Zbavte sa starých netesniacich okien a ušetrite za teplo

4. máj 2016

Možno poznáte ten nepríjemný pocit, keď v zime oknami ťahá chlad a Vy si môžete maximálne dať na parapetnú dosku deku. Máte najvyšší čas to zmeniť a už túto zimu si užiť pohodu a teplo. A navyše, výmena okien ušetrí peniaze za vykurovanie.

Možno Vás ako prvé napadne, že si po skúsenostiach s natieraním starých drevených okien radšej zadovážite plastové okná. Kupuje si ich mnoho ľudí, ale nebudete potom mať v byte pleseň? Známi predsa povedali, že plastové okná nedýchajú. A hlavne aby sa nerosili… Čomu teda veriť a ako vybrať tie správne okná?

Nenechajte sa zmiasť a vychádzajte z faktov. Všetky moderné okná, teda nie len plastové okná, sú konštruované tak, aby optimálne tesnili. Správne namontovanými a nastavenými oknami nesmie prefukovať. Keď starými oknamiťahalo, teda „dýchali“, vlhkosť z bytu prirodzene odchádzala. Tomu ale zabránia akékoľvek nové okná, preto sa budete musieť naučiť správne vetrať. Krátko dokorán otvorené okno to je správny postup, ako sa zbaviť vlhkosti. Hlavne v kúpeľni, kuchyni, spálnialebo izbe, kde máte viac kvetín je vetranie nevyhnutné.  V miestnostiach budete tiež musieť nastaviť optimálnu teplotu. To je cesta ako sa vyhnúť problémom s plesňou.

V staršom nezateplenom dome si budete musieť teplotu a vlhkosťv miestnostiach po výmene okien strážiť. Studené kúty a ochladzované steny to sú potenciálne problematické miesta a vôbec nezáleží na tom, či si zadovážite plastové okná alebo dáte prednosť drevu.

Skôr než sa pustíte do výberu nových okien, uvedomte si, aké funkcie by mali plniť. Neobmedzujte sa iba tým, abyste usporili za teplo alebo že si myslíte, že plastové okná budú lacnejšie. Nebolo by dobré, aby okná lepšie tlmili hluk z vonku, čo bezpečnosť Vašich malých detí alebo ochrana pred zlodejmi. Ako vyriešite parapety, tienenie, nebudete potrebovať siete proti hmyzu? Neuvažovali ste o tom zadovážiť si v budúcnosti elektronické zabezpečení do bytu – potomaj na to myslite pri voľbe nových okien.

Jednoducho povedané voľba materiálu nie je to najdôležitejšie, z hľadiska vlastností sú plastové a drevené okná celkom zrovnateľné. Záleží teda výhradne na tom, akému materiálu dávate prednosť a koľko chcete do nových okien investovať. Za drevené okná si priplatíte.

Tepelne izolačné vlastnosti všetkých modernýchokien závisia na stavebnej hĺbke profilu a zasklenia. To či plastové okná majú o komoru viac je pridostatočnej stavebnej hĺbke prakticky jedno. Privoľbe profilu skôrzvážte, či si zadovážiť plastové okná s tzv. stredovým tesnením, tri tesnenia totiž lepšie tlmia hluk a účinnejšie bránia prípadnému zatekaniu pri silnom daždi. Pokiaľ bývate z tohto pohľadu v náročnejšej lokalite, je stredové tesnenie tou správnou voľbou.

Veľmi dôležité je izolačné zasklenie. V súčasnosti si ľudia najčastejšie zadovážia izolačné trojsklá, a to práve aj kvôli tomu, že veľmi účinne zabraňujú roseniu okien. Pokiaľ ale potrebujete špeciálne protihlukové alebo bezpečnostné sklá, ide o sklá lepené a je potrebné počítaťaj s vyššou cenou.

Kvalita plastových okien je ukrytávo vnútri. Ustrážte si, abyste si kúpili kvalitne vystužené plastové okná. Pokiaľ sa začnú krútiť, je to problém, pretože oprava nemusí byť jednoduchá.

Drevené okná by mali mať dobrú povrchovú úpravu, na nej záleží, akú starostlivosť im budete musieť venovať.

Solídny dodávateľ by Vám mal vedieť poradiť a navrhnúť vhodné riešenie presne pre Vás. A nezabúdajte, že okná by Vám mali slúžiť desiatky rokov, oplatí sa zvoliť overeného dodávateľa. Pokiaľ si vyberiete napríklad tradičné české okná VEKRA, bude mať istotu, že sa o Vás vždy postaráme.