Prosím je tu právnik?

Dobrý deň, prenajímam môj byt . Byt som prenajala na dobu určitú a to na 1 rok (od 01.02.2017- 31.01.2018). V zmluve mám napísané- 1. Nájom sa uzatvára na dobu určitú, a to do 31.01.2018 počnúc dňom podpisu Zmluvy. 2. Nájom v zmysle tejto Zmluvy zaniká: a) písomnou dohodou uzatvorenou medzi Prenajímateľom a Nájomcom, b) výpoveďou Nájomcu alebo Prenajímateľa v zmysle príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka, c) odstúpením od Zmluvy v zmysle príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka, d) uplynutím doby nájmu, e) zánikom Predmetu nájmu. 3. Ak bola daná písomná výpoveď jednou zo zmluvných strán, skončí sa nájom v zmysle tejto Zmluvy uplynutím výpovednej lehoty. Výpovedná lehota je dva mesiace a začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola druhej Zmluvnej strane výpoveď doručená. 4. V prípade skončenia nájmu je Nájomca povinný vrátiť Predmet nájmu Prenajímateľovi v stave v akom ho prevzal, s prihliadnutím na obvyklé opotrebenie, a to v posledný deň trvania nájmu v súlade so Zmluvou. A teraz moja otázka : Je táto zmluva formulovaná správne? Zmluvu im chcem ešte predĺžiť na jeden rok. Problém ale je, že nájomca mi neplatí už druhý mesiac, to znamená že keď pošlem písomnú výpoveď napríklad v marci, začne plynúť výpovedná lehota od apríla /2 mesačná/ ? Prosím Vás a ešte 1 otázka, ak nebude platiť, resp. menej mám sa obrátiť na súd? . Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.
Odpovedať
ja síce nie som právnik, ale chýba mi logika v tom, že keď Ti nájomca neplatí, ideš mu predĺžiť zmluvu. Moji rodičia tiež prenajímali byt a dlžobu na nájomnom asi 1000e i vymáhajú prostredníctvom exekútora, žiaľ je ich takých viac, čiže kým sa toho dočkajú, asi uplynia dlha doba ak vôbec. Keď pošleš vypoveď najmu v marci, lehota plynie od 1.apríla, t.j. v apríli a máji ešte bývajú.
Odpovedať
Pani sľúbila že mi vyplatí aby som ešte 2 mesiace počkala.. je mi ju ľúto ale zároveň si uvedomujem situáciu. Neviem čo mám robiť. A neviem ani či mám nájomnú zmluvu /viď vyššie/ dobre napísanú. Niekde som čítala že podľa občianskeho zákonníka je výpovedna 3 mesiace
Odpovedať
Ja som sice uctovnicka, nie pravnicka, ale tiez prenajimame. Hlavne im nepredlzuj zmluvu, ked ti neplatia. Druha vec, postup v pripade neplatenia, tak tato situacia byva v zmluve riesena samostatne, vtedy sa neriadi odsekom, kde je riesena vypoved za predpokladu, ze najomnik plati. Mas to v zmluve?
Odpovedať
To nemam
Odpovedať
Inak, ked im konci zmluva 31.1. a ty chces aby odisli, naco riesit vypoved? Ci to chces pre pripad ze im zmluvu predlzis? Ja mam v najomnej zmluve v kapitole zanik najmu uvedene, ze v pripade ak najomca meska 1 mesiac s platbou, tak mam pravo ako prenajimatel vypovedat zmluvu s 1 mesacnou vypovednou lehotou. Platili mi aj trojmesacnu zabezpeku, takze pripadne nedoplatky 2 mesacneho najmu si vykryjem z toho a vratim im len zabezpeku za 1 mesiac, pripadne ak nieco poskodia, tak aj nic.
Odpovedať
@lusesitaaa To mas dost slabu zmluvu, v tvoj neprospech.
Odpovedať
@klara321 Ďakujem za odpoveď. Vieš keď som im dala byt, podmienka bola dlhodobý nájom. Súhlasili. Posledne začali problémy s platením... pani mi vravela že nedostala výplatu už 2 mesiace.... a depozit mi nedali, vieš byvame v malom meste a je tu velka nezamestnanost. 2 mesacny depozit tu vela ludi nema..... Ale asi mas pravdu, uz im nepredlzim najom. Len neviem ako vymahat peniaze. Súdom? A prosim Ta ty si si vypracovala zmluvu sama?
Odpovedať
Aj keď tu je nejaký právnik, tak ti asi zadarmo neporadí :-D Právnici si totižto za takéto rady pýtajú peniaze. A súdna cesta je strata času. Skúsenosť mojej známej je taká, že kým súd rozhodol (V jej prospech ) dlh na nájomnom im narástol do ohromných rozmerov plus súdne trovy. Už sa začala tešiť, že sa konečne dostane k svojim peniazom, keď jej exekútor oznámil, že je siedma v poradí a dotyčným nemajú čo exekuovat. Takže dobre si rozmysli, či budeš kŕmiť právnikov a súdy a výsledok bude ako som písal vyšie.
