Ako vyriešiť záhradku na 5. poschodí?

Ahojte, stavaju nam novostavbu a mame byt na 5. poschodi teda najvyssie. Budeme mat cca 50m2 zahradky len neviem este ako presne mame spravit zahradku teda ayk travnik a akym sposobom ho zavlazovat. Ma niekto podobny byt so zahradkou resp. ako ste to riesili? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi373 chcete povedať, že riešenie zostalo na Vás? Je to komplex problémov statiky, TZB, architektúry a mal byť riešený v projekte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Je možne že projektant to riešil ako strechu, alebo terasu, nie ako záhradu, ja záhradu na streche mám, celkovo 60m/2 a nepotrebujem žiadne povolenia, pôvodne to mám naprojektované ako plochú strechu, tiež mi to sused napadol že to ide mimo projekt. Robí sa to takto, do kolaudácie to je ako strecha a potom to možeš využiť ako terasu a oddychovú časť, len to ohlásiš a nikto nič nerieši. Záhradku si tam urobiť môžeš pokiaĺ tam nenavezieš 50 ton hliny, ja to idem riežiť kvetináčmi, dala by sa aj hlina na to dať , povedzme tak 10 ton by dom zniesol, statik povedal že ok, ale na čo. Sám si to riešim ja som to vybudoval vlasnoručne a ona dotvorí. Ak budeš potrebovať poraťi kludne sa ozvi. Inak sa to volá zelená strecha ). A žiadne problémy neboj sa ani tzb ani nič podobné. Len to nesmieš prehnať hlinou, pokial to urobíš rozumne nik ti nič neurobí, Robil som to už na niekoľko krát a nikdy problém nebol. Aj som sa na stavebnom pýtal, povedali to iste , nikto nič, ešte ti to podporia, je to užitočne a šetrné. pridám foto mojej, no este nie je uplne dokončená.
Odpovedať
Ten trávnik možeš riešiť trávnikovým kobercom, nie je to drahé, určiteto nedávaj na celú strechu, tam kde budeš mať chodníky nedavaj ani tam kde bude sedenie a krb. zavlažovanie možeš riešiť ako klasiku, polievať no pod trávnikom musí byť geotextília, možeš využiť aj štrk, mnoho možností máš. jedniná nevýhoda je že nemala by si používať voodu priamo z vodovodu, musíš ju nechať odstáť. No a ešte zaplatíš aj stočné. možnosť ako sa tomuto vyhnuť je zriadiť si na terase nejaku 1000L nádrž a vodu nejakým spôsobom ak je možnosť zachytiť, myslím daždovú, alebo nasadiť len rastliny určené pre zelene strechy, tie nepotrebuju tolko vody. alebo kašlať na živú trávu, dať umelu, porobit chodníky a kvetináče, tak ako u mna. Mi máme problem ze sme kúpil dom bez pozemku, ako náhradu riešim zelenú strechu a to po celom podoryse strechy a časti balkona. Tak ze tieto problemy poznám, ak chceš poradím ťi dá sa to zvladnuť aj bez pomoci inych odborníkov, samotné záhrady su strasne drahe, Ja osobne som raz realizoval jednu taku ktorá mala celkovo tri časti, blazon to mal naprojektovane na 20ton zeminy na každú časť. dokopy asi 100m/2, robil som mu izolácie a predprípravu pre záhradníka,no ale ten do toho domu nalial pomaly milion eur, tak ze pre bezneho cloveka len sen,. Ale nevešaj hlavu, dá sa to aj lacno urobiť, Akú krytinu máš hore?,
Odpovedať
@jan45 ahoj. stavba je momentalne vo vystavbe, nase poschodie este neexistuje ale uz samozrejme planujem vsetky veci kde co bude a akym sposobom bude fungovat :-) developer nam odsuhlasil mensiu zmenu v projekte kedze sme uplne hore a mohli sme s nasim architektom poziadat o male vynimky a priecky trochu inak poprehadzovat ako bolo v povodnom plane od dewvelopera. a jedna z tych mensich zmien bolo aj zvacsenie zahradky kedze tam chceme napchat v buducnosti aj saunu :-) architekt nam uz poraqdil bude tam min zeminy az vobec a zavlazovanie bude to najmodernejsie ze v urcitych intervaloch bude system pustat vodu ku korienkom travnika.. chcela som sa len spytat ci nahodou tu niekto ma podobnu skusenost a teda zahradku na najvyssom poschodi.
