Pristavenie balkóna

Ake mate skusenosti s pristavenim balkona, k bytu, ktory nemal ziadny balkon?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@g_ame myslíte byt v bytovom dome, alebo rodinný dom?Na bytovom dome je to zásah do architektúry so stav. povolením. V NDR sa stavali balkóny až po postavení paneláku, opreté o stenu. Dnes sa tomu hovorí eliminácia tepelných mostov.
Odpovedať
http://www.youtube.com/watch?v=j32Vk7...
Odpovedať
Profilova fotka
@palko0406 Súhlasím len nie na Slovensku kde cement z činžiakov postavil viac rodinných domov ,ako činžiakov.Na navrtanie takýchto kotiev je potrebné mať kvalitnú deku ,alebo zálievku panelov.Jedna takáto bytovka stojí v Trenčianskom Jastrabí.Aj keď tam ten čo to pristavil si trochu poplietol slohy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Samonosné balkóny sa budovali aj na Slovensku, mnoho panelových domov hlavne v BA má samonosný rám tvorený balkónmi, ktorý je k fasáde len prichytený kotvami, je to asi aj jediná možnosť pri dodatočnom vytvorení balkónov, samozrejme, robí sa to pre celú výšku objektu. Vytvárať dodatočne konzolu je veľmi pracné a fin. náročne, a takisto záleži od panelovej sústavy. Niektoré majú obvodový plásť samonosný, iné zas zavesený na oceľových konzolkách a poniektoré ako súčasť nosného systému ( B70 )
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim majstrov. Ja by som rad pristavil mensi balkon (1x2m) k rodinnemu domu. Co je najvhodnejsie riesenie? Podpery by som nerad daval ak to nebude nevyhnutne. Deka je betonova, cely dom je kvadrovo-tehlovy. Pozrite obrazok nizsie. Vdaka!
Odpovedať
Profilova fotka
balkón musí mať zábradlie a to treba využiť ako nosný a kotevný prvok. Treba ho riešiť ako ľahkú oceľovú konštrukciu
Odpovedať
@jan45 mate na mysli celoocelovu konstrukciu upevnit srubami o deku? Veril som, ze je mozne urobit balkon z betonu (co ale samozjreme zvysuje jeho hmotnost)
Odpovedať
@lukyman5 tak toto treba zadať zručnému statikovi. Určite to vyrieši. Pozor treba aj ohlásenie na stavebny urad.....
Odpovedať
Profilova fotka
@lukyman5 dalo by sa to napojiť aj na dosku, ale musela by sa otvárať podlaha v priľahlej miestnosti. Riešenie o ktorom píšem je zavesená konzola, ozvite sa na zember45@gmail.com
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Bývam v byte 10 rokov bez balkona, ani ho nechcem, však mám sušičku na prádlo, používam ju celý rok, vymenila som staré okna za nové drevené s trojsklom=5 kusov, aj parapety zo žuly, teraz chcu ostatni susedia balkony za 2756 eur=1kus, to znamena, že vyhodím nové okno do koša aj s parapetom? Mám právo na nesúhlas s balkonom? áno
Odpovedať
Profilova fotka
@alka79 ano, mas pravo na nesuhlas, ale ak si to odsuhlasi spolocenstvo, musis sa podvolit.
