Aký strom vybrať ako tienenie pred terasu?

Prosim o nazory na strom pred terasu. Nasa terasa je orientovana na juh + juhozapad a od cca 12:00 do sameho vecera nam na nu svieti slnko. Sme na 1. poschodi, teda vo vyske cca 3 m nad urovnou chodnika. Aky strom by bol vhodny vysadit, aby nam koruna casom poskytla tienenie? Treba brat do uvahy vysku stromu, vysku a sirku koruny, osetrovanie, jesen a zhod listov, atd... Dakujem vopred za nazory a diskusiu.
Odpovedať
1
2
Treba brat do uvahy vysku stromu, vysku a sirku koruny, osetrovanie, jesen a zhod listov, atd... takze ake su Vase kriteria?? Radsej si spravte Pergolu a na nu zo zeme vytiahnite po fasade alebo nejakej konstrukcii popinave rastliny . Napr. pavinic rastie celkom rychlo a dari sa mu na priamom slnku. Musite ratat, ze ak zasadite strom a chcete mat v lete tien, ked slnko svieti takmer kolmo, musi byt koruna stromu nad terasou. A kedze ste vo vyske 3 metre, potrebujete este dalsie dva-tri metre aby sa pod korunou dalo chodit. A viete kolko bude trvat stromu aby mal vo vyske 6 metrov slusnu korunu ktora by dokazala tienit? Su aj rychlo rastuce stromy, ale do 5 rokov tam len tazko budete mat slusny tien aj pri nich. Len co potom s tym stromom. Bude potrebovat kazdorocny orez.
Odpovedať
@zetak Prave, ze ten strom by sa dal tak nasadit, pretoze netreba chodit pod nim - skusala som vlozit foto, ale berie to len JPG :-(. Dali sme si vyhotovot cenovu ponuku na markizu aj s konstrukciou a chceli od nas 11000 Euro, vraj aj so zlavou... Skoro som odpadla! :-) Ze bude rast 5 rokov mi nevadi, lebo raz uz len bude narasteny, takze je to ok. Ide mi skor o to, aby nebola koruna vyssia ako 8 m a nejaka prilis siroka, ako lipa atd.
Odpovedať
len nie brezu. robi velky bordel cely rok. pekny chladok robia lipa, orech. mne sa velmi paci platan v zahrade ale ten potrebuje vela miesta.
Odpovedať
@comika Presne, breza preto vypadla hned z prveho kola :-) Ide o to, ze koruna nesmie mat viac ako 3 metre v priemere na sirku, a aj vyska je obmedzena... Pozriem nejaky malolisty platan.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@lubinkag. Prosim, aky strom si nakoniec vybrala? Dakujem.
Odpovedať
@fuska Nakoniec sa realizovala skalka s korejskou jedlou a nejakymi plazivymi ihlicnanmi. Je to pekne, takmer bezudrzbove, akurat ihlicnan asi nebude tienit. Ale nevadi, terasu sme prekryli lexanom.
Odpovedať
@lubinkag. Dik za info. Mam podobny problem a idem sa z toho zblaznit. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@fuska aj už máš nejakú predbežnú predstavu, čo by si si tam predstavovala, či vôbec?
Odpovedať
@dorob Ano. Chcela by som strom, ktoreho koruna zacina vyssie - aspon v 2 metroch. Nieco ako orech, lipa. Aby bol pekny tien na celom dvore. Orech nechcem, lebo z neho je neporiadok, ma toxicke listy pre travnik a jeden uz mame v sade. Mala som vybranu lipu, ale vraj z nej pada nieco lepkave. Pocitala som s tym, ze budem hrabat listy a kvety, ale nie, ze z toho bude padat nejaky bordel a budem mat spinave okna, zaluzie, atd. Nechcem nic s farebnymi kvetmi, toho sa v travniku nezbavim a bude to tam velmi vidiet. Nechcem ani ziadny ovocny strom. Pozerala som aj platan (ten sa mi zda prilis velky), katalpu (zda sa mi, ze je to iba kruhova koruna, ktora zatieni 2 m2). Z javoru je tiez neporiadok. Chcela som javor japonsky cerveny, ale ten vraj nie je vhodny na slnecne nezatienene priestranstva. Proste listnaty strom s cca 4 metrovou korunou do sirky a tak 5 m do vysky by bol ideal.
Odpovedať
radsej orech ako lipu z lipy je bordel a hlavne nie kazdy ju znesie dost ludi z nej kycha. Orech odpudzuje hmyz tak by som asi riesil ten orech
Odpovedať
@fuska taký strom nenájdeš ,každý jeden musíš tvarovať aby rástol tak ako chceš, ináč každý rastie najviac do výšky a na miesta kde je najviac svetla, s každého jedného je vždy i neporiadok, každý totiž kvitne, máš ihned peľ všade, po odvitnutí odpadujú lupienky a semená či plody a nakoniec listie alebo ihličie ,takže ak chceš na tienenie strom musíš sa na to pripraviť,ináč len rôzne umelé tienenia , tie majú stály tvar a nie je s nich žiaden neporiadok, no nebudeš mať s nich vôňu, ozon,kyslík pre lepší vzduch
Odpovedať
@dlhan Ten nechceme, dovod som pisala vyssie. @duzu Takze sa tej lipy nemusim tak bat? Nemyslim, ze ju budeme tvarovat, ked uz teraz ma 3 metre.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fuska tak nekupuj slachtenu katalpu nanu ta ma gulatu korunu, kup klasiku ale zasa kvety aj ked nadherne no z nich su struky a tie potom padaju. jej vyhoda je velke listy-lahko sa zbieraju. z mojej skusenosti lepsi listnac ako ihlicnan, to ihliecie sa zle zameta vybera a je ho kopa a neodfukne ho vietor vzdy ostane na zemi. chod do zahradnictva je tolko roznych krasnych stromov. tam si vyberies aj ti poradia.
