Starostlivosť o bazén

21. aug 2019

Tento článok som sa rozhodla napísať preto, lebo každý rok sa mi pri bazéne "podarí objaviť" nový problém. Možno pomôže aj vám. Je to článok písaný na základe skúseností a určite nenahradí odborné bazénové poradenstvo.

Máme rámový bazén s priemerom 3,05 metra, štvrtú sezónu. Na zimu ho schovávame dovnútra. No nechce sa nám veľmi, ale ked bude zrekonštruovaný dom a nebudeme vedieť, čo s peniazmi, aj normálny bazén bude.

Keď sa nekúpeme, je zakrytý solárnou plachtou. Prvé 2 roky sme mali aj tmavú kryciu plachtu, ale človek je tvor lenivý a minulé leto sme vďaka lenivosti sťahovať a naťahovať 2 plachty zistili, že solárna stačí.

Filtrácia

Filtrácia je piesková, nie je o čom rozmýšľať. V bazéne sú cca 4m3 vody, máme filtráciu odporúčanú pre 6kubíkové bazény. Lebo piesková bola vtedy dostupná len s takouto kapacitou a je lepšie trochu viac ako trochu menej.

Základná starostlivosť

Je úplne jasná, nájdete ju na mnohých web stránkach výrobcov bazénovej chémie.

Prvý krok - úprava pH.

Druhý krok - dezinfekcia.

Tretí krok - vyčistenie stien a dna kefou a vysávačom.

Štvrtý krok - preplach filtrácie.

Napustenie bazéna

Po napustení vody pridanie chémie podľa pokynov. Používam kyslíkovú z Mountfieldu, lebo tak veľmi nedráždi a hlavne nesmrdí ako chlórová.

Teda kontrola pH - z vodovodu je OK. Alkalinita je na hornej hranici, prípadne tesne nad.

Potom pridám kyslík a ALG proti riasam.

Pravidelná kontrola pH 2-3x týždenne

A tu som objavila prvý zádrheľ. Ak napr. po dlhšej neprítomnosti počas dovolenky prisypem dezinfekcie, vypadá veľa vápenatých zlúčenín z trvdej vody, alkalinita klesne a pH je nízke a nedá sa stabilizovať ani opakovaným pridaním pH plus.

pH je stále nízke aj napriek sypaniu pH plus

Ak napriek sypaniu prípravku pH plus neustále klesá pH, treba zmerať alkalinitu a zvýšiť ju.

Toto som riešila minulý rok po návrate z dovolenky a vygooglila som pojem alkalinita, ktorý sa pri bežnej údržbe vody v bazéne nespomína. Ale je spomenutý pri napúšťaní bazénov. Potom som prečítala návod ku zvýšeniu alkalinity, kúpila tester a pes bol zakopaný v nízkej alkalinite.

Zvyšovať treba opatrne podľa pokynov na chémii. Radšej pridať menej, potom zmerať a ak treba, znovu pridať. Ak to prepísknete, tak prípravok na zníženie alkalinity neexistuje, ale používa sa pH mínus. Tam sa nedá presne povedať, koľko ho máte použiť, treba postupne sypať a merať.

Po stabilizácii pH sa pridá dezinfekcia podľa návodu.

Dezinfekcia vody v bazéne

Používam kyslíkovú chémiu, tú treba sypať častejsie ako chlórovú. Pri chlórovej sa tableta rozpúšťa cca týždeň. Kyslíková tableta sa rozpustí v priebehu pár minút.

Okrem toho máme zapojenú aj UV lampu - keď sme preč a nevieme prísť nasypať kyslík, nech sa voda dezinfikuje takto "záložne".

Pri intenzívnejšom používaní a vyšších teplotách vody kontrolujem výšku hladiny dezinfekcie každý deň. Po zapojení ohrevu vody treba podľa výrobcu zvýšiť dávku dezinfekcie. Pokiaľ sme ohrev nemali, naozaj stačilo používať menej dezinkekcie.Ak sa nekúpeme každý deň, hladinu kyslíka kontrolujem 2x týždenne.

Pri dennodennom takmer celodennom kúpaní hladina kyslíka poklesla pod požadovanú hodnotu každý deň. Takže keď sme vyhnali deti z bazéna, bolo treba upraviť hladinu podľa pokynov výrobcu.