Odpovedať
@kaktusik007 nemusi, ona sama jedina moze ostat bez balkona, ostatni ak dostanu suhlas od uradu (co ja viem, moze byt aj pamiatkovy - divili by ste sa ale aj sive mestske kockate cinzovne domy spred vyse 60 rokov vedia byt chranenou architekturou) tak ostatni si tie balkony mozu dat porobit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@snowy66 pristavovali sme si balkony... to nie je o tom ze ja sa rozhodnem -- to proste musia schvalit vsetci... rovnako - z coho to bude spolocenstvo platit? aj z jej penazi... lebo to pojde z fondu oprav... jej byt bude uverom rovnako zatazeny ako ostatne byty, bola by blba, ak by trvala na tom ze JEJ byt bude bez balkona. a potom klasika -- treba projekt, treba stavebne povolenie, milion osem peciatok.... riesilo sa to dva roky, potom sa rok stavali (od jari do dalsej jari, pre nepriazen pocasia bola v lete pauza, brutalne burky boli cez 3 tyzdne v kuse)... ale stalo to za to :-) @alka79 este jedna vec... ja som mala na byte okna, rocne.. trojsklo --- a tiez som musela dat prec... u nas to spravili tak, ze sme razom aj zateplovali, a menili vsetkym susedom okna (tym, co este nemali)... a tak sa moje okno umiestnilo u susedov, a mne potom odratali symbolicku cenu zo sumy za balkon.... akoze bolo to fakt tych 30% asi, ale vzdy lepsie, ako nic.
Odpovedať
@kaktusik007 no v tomto nemam osobnu skusenost. Avsak, ci chce jeden, alebo aj vacsina ludi balkony na obytnom dome, to je predmet osobneho vlastnictva, sucasti bytu - aspon sa nazdavam, ze kazdy balkon je svojou podlahovou plochou sucastou kazdeho jedneho bytu s konkretnym majitelom, ktoremu patri jednotlivy konkretny balkon, nemyslim si, ze si to mozu svojvolne predefinovat ako spolocne casti domu, kde by to mohli potom cerpat prostriedky z fondu oprav, obzvlast ak je nejaky clen spolocenstva vlastnikov PROTI. V tom pripade ak by to chceli urobit ze spolocne casti ci priestory domu, teoreticky a snad aj prakticky kazdy by mohol kazdemu lozit na balkon...to nema logiku ani nesplna ucel aky ma balkon mat, a to neni ani teda s "kostolnym poriadkom" 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 a to sa prave mylis :-D balkon je spolocne vlastnictvo - rovnako ako nosne konstrukcie, zaklady ci strecha.. ale ano - kazdy jeden byt vyuziva "svoj" balkon k nemu priradeny, ale majetkovo je majetkom vsetkych -- su to spolocne priestory :) rovnako aj zasah do fasady je zasah do celeho domu, cize do majetku vsetkych... aj tie nosne steny -- ak mam nosnu stenu v mojom byte medzi obyvackou a spalnou, neznamena to, ze ta stena je moja a mozem si s nou svojvolne nakladat... nosne steny su v spoluvlastnictve - a ta stena aj ked ja ju malujem, stierkujem, zatlkam do nej obrazy - ale ja ju nevlastnim. vlastnim z nej len pomernu cast, rovnako ako vlastnim pomernu cast z chodby v panelaku, ci susiarne... ci vytahu :)
Odpovedať
@kaktusik007 ano este to chcem dodat, ze aj ona ako vlastnicka bytu ma svoje prava, a ked ten balkon nechce, nemozu jej ho nutit ani ju nemozu nutit podielat sa jej ciastkou ktorou prispieva do fondu oprav (netreba snad vymenovavat na ake ucely moze taky fond sluzit - urcite nie na sukromne aktivity, renovacia casti bytu /ktorej povaha ni je taka ze stav by ohrozoval bezpecnost domu atd), ci pristavba a podobne, kde spada podla mojho nazoru aj balkon k bytu) takuto SUKROMNU AKTIVITU kazdeho jedneho vlastnika bytu v bytovom dome, bars by to bolo i riesene na schodzi vlastnikov ako vacsinova aktivita, to jednoducho je podla mna absurdne. Ona sa moze branit.