Odpovedať
@atlaska Ta katalpa vyzera celkom fajn, aj ked ju ma v zahrade kazdy druhy, ale to mi v podstate moze byt jedno. Ma nejake pomenovanie ta neslachtena katalpa? A urcite listnaty strom, v jednej milej diskusii som sa docitala, ze ihlicnany su "blbe", lebo tienia v lete aj v zime. :-D No a Zaberu velku sirku dole, co mi nevyhovuje. Dakujem, ze mate so mnou taku trpezlivost. :-)
Odpovedať
@fuska v kazdej druhej zahrade je katalpa nana, skus guglit iba katalpa to je strom s nie pravidelne tvarovanou gulatou koru ou a aj kvitne, my ho strihame na jesen aby nebol obrovsky. pre mna naj stromy co mam v zahrade je prunus schubert- meni farbu zo zelenej na cervenu, ale tiez kvitne a ma plody. ale robi peknu korunu aj tien. a buk trikolora ale ten rastie pomaly ale sfarbenie unikatne.
Odpovedať
@atlaska Ten buk je pekny. Ako rychlo rastie? Ma aj nejake kvety a plody? Ako klasicky buk? Z neho nejde ziadna vata, ze? :-D
Odpovedať
@fuska katalpa je pekna, co ta je po druhych :-) ide o prakticku stranku veci nie?? :) Ano, puci vacsinou na jar a to veeeelmi rychlo. Clovek sa ani nenazda.
Odpovedať
@albertik99 Ano. Len mi trosku lichotilo, ze by som mala nie celkom beznu lipu. :-D Tak ostala vo vybere katalpa, lipa a ten buk.
Odpovedať
@fuska rastie tak normalne cca 30-50 cm vyhony rocne. tento zatial u nas 4roky a nema kvety ani plody. Zbierala som lipu a nic lepkave na nej nebolo, ale je pravda ze odpadu je z nej vela. ja mam ginko z neho je veeeelaaa listov ale je nadherne cely rok ako sa meni, stoji zato zamakat na jesen a na jar.
Odpovedať
@atlaska Poslala som manzelovi nazov, uvidim, ci sa mu bude pacit. Mne sa veru paci ten buk. A po ginku tuzim tiez. Ale nie na tienenie, to by som sa asi nedozila. :-D
Odpovedať
@fuska nase ginko rastie ako blazon, od jari ma aj 80cm vyhony, strihame kazdu jesen. my ho mame ako nizky strom. na jesen je nadherne zlte.
Odpovedať
@atlaska Ale tienu asi moc neurobi. Ci hej? Fotku nemas/nedas?
Odpovedať
my máme orech je krásny pod ním krásna tráva, tento rok bez ovocia zamrzol ale listy vytlačilo nové, syn si dá pod strom deku vankúš a číta si tam je to super tieň, ano na jesen je kopa listov ale je z neho úžitok, kto má rád orechy ocení také tienenie, dnes každý rieši bezúdržbové alebo minimum roboty stále menej fyzickej práce a viac chorob
Odpovedať
@fuska vata ide väčinou z vrby alebo jelše,topoľ, no isto nie z lipy ani z buka tie sa najlepšie tvarujú do šírky, z lipy budeš mať kvet na čaj,a pozerať na ňu budú i tvoje praprapra vnúčatá, z buka bukvice,to len tak pre diviakov, chod sa pozrieť niekde na okrasné záhrady do parkov, tam uvidíš ktorý ako rastie tvaruje sa len pokiaľ je malý
Odpovedať
Profilova fotka
@lubinkag. ahoj pozri v mojom albume, tiez sme to riesili stromom... Albizia... zahusti sa a krasne tieni.. mame vedla terasy hned spalnu, najchladnejsia izba z domu :) tie juh orientacia... teplotu stiahol ten strom idealne :) doporucam, akykolvek...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubinkag. zasadsi paulowniu za 2 roky ti vyrastie aj 2- 3 metre ked jej das trochu dusiku tama listy ako lopuchy a mozes ich dat aj kurkam :)
Odpovedať
@jblaze paulownia nie je moc vhodná na tienenie k domu, má síce veľké listy ale rýchlo prerastie dom - zostanú holé rovné kmene, ktoré už netienia k domu je vhodný strom, ktorý má hlboký koreňový systém a nelezie do základov (pri plytkom) zároveň nespôsobuje bordel ako breza, či nebráni rastu pod ním ako orech
Odpovedať
@henry_sk rastu iných kultúr bráni pod každým stromom nedostatok svetla, orech aj pre niečo iné?
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk nehadam sa len paulownia ma hlboky korenovy system a na ulici u nas rastu roky a uz sa dalej netahaju ostali v primeranej vyske
Odpovedať
@duzu rozkladajúce orechove listie okysľuje pôdu a bránia rastu, pomôže listy zberať a likvidovať postupne v komposte plody orecha, ak sa nechajú pod stromom a nezberajú, podporujú množenie hlodavcov @jblaze rád by som foto z vašej ulice ;-) paulownia je momentálne preferovaný strom pre energetické využívanie pôd, extrémne rýchlo rastie a potrebuje veľa vody na fotkách čo som videl z plantáží boli kmene oholené - asi to urobili farmári aby mali krajšie drevo na ďalšie spracovanie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?