Odpovedať
@ignacza ahoj.. ano toto som presne myslela :-) len som sa asi trochu zle vyjadrila.. zahradku som myslela golfovy travnicek + kvetinace a samozrejme tujky a nejake mini preliezky pre nase dieta pripadne v buducnosti.. zahradka nebude pod strechu bude to otvorene.. ked sa to dostavia (koncom bud roka) tak mozem pripadne tiez prilozit foto ;-)
Odpovedať
Tu ide ako pise @jan45 hlaven o statiku a izolaciu a drenaze nasledna hlina takze zataz to bude na strechu poriadna. ostatne uz zabezpeci zahradny architekt. Na 50 m2 je travnik uplna zbytocnost a zbytocne si to komplikujete sauna preliezka nejake sednie kolko ti zvysi na travnik?
Odpovedať
@atlaska ahoj ako som pisala vyssie nejedna sa o hlinu normalne to by padlo cele poschodie :-) dnes sa to uz robi tak ze je tam inteligentne zavlazovanie (system doda vodu korienakom travnika podla potreby) a teda netreba hlinu. staci z hora samozrejme na okraj pre okrasu trochu raseliny a je to.. a to som sa len chcela psytat ci ma s tym tu niekto skusenosti alebo nie... :-) chcem tam mat aj travnik nech vidim aj kus zelenej plochy ;-)
Odpovedať
@mimi373 ja mam zeleny travnik na streche, zavlaha ku korenom sa robi bezne to je na vybere co kto da,ale zeby travnik rastol bez zeminy taky fakt nepoznam, a co dazd? Bude to komplet kryte? Zelen sa da zabezpexit aj inak, my v zahrade nemame ani kus travy a pritom dostatok zelene az moc.
Odpovedať
@mimi373 Ahoj skus si kuknut toto http://zena.sme.sk/c/7832757/aj-vasu-... , snáď tam čosi najdeš, ja idem davat niekde kvapočkovu ale stromy v kvetináčoch a tuje budem zalievat rucne, na streche budem mať vyvedenu vodu aj odpad, bude tam aj umyvadlo, tak že nebude problem A ano je možne aby rastol bez zeminy, je tam male množstvo, na zakorenenie sa dá použiť niečo ako geitextília len je riedka a pevná no v tomto prípade musíš mat pod koreňmi stále vlhko, je to taka medzi vrstva, no voda musí stále cirkulovať v korenovom systeme. na takú plochu o akej píšeš asi nevhodné. Je toho veľa, ja keď som toto zisťoval skončil som nakoniec v grow shope tam mi poradili ))
Odpovedať
@ignacza fuha tak o tomto som teda ani ja este nepocul, toto je ako dlho vobec na trhu? :-)
Odpovedať
@ignacza ked uz ides tahat automaticku zavlahu preco kvetinace a tuje ides zalievat rucne?
Odpovedať
Preto že to bude zmes kvetov a drevín, mozno aj nejake trsy travy, a tuje nepotrebuju tolko zavlahy ako tie kvety, nie som kvetinar, no viem ze kazdý druh rastlin ma inú zavlahu ako cas a mnozstvo, viem ze treba vyberať podobne druhy no ja chcem aj hrozno , menon a tak
Odpovedať
Článok sa načítava...
@velton na trhu je to strasne dlho, mozno 20-25 rokov no u nas je t mozno tak 10_15, japonske záhrady to vyuzivali, uz niekolko desaťročí. je toho moc, ja sa o to zaujmam asi tri roky , je toho strasne moc. kukni si to na webe, choď na fóra grow a kukni sposob pestovania, je to presne o tomto. A tuje reaguju reaguju viditelne na zavlahu.
Odpovedať
@ignacza automaticke zavlahy su tu na trhu vyse 25 rokov, tujam neublizi ked sa budu polievat s trvalkami. a aj to hrozno a melon zvladnu kvapkovu zavlahu. nechapem len ako s atravnik zakoreneny v geotextilii polozi na rosiace hadice ktore musia byt uplne nahusto aby boli korene stale vlhke a potom ako ponom beha kosacka a ze korene nehniju ked su neustale vo vlahe. ved to cele bude nestabilne.