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 ale mozu.... na toto je tu zakon 182/1992 -- ona ak bude jedina proti, ma pravo napadnut zasadnutie a hlasovanie na sude do 2 mesiacov, ale toto jej nepomoze.. iba to oddiali a bude ju to stat prostriedky.... ak dvojtretinova vacsina vsetkych vlastnikov sa rozhodne balkon pristavit a hradit to z fondu oprav, resp. si na to vziat spolocny uver, ona je povinna v zmysle zakona sa tomu podvolit. Musi. hovorim, ma pravo to dat na sud --- ale sud spravi co??? bude sa roky natahovat? ona de facto brani vo vlastnickych pravach ostatnym spoluvalstnikom.... takze je to situacia ad absurdum. osobne, by som doporucila sa potom odstahovat :)
Odpovedať
@kaktusik007 balkon je spolocne vlastnictvo len v konstrukcii, ale nie vo svojej povahe. A ked ta konstrukcia neexistuje, to spolocne vlastnictvo tiez neexistuje. A v zasade ked taky navrh od vlastnikov pride, nerobia ho spohnutkou vytvarat spolocne priestory - ale kazdy mat svoj balkon. . Avsak - nemam patent na pravdu - ale bol by som nerad, keby sme sa mali takto bavit, ze si budeme stale trvat na svojom, v podstate moze byt pravda niekde uprostred a netreba tu pani odradit, ze nema sancu sa branit, treba aby si nasla odbornu radu pravnika, ktory ma s takymi pripadmi skusenosti.
Odpovedať
@kaktusik007 preco by ona mala branit ostatnym vlastnikom v ich pravach? Ked zahlasuje ze nie, im nijako nbrani, ona brani iba seba a to ze nechce u seba balkon.Oni maju pravo si ziadat vlastny balkon a nie ziadat aby ona mala balkon. To je rozdiel. Ved sa hlasuje o tom, ze kto chce balkon pre seba a nie pre druheho, nie? Ona jedina bude poti, ona jedina ho nebude mat. A ako som uz povedal, cerpat postriedky z fondu oprav - o je dost pofiderna zalezitost, ale na druhej strane ak by si to odsuhlasili, aby to bolo po práve, ju tu pani by mali odskodnit o tu sumu. Ona ma tiez pravo na spravodlive prerozdelenie jej platieb do FO. A ked jej to neumoznia, v podstate a da povedat, ze ju okradaju a tym padom ona a moze branit.
Odpovedať
@kaktusik007 pardon som pisal dost rychlo az mi vynechavala klavesnica ale snad sa to da citat.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 ale ta konstrukcia existovat bude, lebo ten balkon idu pristavovat.. cize idu riesit spolocne vlastnictvo. ona ma pravo zahlasovat NIE. ale potom, ked ostatni zahlasuju ANO, tak sa musi zmierit s tym, ze je prehlasovana. Ak sa s tymto nezmieri, hovorim, ma 2 mesiace na napadnutie tohto hlasovania na sude - inak to bude premlcane. Ak si toto pravo uplatni, tak sud bude mat na stole jedenho vlastnika, ktory sa domaha svojich vlastnickych prav a tomu aby sa nepristavovali balkony, a dalsich XY vlastnikov s ich vlastnickymi pravami k bytu a bytovemu domu, ktory to pristavenie chcu. To, co navrhujes ty, je sice naoko riesenie ze aby ovca ostala cela a vlk syty, ALE - financovanie. Pristavba balkonov je moznost na ktoru sa daju cerpat prostriedky z fondu oprav, a keby aj hned nie, nie je to lacna zalezitost a vacsinou si bytovy dom na to vezme uver. Uver, ktory sa hradi z fondu oprav a v ktorom su vsetci vlastnici dlznikmi SPOLOCNE. Ona ako jedina NEMA ako vystupit z tohto dlznickeho vztahu, pretoze je zo zakona povinna byt clenom spolocenstva, a toto spolocenstvo ako celok si berie na seba uver v komercnej banke. Taketo su proste fakty. prispevok do FO nie je platba kazdeho jednotlivca.. su to SPOLOCNE peniaze, o ktorych