucala by som sa este na stranke informovat,ci to skutocne sadne do tej tyce,da sa regulovat ta vyska...nad zabradlim..su ochotni,poradia
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem. Samozrejme, aj mne to príde vela, no neviem celkom, ako to vyzerá, keď je daný slnečník okrúhly. Nevedeli by ste mi prosím odfotiť, ako to vyzerá u vás s otvoreným slnečníkom? Ja som sa preto hneď obzerala po obdĺžnikovom, aby nám zabral čo najväčšiu možnú plochu na balkónovom otvore, ktorý u nás predstavuje 240x150 cm +- :) Len naozaj nemám predstavu o tom, ako by nás kryl ten okrúhly, preto by ma potešila nejaká fotka :) Monika
Odpovedať
@monikabotosova zajtra odfotim,ked nezabudne...ale tych 240 je dost,vam asi bude treba vacsi priemer/aj drahsi
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?