Zlá päta muriva môže byť Achillovou pätou

21. aug 2018

Je nutná vnútorná aj vonkajšia ochrana muriva pred vlhkosťou

V dnešnom pokračovaní seriálu Pasívne domy z HELUZu si povieme niečo o založení prvého radu muriva z brúsených tehál a priblížime vám, čo to znamená päta muriva. Povieme si, aké sú najčastejšie chyby pri zakladaní muriva a ponúkneme vám aj informácie, ako chrániť pätu muriva pred nepriaznivými vplyvmi (vlhkosťou).

Na vysvetlenie pojmu päta muriva nám poslúžia dáta a informácie z prvého pasívneho domu z jednovrstvovej tehlovej konštrukcie v ČR, ktorý postavila spoločnosť HELUZ cihlářský průmysl v roku 2014 pri Českých Budějoviciach.

U ľudí je päta veľmi dôležitá pre stabilitu celej nohy, takže aj celého tela. A, samozrejme, i päta muriva je veľmi dôležitou časťou konštrukcie zaisťujúcou v prvom rade stabilitu stien – pozri obrázky 1 a 2.

Pätou muriva sa rozumie detail v prvej vrstve muriva na základovej konštrukcii. Ide o najnamáhanejšie miesto v stene, pretože musí bezpečne preniesť všetko zaťaženie. Preto je tu vo všeobecnosti výhodné používať hrubšie a tým aj bezpečnejšie murivo.

Pri výstavbe pasívnych a nízkoenergetických budov je na zníženie tepelných strát (teda aj prevádzkových nákladov) nutné zvoliť vhodnú tepelnoizolačnú obalovú konštrukciu. Musíme zároveň zaistiť vzduchotesnosť detailov a v prípade pasívnych domov minimalizáciu tepelných strát. Tieto požiadavky možno jednoducho splniť jednovrstvovým murivom z tehál HELUZ Family 50 2in1. Preto by sme vám radi ukázali dva príklady detailov jednovrstvového muriva – so zatepleným soklom a bez zatepleného sokla.

Obrázek č.1 detail päty muriva (prvý pasivný dom z jednovrstvého muriva Heluz Family 2 in 1

Obrázek č. 2 Posudenie detailu založenia základovej dosky na penoskle so soklom zatepleným XPS polystyrénom

Detail zateplenej soklovej časti so založením na základovej doske s tepelnou izoláciou z penového skla

Na prvom obrázku vidieť detail použitý pri stavbe prvého pasívneho domu z jednovrstvovej konštrukcie HELUZ Family 50 2in1 v Českých Budějoviciach. Sokel je zhotovený z tehál HELUZ Family 38 2in1 a je zateplený extrudovaným polystyrénom s hr. 100 mm. Na detaile nevidieť žiadny tepelný most. Tehly HELUZ Family 38 v soklovej časti a XPS polystyrén, ktorý zasahuje až po vrstvu penového skla, sú dostatočnou tepelnou ochranou.

Detail bez zateplenej soklovej časti muriva

Tepelný most nie je viditeľný ani na posudzovanom detaile z brúsených tehál HELUZ Family 50 2in1. Murivo je založené na železobetónovej doske, pod ktorou je umiestnené penové sklo. Preto je použitie jednovrstvového muriva z tehál HELUZ Family 2in1 na konštrukcie rodinných domov jednou z najlepších možností, a to tak z hľadiska ochrany pred únikom tepla, ako aj z pohľadu jednoduchosti výstavby.

V dnešnej dobe sa najčastejšie používajú brúsené tehly, nie nebrúsené. Preto musí byť aj malta v päte muriva upravená pre brúsené tehlové bloky, a to pomocou nivelačného prístroja a laty. Potom sa podľa projektovej dokumentácie urobí výškové zameranie základovej dosky na mieste budúcich stien. Po zameraní nanesieme systémovú tepelnoizolačnú zakladaciu maltu, vyrovnáme ju do absolútnej roviny.

Zakládanie muriva

Najčastejšou chybou pri zakladaní muriva z brúsených tehál HELUZ je ich položenie na základovú dosku bez toho, aby sme použili zakladaciu maltu. Základová doska bez vyrovnania môže byť značne nerovná – základová doska nie je „čistá podlaha“. Ak budeme používať brúsené tehly bez vyrovnania zakladacou maltou, môžu sa jednotlivé tehly nakloniť. A pretože murujeme pomocou tenkovrstvovej malty alebo murovacej peny, neexistujú skoro žiadne možnosti na vyrovnanie muriva, takže stenu nemožno v tomto prípade vymurovať s požadovanou presnosťou. Preto spoločnosť HELUZ odporúča využiť jej služby a založiť murivo pomocou zakladacej malty.

Ochrana päty muriva pred nepriaznivými vplyvmi (vlhkosťou)

Pätu muriva je nutné chrániť pred nepriazňou počasia, treba zamedziť, aby sa vlhkosť dostala do založeného muriva. Ponúkajú sa tu dve možnosti ochrany päty muriva.

Vytvorením spätného spoja z asfaltových pásov umiestnených z vonkajšej strany, ktoré sú celoplošne natavené s presahmi min. 100 mm, alebo pomocou fóliového systému.

Napojenie vodorovnej a zvislej izolácie

Ak správne založíme pätu muriva, musíme riešiť ochranu konštrukcie muriva pod terénom. Najlepšie je chrániť murivo z vonkajšej strany od základovej škáry s vyvedením hydroizolácie nad upravený terén min. 300 mm. Ak správne napojíme vodorovnú hydroizoláciu na zvislú, ochránime tým murivo na dlhé roky.

Ochrana päty muriva z vnútornej strany

Rovnako je nutné chrániť pätu muriva pred vlhkosťou na základovej či stropnej doske. Optimálna je ochrana z vnútornej strany do výšky cca 50 až 100 mm. Ochranu vytvoríme napr. natretím tehál tekutou hydroizolačnou emulziou alebo zhotovením spätného spoja povlakovej hydroizolácie z asfaltových pásov či PVC fólie. Toto opatrenie zaistí jednak ochranu päty muriva proti vode stojacej na doske po prívalovom daždi a zároveň sa zaistí vzduchotesné napojenie podlahy a steny.

Výrobca odporúča nechať v priebehu stavby malý priestup (s priemerom cca 20 mm) v zakladacej malte pod obvodovým murivom na odvedenie vody zo základovej dosky. Otvor sa po zastrešení stavby uzavrie. Pochopiteľne, kaluže vody, stojace na doske, je nutné odstrániť metlou.

PRÍKLAD SPRÁVNEHO ZALOŽENIA PÄTY MURIVA

Ochrana hydroizolačnou emulziou

Založenie päty muriva