rozhoduje spolocenstvo. A to, ze JEDEN chce nieco ine -- fajn, ale nemoze to byt na ukor vacsiny. tak to proste je. ja sa nejdem s tebou hadat, ja len vychadzam zo zakona a z toho, ako financovanie a rozhodovanie v spolocenstve vlastnikov bytov je. Vezmi si priklad so strechou. Clovek na prizemi si povie - odmietam schvalit uver na opravu strechy, ja som proti tomu, z fondu oprav sa na to peniaze nedaju. Akoze to kde by sme boli ak by to takto bolo, ze by jednotlivec mal pravo veta. Aj ked... mozno aj to by bolo OK, avsak aktualne mame inu pravnu upravu a tak teda vychadzajme z tej, ktora tu v tejto republike aktualne je a plati a v ktorej jednotlivec to pravo veta proste nema.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 alebo iny priklad, nie o streche... balkony... si predstav, ze je to bytovy dom z 50tych rokov, kde v niektorych bytoch su balkony, v niektorych nie... Kedze ten bytovy dom ma uz kopec rokov, balkony uz castokrat su v dost zlom stave a potrebuju opravu -- zo statickych dovodov, z dovodov ze sa trha beton a pada dole... proste je to fakt technicky problem a nie kozmeticka zalezitost. oprava tychto balkonov spada do FO a to, ze ona nema balkon, neznamena, ze sa na tej oprave nema podielat - pretoze ako si sam napisal a uznal, balkon (ako konstrukcia) je v spolocnom vlastnictve bytoveho domu . Cize ona na opravu tych balkonov prispiet svojou troskou do mlyna proste MUSI, aj ked ona ziaden balkon fyzicky nema. A moze sa domahat kdekolvek - neuspeje. raz vlastni YXQ/ tisicin z bytoveho domu ako celku na spolocnych priestoroch a castiach, tak proste sa o tu svoju YXQ-tinu hold musi starat.
Odpovedať
@kaktusik007 no takze fakt nemam vela casu, ale pozrel som si zakon na ktory odkazujes. Je to vsetko sice pekne, ale hned v uvode si treba pozriet § 2 co je ako pre ucel zakona nadefinovane. Podla § 2 ods 1 vyplyva: balkon k bytu nemozno povazovat za byt, miestnost bytu ani sucast bytu Podla § 2 ods 3 balkon k bytu nie je nebytovym priestorom. Podla § 2 ods 4 balkon nie je spoločnymi častami domu a podla §2 ods 5 balkon k bytu nie je spolocnymi zariadeniami domu Podla § 2 ods 6 balkon k bytu nie je spolocnou castou k domu. A aby som uz nenapinal - podla § 2 ods 7 citujem: (7) Podlahovou plochou bytu sa na účely tohto zákona rozumie podlahová plocha všetkých miestností bytu a miestností, ktoré tvoria príslušenstvo bytu, 5) bez plochy lodžií a balkónov. Z uvedeneho pre mna vyplyva, ze balkón alebo lodžia /ktory sa nevyuziva spolocne-lebo moze byt i spolocna terasa napriklad v dome, vsak) NIE JE súčasťou bytu, ALE JE jeho príslušenstvom. Ta pätka v texte je TOTIZ odkaz na § 121 Obcianskeho zakonnika, konkretne odsek 1 a 2 citujem: (1) Príslušenstvom veci sú veci, ktoré patria vlastníkovi hlavnej veci a sú ním určené na to, aby sa s hlavnou vecou trvale užívali. (2) Príslušenstvom bytu sú vedľajšie miestnosti a priestory určené na to, aby sa s bytom užívali. Koniec cit. Takze... dufam, ze uznas , ze to by sme mohli mat objasnene. Prislusenstvo k bytu zasadne nemoze mat nic s fondom oprav, pokial nejde o nejaku nutnu opravu, ci udrzbu, ktora je potrebna aby nebol ohrozeny dom, statika a bezpecnost ludi atd. Ale vyhotovavat si prislusenstvo k bytu z fondu oprav, na ukor co i jedineho vlastnika je podla mna nelegalne. Skoda, trochu mi to zobralo casu, ale nemam rad, ked tusim ze mam pravdu, a nic len neostava iba to pracne obhajit dokazmi - dufam ze citacie zo zakona Ti postacia, mozes si to overit.