"Prach" v bazéne

Tento rok sa nám na dne bazéna objavuje "prach", ktorý musíme odsávať mimo bazéna, inak sa ho zbaviť nevieme.

Tvorba tohoto prachu môže mať viacero príčin:

  • nadmerné použitie vločkovača
  • poškodená filtrácia - tento problém robí prasknutá stena vo vnútri rotačného multifunkčného ventilu umiestneného na filtri. vtedy voda môže obtekať filter a ten nefiltruje.
  • prašné okolie

Odstránenie prachu je pri našom malom nadzemnom bazéne jednoduché - odsávame ho mimo bazéna hadicou. Princíp ten istý, ako keď sa pretáča víno.  Prídeme o časť vody, ale pri malom množstve je to cenovo prijateľné. Pri väčšsom bazéne je to problém a par rád nájdete v tejto diskusii:

https://www.zahrada.cz/forum/zahradni-bazeny/jak-vysat-kal-usazeniny-ze-dna-bazenu-po-vlockovac-422602/?kotva=jak-vysat-kal-usazeniny-ze-dna-bazenu-po-vlockovac-422662

No robili sme nejaké terénne úpravy okolo bazéna a prachu sa nám objavilo požehnane tesne po týchto prácach. Tak sme vločkovali a vysávali. Aj sme sa kúpali menej ako minulé roky, tak sa viac usádza na dne. Keďže voda je priezračná, pH aj dezinfekcia OK, riasy a slizy nie sú nikde, piesok vo filtrácii pre istotu vymenený, tak pri prachu na dne bazéna povysávame, navločkujeme, znovu povysávame (prach vysávame mimo bazéna, nie cez filtráciu), dopustíme vodu. Zatiaľ sme zdraví ;-)

Problémy s vodou

Pekný prehľad problémov s vodou som našla tu:

https://www.bydlimesfilipem.cz/cs/zahrada/kdyz-se-voda-v-bazenu-kazi

Základné rady pre údržbu bazéna napr. aj tu:

https://urobsisam.zoznam.sk/aktuality/zakladne-kroky-pri-cisteni-bazenov

Čo robíme s bazénom počas neprítomnosti 4-5 dní

Pre prípad takejto neprítomnosti sme kúpili elektrickú zásuvku, ktorá sa dá riadiť cez wi-fi a dá sa samozrejme nastaviť, aby sa zapínala a vypínala v určených časoch. Stála do 40 eur.Takže filtrácia je zabezpečená (Inak má dve zásuvky, každá sa dá nastaviť a ovládať samostatne, takže som na ňu zapojila aj prekvapkavacie hadice na polievanie papriky a rajčín čerpadlom zo studne).

Pre dezinfekciu je UV lampa. No ale to je tak na hrane. Pred odchodom pridám chémie trochu viac - aj kyslíka aj ALG prišupnem 30ml navyše. Zatiaľ sa nestalo, že by sa pri 8hod chode filtrácie, vyššej dávke chémie a UV lampe úplne pokazila voda a na stenách boli slizové riasové nánosy počas 4-5 dní. Nebola v podstate ani zakalená, iba bolo na dne nasadané, čo nezachytila fitrácia. Predsa sa tá voda nevíri tak, ako keď tam celý deň skáču deti.

Takže po návrate z dovče kontrola pH, dezinfekcia, povysávanie bazéna. Pre istotu ešte vločkovač, celonočný beh filtrácie, ráno povysávanie po vločkovači a voda je fajn. Pri kontrole pH už viem, že keď je okolo 6,3, musím skontrolovať hneď aj alkalinitu a ak treba, upraviť ju, aby bolo pH stabilné.

Ak budúci rok objavíme ďalší problém, určite doplním.

  • Alister MoretonMame fotovoltiku a snímač slnečného svitu, takže keď vyrába elektriku tak beží čerpadlo a vysávač. Piesková filtrácia, piesok som menil 1x a cca 2kg nového pridám každý rok.... 24W ÚV lampa, beží s čerpadlom niekedy 8 hodín, niekedy jednu... PH mínus a 7 dňové chlorovu tabletu. Vodu mame len studňu. Fólia je originál, má 15 rokov, bazen je zakrytý-PC. Prvé roky učenie teraz ani neviem ze treba sa o bazén starať...