Odpovedať
@atlaska kukni to tu http://zelene-strechy.sk/preco_zelena..., na foliu das geusku, na geosku nopovu foliu, na nu das tie gulicky co sa davaju do kvetov na to mozes na to daz travnty koberes. tusim ze kdesi v piestanoch alebo trnave to predavaju, meter stoji asi 10 eur. nie je to narocne, problem je akurat v tom ze voda ktorou polievas bude obohatena o hnijiva a musi cirkulovat, o to je to tazsie ale dalo by sa zvladnut aj to. Ak by si to dala priamo bez nopovky a voda by tam stala tak by zhnili korene, ale mozesi si vyrobit system nieco ako toto http://www.grower.sk/nft/ len velky rozmer, povedzme vanicku 3x5 metrov a dat cerpadlo a valí to )). Casom urcite na to clovek pride, ja to budem realizovat na jar tak potom poslem fotky, budem tam mat aj sedenie, gril alebo krb, sedaciu supravu, bazen a projektor
Odpovedať
@atlaska Ak by si vyriesila problem z hnitím tak by to bolo aj pochôdze, verzia ako som písal by nezniesla cloveka zrejme, myslim chodzu, no iste je nejaké riesenie, ak nieco najdes daj vediet, a tie tuje ja sa tomu nerozumiem moja ano, ale popozeram nejake infosky
Odpovedať
@ignacza ano taku skladbu mam aj ja ale aby sa dal travnik vertikutovat normalne bol pochodzny mame aj vrstvu hliny. podla mna sa tam hadice musia enim a voda ide z nich dolu nie ku korenom, to je lepsi postrekovac ako rosiace hadice pod zemou.
Odpovedať
No to neviem čo bude lepšie, ja len že postrekovanie je drahe ak nemaš vlastný zdroj. Viem že korene prerastu do tích guličiek, je to niečo spekane neviem ako sa to vola, a vlaste to tam drži vlhkosť, v tom jednom linku som poslal myslim gardena alebo co to bolo, oni tam maju take male postrekovacie hlavice, tie sa este rozdeluju na otocne o 180 stup, je tam toho viac, skus cosi pozriet a vyskladať si to, ja som to este nerobil , nejake skusenosti mam no slo skor o riadne stromy na streche kde bolo 20t zeminy, tak to bolo jedno, toto je mikro flora, a je to zaujmave. Daju sa pestovat aj maliny, jahody, paradajky, co len clovek chce ale vychytat muchy si musi clovek sam, daj vediet ak na cosi prides.
Odpovedať
@atlaska Ešte sa chcem opytať, maš tam aj terasovku?? A ak ano, aku? toto teraz riešim, svinsky drahe to je,
Odpovedať
@ignacza ja si nemusis nic skladat ja zavlahu mam urobenu roznymi postrekovacmi aj roznymi hadicami. v mikroflore som pesrovala iba interierove rastliny. pri travniku v tom tvojom clanku pisu ze je zarazenie 1000kg na m2. mensiu zataz ma strecha kde rastu rozne rozchodniky, tym treba aj minimum vlahy.
Odpovedať
hmm mna zavlaha este len caka, hej zatazenie moze byt aj take, aj vascie este, zalezi ako je konstrukcne vyriesena strecha, ja nemam taku, ja mam obycajnu platnu, posli mi prosim ta foto toho co mas ty, Dakujem
Odpovedať
@atlaska Ja ani neviem čo tam moja chce sadiť, ja si svoje posadím, čo som do teraz videl a na co som robil predprípravu boli zelene strechy na lisajníky a trvalky, take mierne šikme, mne sa tamto nepači, su to rastliny no malo zelene
Odpovedať
@mimi373 ako ste to vyriesili? Kedze tuzite po golfovom travniku, tak by ma zaujimalo, ako planujete zvladnut kosenie 2x tyzdenne a parkrat rocne prevzdusnovanie, lebo pri tom vznika dost velke mnozstvo bioodpadu, budete mat na terase aj komposter, alebo to budete vozit vytahom?
Odpovedať
@stowasser kúpime si robotické kosacky ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Odpovedať
@ignacza dakujem ti za informaciu som nevedel ze uz tak dlho to na trhu funguje, taketo veci k nam nejako neskor prichadzaju teda nie k nam ale hlavne ku mne :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?