Odpovedať
@kaktusik007 sak ano, pokial si to pisala, som pisal aj ja, myslim, ze som aj na to odpovedal. Je nieco ine hotovu konstrukciu ktora ma zavadu opravovat, a tym chranit bezpecnost budovy, majetku, a ludi, a nieco ine je balkon pre vlastny uzitok a potreby si dat robit, lebo niekto ho chce. Sak chciet moze, ale NIE Z FONDU OPRAV ak nesuhlasia vsetci, pripadne nutit druhych aby to toho sli. No sak sa opakujem, nastuduj si to a mozme sa bavit dalej.
Odpovedať
@alka79 skus si precitat co sa tu nove popisalo a dufam ze Ti to pomoze zorientovat sa. Myslim, ze pravo je na Tvojej strane. Ostatnych sice neprinutis aby sebe balkony si neporobili, ale rovnako oni nemozu prinutit Teba aby Ty si si musela balkon robit. Takisto, ak by si to odsuhlasili platit z fondu oprav, mas narok na odskodnenie v tej sume, pripadne Ti odratat mesacne poplatky do Fo, kym sa neodrata konkretna suma ktorou Ta poskodia...resp.ak by aj teba chceli zatazit nejakym spolocnym uverom, podla mna je to nelegalne. Myslim, ze mas sancu uspesne sa branit..argumentaciou na zaklade zakona, v sulade s nim, porusuju ho oni, nie ty
Odpovedať
Profilova fotka
Nemyslím si, že balkón je spoločným vlastníctvom. Spoločným vlastníctvom je obvodová konštrukcia. My sme si pristavovali balkón (za svoje) a potom prišla zmena v zákone a chceli po nás, aby sme do fondu platili aj za plochu balkóna. Tak som sa ohradila, že balkón sme si platili z vlastného vrecka a keď bude treba nejakú opravu na ňom, tak si to zase zacvakáme my... Nemáme ho zapísaný k podlahovej ploche bytu, tak prečo by sme mali platiť. Tak som si to takto presadila.
Odpovedať
@katarinas sak ano. Preto som sem citoval obsah toho zakona. O akej zmene hovoris? Do FO platis podla podlahovej plochy bytu....V zakone je predsa uvedene ze do polahovej plochy bytu sa nerata plocha ani balkona, ani lodzie /aj ked ide o prislusenstvo bytu/. Cize si si to presadila, v sulade so zakonom. Keby bol zakon iny, nepresadila by si to asi.
Odpovedať
@katarinas pardon, aby som bol presnejsi - podla spoluvlastnickeho podielu, kde sa vychadza aj z plochy bytu
Odpovedať
@katarinas ano este si treba vsimnut ze zakon bol nedavno novelizovany, ale ucite nie v casti, co by nejak menilo situaciu okolo balkonov a lodzii. Modernizáciou sa na účely zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov /podla odsek 12/ rozumejú všetky činnosti súvisiace s obnovou, zlepšením alebo rozšírením vybavenosti a použiteľnosti spoločných častí domu, spoločných zariadení domu a príslušenstva..... Ale samozrejme nemysli sa tym balkon a lodzia ktora je "prislusenstvom k bytu" (Zakon 182/93 §2 ods 7 a §121 OZ ods 1 a 2 ale mysli sa tym "prislusenstvo domu" vid este raz tento zakon §2 ods (6) Spoločnými časťami domu a príslušenstvom domu, ktoré sú určené na spoločné užívanie a slúžia výlučne tomuto domu a pritom nie sú stavebnou súčasťou domu (ďalej len "príslušenstvo"), sa na účely tohto zákona rozumejú oplotené záhrady a stavby, najmä oplotenia, prístrešky a oplotené nádvoria, ktoré sa nachádzajú na pozemku patriacom k domu (ďalej len "priľahlý pozemok"). tu je komplet zakon aktualizovany aj s novelizovany castami http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/z...
