Spraviť balkónovú stenu murovanú alebo OSB + vata?

Profilova fotka
Dobrý deň, V byte mám dva staré balkóny a chystám sa ich vymeniť + dať nové plastové okná a dvere. Murovanie + zateplenie mi je viac menej jasné, ale zaujala ma možnosť urobiť to z OSB dosiek medzi ktoré je vložená vata. Z vnútra je to normálne osieťkované a natiahnutá omietka a zvonku je na tom ešte polystyrén. Človek ktorý mi o tom hovoril tvrdí že je to o 1/4 lacnejšie a hlavne to má o 40% lepšiu tepelnú izoláciu. Snažil som sa hľadať nejaké články o tom, ale nikde som nič nenašiel. Som dostatočne zručný a dokážem si aj jedno aj druhé urobiť sám, ale pred tým by som potreboval poradiť čo bude lepšie a prečo. Murovaná stena, alebo tie OSB dosky s vatou? Murovka 20cm + polystyrén mi príde ako nedostatočná. Ďalej tie tehly sa vôbec nezapúšťajú do bočných stien čo mi príde ako dosť labilné riešenie. Nad okno sa musí dať preklad ktorý tiež asi moc izolačný nieje. Pri OSB bude prikotvená konštrukcia zo všetkých strán a vata bude napchaná všade. Mám aj zopár fotiek z tej kamarátovej prerábky ak by to chcel niekto vidieť.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj tu Peter.vsetko je super az na to vnutro.neviem ci ti bude dobre drzat ten kleber na tej osb doske.inak uplne vpohode riesenie.
Odpovedať
Ahojte, pridavam postreh. OSB je impregnovana, takze nan nieje vhodne priamo nieco nanasat. Nasiel som v mojom archive "zaujimavosti" aj dokaz. Inak ako napad, vsetko OK.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@seal33 to čo máš odfotené je fušerina bez sieťky a lepidla veď tam je stierka rovno na osb!
Odpovedať
Profilova fotka
Murovanie + zateplenie mi je viac menej jasné, ale zaujala ma možnosť urobiť to z OSB dosiek medzi ktoré je vložená vata. Z vnútra je to normálne osieťkované a natiahnutá omietka a zvonku je na tom ešte polystyrén. Na tento paškvil zabudnite. OSB je jed.Nepatrí do interiéru.Na osb nič nedrží ani tie špeciálne penetráky.Nieje to lacnejšie.Respektíve koľko ušetríte ?rádovo pár eur.Nieje to o hrúbke steny ,ale o hrúbke izolácie ktorou ju obalíte.Kľudne to vymurujte z 100mm priečkových Ytongov a obalte 200mm polystyrénom.Takáto stena sa kotví do obvodu na to určenými kotvam,špára sa vypĺňa montážnou penou.Je to absolútne dostatočné a pevné kotvenie ,pre niekoľkonásobne väčšie priečky.
Odpovedať
Profilova fotka
A co varianta ako v montovanych domoch: omietka, OSB zvonku, vata, SDK dosky, sadrova omietka (niekde tam samozrejme asi treba aj parozabranu, mozno) nie som stavbenik a toto je len priblizne, ale SDK doska je najhygienickejsia varianta, ktoru poznam, rychlost prace oproti murovaniu neporovnatelna, a hlavne netreba robit ziadne technicke prestavky kvoli schnutiu. Uvazoval som nad murovkou, kedze tiez prerabam stary balkon za novy, ale tato varianta je asi najlepsia, drevo je drevo, hoci lepene lepidlom a penetrovane do OSB3 normy.
Odpovedať
Môj názor,keďže som takýchto balkónov robil aspoň 30 je,že vybúranie starého balkóna, výmurovka zo 125mm porfixu,osadenie okien,plus Eps,sieťka,lepidlo a omietky sa v pohode stíhajú na komplet v 2 osobách za necelé 2 dni.Čo je ale hlavné je to pre trocha zručného človeka jednoduchšie ako robiť drevenú konštrukciu. Ak máš s drevom skúsenosti OK inak neodporúčam...Izolácia bude u dreva asi lepšia. Čo sa týka mur.priečky kotvím každý druhý rad plechom do panelu,technologická prestávka nieje žiadna a za 12 rokov žiadny balkón nepadol... :-) :-) :-) Múr 20cm je veľmi hrubý pozor na váhu. Niekedy som dával 100mm ale keďže sú moderné okná hrubšie prešiel som na 125mm.
Odpovedať
DODOK. A aku izolaciu tam potom davas a akej hrubky.Ja rozmyslam 1500mm porfix a 100 polystiren
Odpovedať
prepac nie 1500 ale 150mm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?