Zatekanie do lodžie ako súčasti obytnej plochy

Dobry den, len pred 2 mesiacmi som si kupila byt v petrzalskom terasovom panelaku, 11 poschodie z 12. Cela rada, ze malicky byt je upraveny tak, ze lodzia je normalne pouzivatelna ako spacia cast, som ho zakupila. Su tam vybrate povodne balkonove okno a dvere, vsadene plastove okna vpredu, strop bol zatepleny a ja som si len dozateplovala spodnu cast pod parapetou a bocne steny. Sama som netusila, ake hrozne veci to moze sposobovat (az spatne sa dozvedam, ze ziadne stavebne povolenie na takuto upravu nie su k mojmu bytu evidovane- viem, ze som bola ja nevedoma, ale ani banka si od nikoho nepytala tieto doklady a odklepla mi hypo v podstate na ciernu stavbu). Problem je nasledovny: do lodzie mi zateka- NIE vsak pri beznom dazdi, ale len, ked su silne prietrze spojene s vetrom, kedy slaha voda dopredu do bytovky. Zacne to zateka spoza laveho okna dole na parapetu, nasledne aj po celom hornom obvode aj ostatnych okien- momentalne je nad oknami vidno zaschnuty pas od vody. Dalsie miesto zatekanie- na prechode medzi lodziou a bytom, zo strany lodzie- su to za sebou iduce miesta, z ktorych kvapka intenzivne aj 2 hodiny po burke. Naposledy som namerala v hrncoch 3 litre nakvapkanej vody, Po istom case zacala voda stekat pomaly az do stropu (zatial len na malej casti). Inak je strop uplne suchy a aj bocne steny. Nastastie som v tom case bola doma a videli sme, ze na tomto prechode lodzia-byt to zacalo kvapkat zlava akoby niekto do skary nalial vodu a dalej sa to roztekalo po celej dlzke. Kedze stavebna uprava bola realizovana nacierno (a ani neviem, kedy), neviem sa dopatrat k projektu, ktory evidentne neexistuje. Bez neho mi ale znalec nevie vypracovat posudok na skryte vady. Sused nado mnou ma lodziu zasklenu starym plechovym systemom- avsak nikdy sa mu taketo nieco nestalo- bola som tam v case burky a zatekania u mna a on mal uplne sucho na svojej lodzii (nema ju ale takto upravenu ako ja). Byt vedla neho (a to su vsetko byty priamo pod strechou), ktory je upraveny rovnako ako moj, vsak tento problem mal- majitelka mi povedala, ze sa opravila nejaka bublina na streche a zatekat jej prestalo. Byt vedla, ktory nie je takto prerobeny, ma rovnaky problem ako ja- tecie im do balkona presne na tomto pase a hrdzaveju im okna. Je to obrovsky problem, nakolko poistka sa mi na to nevztahuje a opravy z bytoveho tiez nie, kedze to je nelegalne a "to je vas problem mila slecna, ze vam zateka na lodziu"- ochota nie je. Byt mam 2 mesiace a z toho sa mi toto stalo uz 3x. Byvala majitelka tvrdi, ze ona takyto problem nemala. Tieto upravy robili este ludia pred nou, takze ja uz som 3. majitel od tych sikovnych, ktori si to takto prerobili. Panelovy dom je zatepleny vraj nejake 3-4 roky dozadu. Viete mi prosim niekto poradit COKOLVEK-co by to mohlo sposobovat a ako to riesit? Posielam aj zopar foto- ak by bol niekto ochotny, poslem ich viac.
Odpovedať
od suseda zhora nezateka ?on to ma ako ?otvorene ?zasklene ?tiez prerobene na obytnu ? ako az tak ze cierna stavba by som to nehrotil ...urobila to kopa ludi bez vedomia susedou :D
Odpovedať
Od suseda zhora nezateka- resp. bola som tam pocas burky, kedy mne kvapkalo ako sialene a on mal na lodzii sucho. Maju ju zasklenu starym systemom- plechovym, tzn, nie plastove okna a nema ju takto prerobenu ako ja, tzn. tam ma normalne balkonove okno+dvere a este aj okna, ktorymi si to zasklil. Za 30 rokov, co tam byval, sa mu to nikdy nestalo a nikdy mu netieklo do lodzie. Jedine ze by sla voda nejak popod jeho podlahu na lodzii cez nejaku uzku skaru. Cierna stavba- jasne, ma to tak 90% petrzalskych garsoniek, ale je to problem, pokial je clovek v takejto situacii ako ja- kto to opravi, kde je chyba a kto to zaplati. :( Som fakt zufala.
Odpovedať
z toho mi vychadza,kedze koser to nebolo,ked niet projektu,zacvakat z vlastneho vrecka znalca aj naslednu opravu,lebo co ine ..lodzie nie su celkom tvoj majetok,podla doteraz platneho zakona vlastnik plati do fondu oprav 25perc. za balkon ci lodziu.aj u nas vidiet na ulici podobne stavby,ale ak by som si taky byt kupit mala,urcite si dobre rozmyslim,co to moze obnasa dobuducna,len len nebol dany na prerokovanie zakon o tom,ze balkony,terasy a lodzie budu spolocnym majetkom .. je mi ta luto,ale ako som hore pisala,a pokial sa neda s pov..majitelom nejako slusne dohodnut a byvat chces v klude aj v burkach,treba si to poriesit vo vlastnej rezii
Odpovedať
Vdaka. Otazka ale je, ci je to vobec opravitelne, kedze ak to bude na fasade domu zvonku, prip. kvoli skarami medzi lodziami, vdaka kroym to takto komplikovane kade tade zateka, tam sa nikto nedostane. Ak je chyba kvoli tomu, ze ta lodzia bola takto upravena, tak moznosti opravy skoncili.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den podarilo sa vam to nejako vyriesit? Prave riesim rovnaky problem, kedze prerabku robili predosli majitelia a dane vady zamlcali a byt mame len pol roka chceme ich dat na sud za zamlcanie skrytych vad. Neviem ci to vsak bude mozne ak to robili nacierno.
Odpovedať
@11katy11 Dobry vecer,na sud po zvazeni som to ja osobne nedala,pravnici ma voviedli do reality,ze to bude narocne dokazovat,kedze nemam stavebne povolenie a ani posudok. Opravila som to nakoniec sukromne-zvonku nad oknom bola dlha skara,kde bola len zvetrana purpena,este z cias,kedy tam toto nove ,,okno"murovali. Znamy z vyskovych prac sa spustil zo strechy,obrovske fugy nad oknom zabesteloval tesnenim a odvtedy sa to nezopakovalo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?