Zdravá domácnosť: stavte na strešné okná

26. okt 2018

Máte doma strešné okná? Výborne, ste o krok bližšie k zdravšej domácnosti. Nielenže privádzajú do domácnosti dvakrát viac denného svetla ako fasádne, ale umožnia aj rýchlejšie a efektívnejšie vetrať.

Prvým krokom je elektrifikácia
Pre zdravé vnútorné prostredie však nestačí strešné okná len vlastniť. Čerstvý vzduch by ste mali cez nich pustiť do domácnosti aspoň dvakrát denne na 10 až 15 minút. Vedeli ste, že okná, rolety a žalúzie môžete ovládať pomocou diaľkového ovládania? Systém VELUX INTEGRA® ponúka možnosť nastavenia režimu otvárania a zatvárania okien a tieniacich doplnkov, alebo si jednoducho vyvetráte, kedy vám to najviac vyhovuje.
Ak elektricky ovládané okná nevlastníte, nezúfajte. Elektrické ovládanie je možné jednoducho a rýchlo inštalovať. Modely strešných okien VELUX s horným ovládaním je možné doplniť o cenovo dostupnú sadu (napr. VELUX KSX 100K), ktorá zabezpečí ich elektrifikáciu. Doplnková sada je k dispozícii nielen v elektrickom, ale aj solárnom variante, ktorá si nevyžaduje prívod elektrickej energie. To ocenia najmä majitelia strešných okien, ktorí pri ich inštalácii nad elektrickým ovládaním neuvažovali alebo u nich nie je možné elektrinu k oknám priviezť. S cenovo dostupným systémom VELUX INTEGRA® sa úplne zbavíte manuálnej manipulácie s oknami, čo oceníte najmä na ťažšie dostupných miestach ako sú schodiskové šachty a podobne.

Zdravá domácnosť automaticky
Elektrické ovládanie strešných okien je nepochybne komfortné. Najmodernejšie technológie však idú ďalej. Systém VELUX ACTIVE zabezpečí zdravé vnútorné prostredie bez toho, aby ste museli myslieť na to, či treba vetrať alebo tieniť.
Systém nepretržite vyhodnocuje údaje zo senzorov, ktoré sa nachádzajú v miestnosti. Neustále meria hodnoty CO2, vlhkosť a teplotu, monitoruje aj externé informácie o počasí, ktoré poskytujú online služby. Na základe týchto hodnôt zabezpečuje prísun čerstvého vzduchu otvorením strešných okien alebo chráni interiér pred prehriatím zatiahnutím roliet či žalúzií.
Systém myslí aj na bezpečnosť. Pri odchode používateľov je možné jediným stlačením ovládača naraz zavrieť všetky okná a automatické otváranie okien bude limitované len na vetranie pomocou ventilačnej klapky.
Inštalácia inteligentného systému pre zdravú domácnosť VELUX ACTIVE je mimoriadne jednoduchá a dostupná. Pre jednopodlažný dom stačí jeden základný balíček, ktorý obsahuje: snímač vnútornej klímy, internetovú bránu a spínač odchodu, ktorý sa ponúka za cenu 249 eur.

www.velux.sk/active