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 do FO sa plati podla podlahovej plochy bytu plus sa plati 25% plochy lodzie ci balkona. k tomu, co si sem napisal - ja dodam len ze rozhoduju vlastnici, resp. spolocenstvo vlastnikov... niekde staci podla zakona nadpolovicna vacsina pritomnych a nadpolovicna vacsina aby hlasovala za, v pripadoch financnych je potrebny suhlas 2/3 vlastnikov VSETKYCH nehnutelnosti... ak si proste viac ako 2/3 vlastnikov odsuhlasi, ze sa budu balkony pristavovat takto a takto --- ona ma moznost to dat iba na sud. A na sude hajit svoje prava. Ina moznost nie je. § 10 (1) Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome sú povinní v súlade so zmluvou o spoločenstve alebo so zmluvou o výkone správy poukazovať preddavky mesačne vopred do fondu prevádzky, údržby a opráv, a to od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po vklade10) vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Výšku preddavku do fondu prevádzky, údržby a opráv určia vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome spravidla vždy na jeden rok vopred tak, aby sa pokryli predpokladané náklady na prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a priľahlého pozemku, ako aj výdavky na obnovu, modernizáciu a rekonštrukciu domu. Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome vykonávajú úhrady do fondu prevádzky, údržby a opráv podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu; ak je súčasťou bytu balkón, lodžia alebo terasa, pre účely tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv domu sa zarátava do veľkosti spoluvlastníckeho podielu 25 % z podlahovej plochy balkóna, lodžie alebo terasy. (3) Z fondu prevádzky, údržby a opráv sa financujú výdavky spojené s nákladmi na prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a priľahlého pozemku, ako aj výdavky na obnovu, modernizáciu a rekonštrukciu domu. Z fondu prevádzky, údržby a opráv sa financujú aj opravy balkónov a lodžií. Prostriedky fondu prevádzky, údržby a opráv možno prechodne použiť na úhradu za plnenia spojené s užívaním bytov a nebytových priestorov v dome v prípade ich dočasného nedostatku. Po preklenutí nedostatku prostriedkov na úhradu tohto plnenia, sa uvedené prostriedky vrátia do fondu prevádzky, údržby a opráv. § 14 (1) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a na schôdzi vlastníkov hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o všetkých veciach, ktoré sa týkajú správy domu, spoločných častí domu a spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a pozemku. Oznámenie o schôdzi vlastníkov spolu s programom schôdze musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome minimálne päť pracovných dní pred dňom konania schôdze. Výsledok hlasovania oznamuje ten, kto schôdzu vlastníkov zvolal, a to do piatich pracovných dní od konania schôdze vlastníkov spôsobom v dome obvyklým. (2) Za každý byt a nebytový priestor v dome má vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome jeden hlas pripadajúci na byt alebo nebytový priestor v dome. Ak je byt alebo nebytový priestor v dome vo vlastníctve viacerých osôb, môžu uplatniť svoje hlasovacie právo len ako celok. (3) Schôdza vlastníkov je uznášaniaschopná, ak sú prítomní vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome, ktorí majú aspoň dve tretiny hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Na prijatie rozhodnutia na schôdzi vlastníkov je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov prítomných vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak odseky 4 a 5 neustanovujú inak. Ak schôdza vlastníkov nie je ani hodinu po oznámenom začatí schôdze vlastníkov uznášaniaschopná, je na prijatie rozhodnutia potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome; to neplatí, ak sa hlasuje podľa odsekov 4 a 5, § 7a ods. 1, § 7c ods. 2 písm. i) a ods. 3, § 8a ods. 1 a 6, § 8b ods. 2 písm. i), § 10 ods. 1 a § 16 ods. 3 a 4. (4) Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome prijímajú