Lodžia v paneláku

Profilova fotka
Zdravim Vas, kupili sme klasicky panelakovy byt a v obyvacke je lodzia, ktoru by sme chceli prerobit tak, ze ten murik pod oknom by sa zbural a dali by sme tam velke posuvne dvere. Radiator by sa presunul na bocnu stenu. Co si o tom myslite? Bude to vela roboty a vybavovaciek? Nemam ani tusenie, co nas caka, kedze sme doteraz byvali v dome :-N prosim, uvedte ma do reality. Na prvej fotke nas balkon a druha foto svokrin, kvoli lepsej viditelnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Nieco taketo si predstavujem
Odpovedať
nemyslím si, že by s tým mal byť nejaký zásadný problém, akurát vyriešiť to, kde umiestniť potom ten nový radiátor, aby to bolo v pohode ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
za tie peniaze choďte na dovolenku, znížite využiteľnú plochu, v noci sa na terasu nechodí a lodžia je prakticky okrem sušenia prádla nevyužiteľná.
Odpovedať
Ja osobne by som proti tomu nebol a tiez by sa mi to pacilo - lenze si treba uvedomit ze balkon- resp.loggia sa radí medzi spolocne casti domu aj ked su v individualnom uzivani. Pojednava o tom aj novy zakon - takze teoreticky by ste potrebovali suhlas nadpolovicnej vecsiny obyvatelov a nakolko ide o zmenu velkosti okna - resp- dverí a zmenu vzhladu vonkajsej fasady - tak aj stavebne povolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Môj brat má detto loggiu v kuchyni. Keďže majú loggiu úplne vymurovanú a uzavretú, tak si z toho múrika urobili "nohu" pod stôl a radiator zostal na mieste. Nie je to až také pekné, ale kuchyňa je malá a ešte aj priechodná do spálne. Tak ju takto zväčšili. Majú totiž ešte jednu loggiu v obývačke. Ale to bolo dávnejšie ... v časoch, keď sa paneláky "divoko" prerábali :). Máte dosť veľkú kuchyňu? Lebo ak to presklíte na celú stenu, tak tam nebude môcť byť nič...stratil by sa ten efekt veľkého vstupu na loggiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultra presne tohto som sa obavala. Neviem si predstavit, ze mam obehat vsetkych susedov a pytat si od nich povolenie, urcite by boli z toho nadseni....a keby sme to spravili nacierno v ramci reko strukcie bytu? Ako by sa to dozvedeli, ked zvonka to nevidno? Byvame na siestom poschodi....
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike my budeme mat lodziu z obyvacky
Odpovedať
@nienna aj v ramci rekonstrukcie bytu musis mat vsetky papiere vybavene. Uvedom si, ze v tvojom byte je tvoj len priestor medzi panalmi, kazdy jeden panel, kazda jedna vertikalna trubka, kazdy meter stvorcovy fasady a strech, kazdy meter lana od vytahu je vlastnicstvom spolocenstva a v tom mas podiel podla vymery bytu. O kazdom zasahu do spolocnych casti rozhoduje spolocenstvo vlastnikov hlasovanim a na kazdu jednu zmenu musis o suhlas poziadat. A ked sa jedna o fasadu, tak tam musis mat vyjadrenie aj od spravcu a musis mat stavebne povolenie. A ak sa to niekto komu si zneprijemnila zivot dozvie a rozhodne sa ti to vratit, tak budes platit pokuty. Inac obvodovy plast je nosna cast bytovky, do neho si nemoze nikto len tak mirnix-dirnix robit dierky kde sa mu hodi a kedy sa mu zachce. Aj ked byva na najvyssom poschodi O tom, ze to nema logiku skoda pisat ale aj tak: Premiestnenim radiatora zmenis tok teplého vzduchu v miestnosti (ano da sa, len potom treba inac dimenzovat radiator, celkom kludne sa ti moze stat, ze aj to najsamlepsie francuzske okno sa ti zrazu zacne rosit a nebudes vediet preco), znizis si vyuzitlelnu podlahovu plochu a este vysokoesteticky kus zariadenia das niekde, kde vyslovene vyborne ukaze... (ked ho zakrytujes, tak to uz len bude pecka :-p )
Odpovedať
@zita19 trosku na upresnenie - zvesca - prave pri "panelku" kde je logia - obvodovy mur - nieje nosny- je z porobetonu - zatlcies do nich kliniec. Nosne steny tvoria pozdlzne 6 m- panely + podlaha a strop. Spolocne su horizontalne aj vertikalne "trupky" pred meracom - za meracom su tvoje. Ak si odhlasuju obyvatelia o zmene fasady - a maju stavebne povolenie - spravca nedava ziaden suhlas - nema s tym zhola nic.
