Zistite, v akom dome bývate a koľko vás stojí jeho prevádzka

2. nov 2015

Kúpa bytu alebo rodinného domu je dôležitým životným rozhodnutím. SPP vám ponúka dve nové služby, ktoré vám ušetria tisíce eur a veľa nepríjemností. Prvou je Inšpekcia budov od SPP, vďaka ktorej získate nestranné stanovisko k detailnému technickému stavu nehnuteľnosti. Druhou novinkou je Energetická certifikácia od SPP, ktorá zhodnotí energetickú hospodárnosť. Obe služby si môžete objednať, aj keď nie ste zákazníkmi SPP.  

Inšpekcia budov od SPP odhalí nedokonalosti a skryté problémy

Pri kúpe bytu a domu vstupujú do rozhodovania rôzne faktory. Inšpekcia budov od SPP je nástroj, ktorý vám pomôže odhaliť všetky zásadné problémy a technické riziká nehnuteľnosti alebo jej skryté chyby.

Inšpekciu vykonávajú kvalifikovaní inšpektori od zmluvného partnera SPP, ktorí skontrolujú byt alebo dom z hľadiska 7 základných kategórií:

  1. statika,
  2. izolácia proti vode (napr. v strechách, pivniciach a pod.),
  3. akustika (laicky „problémy s hlukom“),
  4. bezpečnosť, hygiena a zdravie (napr. riziko tvorby plesní a prítomnosť škodlivých látok),
  5. úniky tepla,
  6. technické zariadenia budov (rozvody vody, elektriny, plynu, kanalizácie a pod.),
  7. kvalita povrchov. 


„Najvyššiu energetickú stratu predstavujú staré okná a nezateplená obálka budovy
. Stovky eur ročne unikajú aj napríklad cez škáry vzniknuté rôznymi netesnosťami,“ vysvetľuje Andrej Fáber, energetický poradca SPP. „Práve tieto podstatné drobnosti inšpektor odhalí. On vie, čo má hľadať a kde to má hľadať,“ dodáva.

Inšpekciu budov si môžu záujemcovia objednať z celého Slovenska prostredníctvom formulára na spp.sk. Pre rodinné domy a byty ponúka SPP dva varianty inšpekcie. 

Názov

Základná inšpekcia

Rozšírená inšpekcia

Cena

159,- eur

499,- eur

Priebeh

Inšpektor upozorní na zjavné chyby budovy a technické riziká skrytých problémov objektu.

Inšpektor podrobne zisťuje všetky technické problémy objektu, urobí návrh na ich sanáciu, ako aj približné ocenenie navrhovaných opráv.

Výsledok

Správa o nehnuteľnosti

Preukaz nehnuteľnosti


Čo vďaka tejto službe získate:

  • Poučenie o skutočnom stave obstarávanej alebo predávanej nehnuteľnosti.
  • Predstavu o budúcej finančnej náročnosti nehnuteľnosti.
  • Podklad na stanovenie priorít technických zásahov do nehnuteľnosti.

 

Energetická certifikácia od SPP za výhodných podmienok

Energeticky certifikát (Preukaz energetickej hospodárnosti budovy) je hodnotiaci dokument, ktorý posudzuje úroveň existujúceho energetického hospodárstva domu, či budovy. Objekt sa zhodnotí z hľadiska potreby všetkých energií (vykurovanie, ohrev vody). Na základe energetického hodnotenia, zatriedi odborník budovu do kategórie A až G. Stupnica označuje triedu energetickej hospodárnosti objektu, pričom stupeň A získa veľmi úsporná budova a stupeň G označuje veľmi nehospodárnu nehnuteľnosť. 

Zabezpečenie energetického certifikátu je povinné pre majiteľov rodinných domov, ktorým to prikazuje zákon v týchto prípadoch:

  • nový dom (energetický certifikát je povinná príloha pri kolaudácii),
  • významná obnova domu (napr. zateplenie, výmena okien),
  • predaj domu  (platný energeticky certifikát musí byť odovzdaný novému vlastníkovi),
  • prenájom domu (osvedčená kópia energetického certifikátu musí byť odovzdaná nájomcovi).


V prípade porušenia zákona o certifikácii budov môže Slovenská obchodná inšpekcia ukladať pokuty až do výšky 2 000 eur. Ak to majiteľovi budovy neprikazuje zákon, ale chce mať energetické informácie o svojej nehnuteľnosti, môže si objednať dobrovoľnú energetickú certifikáciu. Služba je dostupná na celom Slovensku, pre rodinné domy  za jednotnú cenu 159 eur. Záujemcom stačí vyplniť kontaktný formulár na spp.sk

Obidve služby, Inšpekciu budov od SPP aj Energetickú certifikáciu od SPP, si môžu objednať aj majitelia budov slúžiacich na podnikateľské účely. Cena pre nich  bude stanovená po vzájomnej dohode medzi majiteľom nehnuteľnosti a zmluvným partnerom SPP. SPP do procesu platenia nevstupuje.

 

 



 

 

Názov

Základná inšpekcia

Rozšírená inšpekcia

Cena

159,- eur

499,- eur

Priebeh

Inšpektor upozorní na zjavné chyby budovy a technické riziká skrytých problémov objektu.

Inšpektor podrobne zisťuje všetky technické problémy objektu, urobí návrh na ich sanáciu, ako aj približné ocenenie navrhovaných opráv.

Výsledok

Správa o nehnuteľnosti

Preukaz nehnuteľnosti

Advertisement