Odpovedať
@lusesitaaa na internete je XY dobrých zmlúv, ktoré treba iba skopírovať. Nik si nerobí zmluvu sám...
Odpovedať
@klara321 @lusesitaaa V zmysle Občianskeho zákonníka je výpoveď zo strany prenajímateľa minimálne trojmesačná a nemožno ju skrátiť ani dohodou.
Odpovedať
@lusesitaaa ak máš nájomnú zmluvu na dobu určitú tak neviem čo ešte riešiš ? Veď ti dlhujú 2mesacne platby a ani nijakú zálohu dopredu ti nedali. Nepredĺžil im nič. Oznam im že nájom konci 31.1.a nech sa vystavujú a dajú byť do pôvodného stavu. 1.2. by som už išiel a vyprať byť a vymeniť zámky. Keď chces im predĺžiť nájom tak im povedz nech ti doplatia nedoplatok a ešte nech dajú dopredu aspoň 2mesacnu zábezpeku. Je to na tebe ako sa rozhodneš len aby si neľutoval že im predĺžiť nájom a oni nebudú platit ti a ešte ti len problému narobia.
Odpovedať
@1gugu dakujem mas pravdu. Som ich lutovala ale zmluvu im uz nepredlzim. Uz len neviem ako dostanem naspat peniaze..... :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@draik dakujem. Ano citala som aj ja ze vypoved zo strany prenajimatela je 3 mesacna podla obcianskeho zakonnika.
Odpovedať
@lusesitaaa 3mesacna výpoveď je vtedy ak je zmluva na neurčito alebo skôr chces ukončiť nájom na dobu určitú. Keď máš na dobu určitú tak nájom skončí posledným dňom. Teraz by som ešte pred ukončením doby nájomnej zmluvy na dobu určitú poslal oznámenie doporučene do vlastných rúk že dňom xy vám konci nájom a žiadať ich o vypratanie bytu.
Odpovedať
Ak je uzatvorena najomna zmluva podla obcianskeho zakonnika -vypovedna lehota je minimalne 3 mesiace. Ak je v takejto zmluve uvedena kratsia lehota - tato nieje platna a postupuje sa v zmysle obcianskeho zakonika. Ako uz bolo povedane - zmluvu im nepredlzujte - trvajte na skonceni najmu - uplynutie doby najmu. Poslite im pisomne oznamenie o skonceni najmu a vypratanie bytu. Do buducna odporucam dohodnut v zmluve zabezpeku ktora vam pokryje aspon 2 - mesacne vydavky Sucit pri prenajme sa zvecsa obrati proti prenajimatelovi. Odporucam do buducna prenajimat podla zakona o kratkodobom najme - je vyhodnejsia pre prenajimatela - je tam kratsia vypovedna lehota a aj vyhodnejsie dovody vypovede z najmu.
Odpovedať
Ďakujem pán @ultra . Ste mi to aspoň podrobnejšie vysvetlili. Už si na to dám pozor. Idem si naštudovať zákon o krátkodobom nájme. Ďakujem ešte raz
Odpovedať
@draik Mas pravdu, teraz som to pozerala v obcianskom zakonniku. Docerta, ved mne robil zmluvu realitny agent, ktory sa specializuje na prenajmy a to ustanovenie s 1 mesacnou vypovednou lehotou je nakoniec neplatne, tak som spoliehala na neho, nekontrolovala som to. Aspon, ze som trvala na 3 mesacnej kaucii. Inak to je naozaj uzasne, prenajmes byt 3 mesiace ti nezaplatia a dalsie 3 mesiace ti pocas vypovednej lehoty tiez platit nebudu, takze v mojom byte bude niekto byvat pol roka a zadarmo??? To kde zijeme??? Docitala som sa aj, ze je moznost to riesit Zmluvou o podnajme namiesto Zmluvy o najme, ked byt das do najmu svojmu rodinnemu prislusnikovi a on ho nasledne niekomu prenajme....to by bolo mozno riesenie do buducna.
Odpovedať
@draik Tak ja to mam nakoniec Zmluvu o kratkodobom najme, takze ustanovenia v nej su platne. Ufffff, ale mi odlahlo....uz som zabudla, ze sme to takto riesili, prave kvoli nevyhodnosti Zmluvy o najme.
Odpovedať
@lusesitaaa Ja to mam tiez ako Zmluvu o kratkodobom najme.
Odpovedať
Ok dakujem, takze do buducna dam uz aj ja zmluvu o kratkodobom najme. A tam je vypovedna 2 mesiace? lebo je to tiez podľa občianskeho zákonníka.
Odpovedať
@klara321 by som Vam o zmluvach realitakov vedel rozpravat. ..same rozpravky.
Odpovedať
@lusesitaaa ak prenajimate byt - odporucam dokladne (viackar) si precitat zakon o kratkodobom najme http://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-98 Zakon nieje dlhy - je pochopitelne napisany - staci citat a premyslat.
Odpovedať
@ultra Dakujem !!!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?