rozhodnutia na schôdzi vlastníkov dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak hlasujú o zmluve o úvere a o každom dodatku k nej, o zmluve o zabezpečení úveru a o každom dodatku k nej, o zmluve o nájme a kúpe veci, ktorú vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome užívajú s právom jej kúpy po uplynutí dojednaného času užívania a o každom dodatku k nej, o zmluve o vstavbe alebo nadstavbe a o každom dodatku k nim, o zmene účelu užívania spoločných častí domu a spoločných zariadení domu a o zmene formy výkonu správy; ak sa rozhoduje o nadstavbe alebo o vstavbe v podkroví alebo povale, vyžaduje sa zároveň súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome na najvyššom poschodí. Súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome sa vyžaduje pri rozhodovaní o prevode spoločných častí domu, spoločných zariadení domu alebo priľahlého pozemku alebo ich častí. Ak sa rozhoduje písomným hlasovaním podľa tohto odseku, podpis vlastníka bytu a nebytového priestoru v dome na hlasovacej listine potvrdia najmenej dvaja overovatelia, ktorí boli zvolení na schôdzi vlastníkov; podpis vlastníka bytu a nebytového priestoru v dome môže overiť aj notár alebo obec. (5) Ak vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome rozhodli o veci, nové rozhodnutie o tej istej veci nahrádza predchádzajúce rozhodnutie. Pri hlasovaní o tej istej veci do jedného roka od platného hlasovania sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, okrem hlasovania o veci, pri ktorej sa vyžaduje dvojtretinová väčšina. Ak sa o veci rozhodovalo dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, pri hlasovaní do jedného roka od platného hlasovania o tej istej veci sa vyžaduje súhlas štvorpätinovej väčšiny hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. (6) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome môže v listinnej podobe, s úradne overeným podpisom, splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní zastupovala. Súčasťou splnomocnenia musí byť aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať pri konkrétnych otázkach, ak nejde o splnomocnenie na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome. Splnomocnená osoba sa originálom splnomocnenia preukazuje na začiatku schôdze vlastníkov rade alebo zástupcovi vlastníkov alebo na požiadanie aj vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome. Kandidáti na volené funkcie v spoločenstve a na funkciu zástupcu vlastníkov nemôžu byť splnomocnení iným vlastníkom bytu alebo nebytového priestoru v dome, ak ide o hlasovanie o ich voľbe. Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemôže splnomocniť na zastupovanie správcu. ale najdolezitejsi je tento odsek: (8) Prehlasovaný vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo obrátiť sa do 30 kalendárnych dní od oznámenia o výsledku hlasovania na súd, aby vo veci rozhodol, inak jeho právo zaniká. Ak sa vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemohol o výsledku hlasovania dozvedieť, má právo obrátiť sa na súd najneskôr do troch mesiacov od hlasovania, inak jeho právo zaniká. Prehlasovaný vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome sa môže zároveň na príslušnom súde domáhať dočasného pozastavenia účinnosti rozhodnutia vlastníkov bytov a nebytových priestorov podľa osobitného predpisu.15a) Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa uznášaniaschopná väčšina podľa odsekov 3 a 4 nedosiahne, rozhoduje na návrh ktoréhokoľvek vlastníka bytu a nebytového priestoru v dome súd. Platné rozhodnutia sú záväzné pre všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Zmluvy a ich zmeny schválené vlastníkmi sú záväzné pre všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak ich za vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome podpísala nimi splnomocnená osoba. a ospravedlnujem sa, ano, zakon bol novelizovany, lehoty sa pomenili.... pardon za mylne info na zaciatku v tejto diskusii.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?