Zelená energia pre domácnosti so SSE

4. sep 2016

Slováci môžu opäť žiadať o dotáciu na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Národný projekt Zelená domácnostiam ponúka možnosť získať na nákup a inštaláciu úsporných zariadení až 3 700 eur.

O možnostiach zapojenia do projektu hovoríme s riaditeľom sekcie Marketing a B2C predaj Stredoslovenskej energetiky, a. s. (SSE), Michalom Jaloviarom.

SSE sa dlhodobo venuje energetickej efektívnosti v priemysle a komunálnej sfére. Teraz ponúkate tieto služby domácnostiam. Čo vás k tomu viedlo?

Do tretieho kola projektu Zelená domácnostiam vstupuje SSE práve preto, aby svoje skúsenosti a partnerstvo ponúkla aj domácnostiam. Využitie OZE je teraz dostupnejšie aj pre tých, ktorých odrádzala vysoká vstupná investícia.

Objasnite, ako rozumieť partnerstvu SSE v projekte Zelená domácnostiam?

Záujemcom z celého Slovenska poskytne SSE kompletný servis: od poradenstva a návrhu cez výber vhodného zariadenia až po pomoc pri získaní poukážky.

Preferuje SSE určité technológie na využitie OZE?

Technológie závisia vždy od podmienok konkrétnej domácnosti. Platí však, že sme aktívni hlavne v oblasti fotovoltiky, solárnych kolektorov a tepelných čerpadiel. Prvé dve kolá projektu ukázali, že o tieto technológie je najväčší záujem, a my s ich prevádzkou máme dlhodobé skúsenosti.

Ako teda vyzerá spolupráca medzi SSE a domácnosťou?

SSE zabezpečí komplexné zastrešenie celého projektu. Navštívime domácnosť a posúdime jej možnosti. Naši odborníci navrhnú optimálne technické riešenie, vypracujú projekt na mieru a odporučia konkrétne zariadenie, na ktoré sa vzťahuje dotácia. V prípade potreby poradia, ako postupovať pri získavaní dotácie. Po získaní poukážky dohodneme realizáciu projektu s overeným dodávateľom technológie.

Finančný príspevok na inštaláciu zariadenia/zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach je poskytovaný z finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR, prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia v rámci národného projektu Zelená domácnostiam v súlade so Všeobecnými podmienkami projektu zverejnenými na internetovej stránke zelenadomacnostiam.sk. Stredoslovenská energetika je zapísaná v zozname oprávnených zhotoviteľov v zmysle Všeobecných podmienok národného projektu Zelená domácnostiam

www.sse.sk/zelena