Zóna Mesto v Slnečniciach – naozaj dobré (rodinné) bývanie

23. nov 2015

Ak uvažujete nad zmenou bývania spolu s vašimi najbližšími, máme pre vás tip, ktorý spĺňa všetky kritériá dobrého bývania pre rodiny s deťmi!

Slnečnice sú svojím celkovým konceptom zrejme najucelenejším a najrozsiahlejším zámerom výstavby novej mestskej štvrte v Bratislave. Projekt pozostáva z dvoch zón – Viladomy a Mesto. Kým zóna Viladomy je už niekoľko rokov domovom pre obyvateľov rodinných domov a viladomov prvej etapy a stále sa rozrastá, výstavba v Meste sa začala len nedávno. Podľa návrhov v prvom z bytových domov vznikne až 348 bytov. A ktovie, možno jeden z nich bude práve ten váš!
Vnútrobloky bytových domov v zóne Mesto sú naprojektované ako oázy zelene a oddychu.

Skúsme sa teraz spolu pozrieť, nakoľko bývanie v zóne Mesto spĺňa kritériá skutočne dobrého bývania. Na pomoc si zoberieme 12 kritérií z Veľkej Británie, ktoré pod názvom Building for Life (Stavanie pre život) pomáhajú ľuďom ako vy, t.j. potenciálnym kupcom, lepšie ohodnotiť kvalitu bývania.

1. Vzťahy
Zóna Mesto nie je žiadnym uzavretým ostrovom. Developer myslel na spojenie s centrom hlavného mesta, do ktorého je to len 10 minút autom, najmä vďaka dvom štvorprúdovým cestám spájajúcim zónu so srdcom mesta. V budúcnosti sa doprava ešte odľahčí kruhovým objazdom či výstavbou nultého obchvatu.

Nechýba ani prepojenie s mestskou hromadnou dopravou a napojenie na cyklotrasy.

2. Vybavenie a služby
Keďže už máte rodinu, istotne vás bude zaujímať, že v samotnom projekte a jeho blízkom okolí sa nachádzajú parky, ihriská, školy, škôlky, obchody, reštaurácie aj kaviareň, a nechýbajú ani služby. S obchodnými prevádzkami developer počíta nielen v prízemí obytných budov, ponuku služieb a možností trávenia voľného času zásadne rozšíri aj pripravovaný Sport & Retail Park Slnečnice.

3. Verejná preprava
Blízkosť verejnej dopravy je v tomto projekte kľúčová, keďže práve MHD bude obyvateľom zóny Mesto sprostredkovávať ich prístup do centra hlavného mesta či iných častí Bratislavy.

4. Lokálne potreby
Zóna Mesto je skutočne dobre navrhnutou štvrťou, ktorá poskytuje bývanie ako pre single domácnosti, tak aj pre malé a väčšie rodiny, a ponúkne aj príležitosti na prácu i oddych.

5. Vytvára projekt miesto s vlastným jedinečným charakterom?
Developer si veľmi dobre uvedomil, že vo vzťahu k vám si nevystačí len s peknou a modernou architektúrou. Ako jednému z budúcich obyvateľov zóny Mesto vám ponúka bývanie v kultivovanom prostredí, ktoré je na svoje petržalské okolie napojené a ťaží z jeho benefitov.

6. Prostredie a kontext
Ak hľadáte rovnováhu medzi pokojným a mestským životom a chcete si vychutnať bývanie v príjemnej lokalite v kontakte s prírodou, zóna Mesto je tou správnou voľbou.

7. Ulice a priestory
Dobrý pôdorys obytnej štvrte je vraj taký, ktorý má vzájomne prepojené trasy a jasne definované bloky bývania, verejných priestorov a iných funkcií. Poskytuje príležitosti na prechádzky a pomáha znížiť našu závislosť na automobiloch. Plány zóny Mesto spĺňajú aj toto kritérium. Vnútrobloky bytových domov navyše podporujú život susedskej komunity.

8. Ľahká orientácia
Zóna Mesto je miestom s prehľadnou sieťou ulíc, vnútroblokov a parkov, ktoré sú ľuďom otvorené, a teda len umocňujú pocit z príjemného bývania. Rozsiahla zelená výsadba aj blízkosť vodnej nádrže doslova nabádajú k používaniu vlastných nôh a bicykla namiesto áut.

9. Pre všetkých
Chodníky vrátane bulváru ako hlavnej širokej ulice s kaviarňami a obchodmi, dobrá osvetlenosť ulíc, bezbariérovosť aj cyklotrasy – to všetko je v zóne Mesto úplnou samozrejmosťou.

10. Parkovanie
Zóna Mesto je veľmi priateľsky naklonená doprave formou osobných automobilov, o čom svedčí dostatočný počet parkovacích miest, prevažne v podzemných garážach.

11. Verejné a súkromné priestory
Vo vašom novom bývaní nehľadáte však len priestor pre vaše súkromie. Verejné priestory sú rovnako dôležité pre život rodiny. Už spomínané obchodné centrum Sport & Retail Park bude dostatočnou zárukou pre uspokojenie vašich nákupných aj športových potrieb. Objekty má navyše doplniť rozsiahly park pozdĺž celej zóny, v ktorom nebude chýbať miesto na ihriská pre deti, športové ihriská, ako napr. tenisový kurt alebo futbalové aj basketbalové ihrisko, cyklochodník. Dokonca: spoločne s deťmi sa budete môcť vyblázniť na šarkanej lúke!

12. Vonkajší úložný priestor a vybavenie
Čím viac členov rodiny, tým viac odpadu. Čím viac detí, tým viac vecí na odkladanie. Dostatočne veľký priestor na kontajnery a tiež možnosť uložiť si vždy svoj bicykel alebo detskú trojkolku, ani na toto projektanti v zóne Mesto nezabudli.

Ešte stále váhate? Na záver ešte jeden – pre rodinu veľmi podstatný – argument. Cena. Aj tá hrá vo váš prospech, keďže rodinné byty v zóne Mesto sú cenovo dostupné pre rodiny aj pre mladých. A ak si k tomuto všetkému prirátate ešte aj zaujímavú modernú architektúru, už zostáva len jedno. Prísť si vybrať ten váš byt!

Viac informácií nájdete na: www.slnecnice.sk