Odpovedať
@ultra no tak to zavisi od konstrukcie panelaku. Poznam panelaky, kde bola (ti co neprorobili este stale maju) balkonova stena z drevotriesky a ponasky na tatransky obklad a pozna, panelaky, kde je balkonova stena klasicky nosny zelezobetonovy panel, su panelaky kde je balkon vkladany ako prefabrikovany monolit. Neopovazila by som sa z tej fotky tvrdit, ze toto je presne ten prazsky typ bytu s 6metrovym modulom, vystavany z porobetonu a syporexovymi prieckami. A k tomu spravcovi, u nas su niektore pravomoci prenesene zo spolocenstva na spravcovsku spolocnost (nie vsetky, ale niektore ano), takze tiez nemozes pausalne tvrdit, ze spravca s tym nema nic.
Odpovedať
@zita19 pisal som "zväčša". Zopakujem - ak obyvatelia na clenskej schodzi odhlasuju nadpolovicnou vecsinou a vybavia si stavebne povolenie - spravca to moze maximalne tak zobrat na vedomie.
Odpovedať
@ultra prazskych panelakov nie je "zvacsa" mozno ani nie polovica, aspon co tak poznam mesta po Slovensku. Su mesta kde ani nie su, lebo nebola na okoli prislusna panelaren.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zita19 myslim, ze toto je košický typ
Odpovedať
@nienna a balkon vytrca von, nie je zarovno s ostatnými stenami. Takze nosna stena
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ano presne ako hovorite. Nuz dakujem za navratenie do reality, kasleme na buranie :-) zostane to tak ako to je. Len ked ideme murovat jadro, tak dufam, ze tiez nepotrebujem stavebne povolenie a suhlas susedov. Ze staci na mestsky urad ohlasit rekonstrukciu
Odpovedať
@nienna na jadro ak nemenite dispoziciu (nepresuvate priecky) staci ohlaska
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vsetkym za prispevky a rady :-)
Odpovedať
@nienna podla noveho zakona by sa takato uprava musela riesit pisomnym hlasovanim, kedze predpokladam, ze nadpolovicna vacsina vlastnikov B a NP by na domovu schodzu neprisli. Pisomne hlasovanie vypracuvava spravca. Urcite by Vam spravca ani stavebny urad neuznal papier, kde by boli len tak obehani susedia a podpisali hocijaky papier. Tak to nefunguje. Okrem toho ide o zmenu clenenia okien a celkoveho vzhladu bytoveho domu, takze to podlieha stavebnemu konaniu. A nacierno? Ak si myslite, ze v celom bytovom dome a jeho okolia sa nenajde nikto, kto by vas velmi rad natrel spravcovi, alebo na stavebny urad, kde sa okamzite zacina riesit dohlad, tak smelo do toho. Ale neodporucam, ak si chcete susedov udrzat v priatelskej linii. Ono je to tak, kde niekto chce mat z bytu dom, toto maju spravcovia a mestski architekti "najradsej" :-)
Odpovedať
a hlavne ...ci sa vam za cenu tej prarabky to oplati vobec robit ...co by ste tym ziskali ... :) ale ked mate dost penazi tak preco nie :)
Odpovedať
@shadowmilan získaš priestor naviac, dnes je mnoho bytov kde i 40r. "deti" sú stále u rodičov
Odpovedať
Keby si to dal uplne prec tak nepoviem, ale kedze len vymenis za posuvne tak priestor navyse asi neziskas ... Nemyslim si ze ta sirka toho murika ti doda tolko priestoru ked to vymenis za posuvne dvere ... aj radiator musis niekam presunut ...ale keby si ho chcel dat uplne prec tak ho mozes dat prec aj teraz tak ci tak ...
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu priestor naviac? A kde? Nejako mi to nevychádza podľa popisu. Keby sa byť zväčšil o tu lodžiu, tak je to iné, ale toto nebude mať nejaký zmysel, čo sa týka veľkosti, rozšírenia priestoru ;-)
Odpovedať
@jano66 však o to sa dá zväčšiť ,tam kde je to nie nosná priečka ,u nás tak prerobili celý panelák , neviem názov tip no je to ten čo má všade dookola lodžie , aj pre toho čo ju má je to využitie priestoru väčšie , môžeš tam mať napr. zimnú záhradu, využiť priestor na posed i pri chladnejšom počasí
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu áno ja chápem, že tak by sa to dalo, ale keď chce len vymeniť okno za veľké balkónové okno, tak nevidím tam nejako možnosť, že čo by to pomohlo priestoru
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?