Zatočiť svetlom sa oplatí

16. sep 2019

Na intenzite svetla sa členovia domácností často nevedia dohodnúť. Niekto potrebuje svetlo silnejšie, druhý zas tlmenejšie. Najmä v obývacej izbe sa zvyknú viesť „boje“ o osvetlenie. Ale pri štandardnom osvetlení miestnosti býva však vždy niekto nespokojný.  

Riešením pre podobné situácie sú stmievače a diaľkové ovládače. S nimi môžete regulovať intenzitu svetla podľa momentálnej potreby. Použiť sa dajú všade, kde si prajete – v obývačke, v detskej izbe, ale aj v spálni. Napríklad so stmievačmi ABB sa dajú regulovať svietidlá s klasickými a halogénovými žiarovkami na 230V, ale aj so stmievateľnými LED a úspornými žiarovkami. Podobne i so žiarivkami, a regulujú aj LED panely alebo aj LED pásiky s regulovateľnými predradníkmi 1-10V. Existujú v prevedení otočnom aj tlačidlovom.Jednoduché
Pokiaľ sa rozhodnete, že si doma ovládanie svietidiel zdokonalíte pomocou stmievačov, nemusíte robiť žiadne zásahy do elektroinštalácie. Stačí nahradiť existujúci vypínač za stmievač. Aj v prípade, že svietidlo ovládate z viacerých miest.Ovládanie stmievačov s otočným prvkom je jednoduché. Otáčaním kolieska sa intenzita osvetlenia znižuje alebo zvyšuje, stlačením sa rozsvecuje a zhasína. Krátkocestné stmievače s pamäťou jasu ponúkajú ešte o čosi komfortnejší spôsob ovládania. Stačí krátky dotyk na rozsvietenie a zhasnutie,  dlhším stlačením sa nastavuje intenzita.

Technológia MOS-FET umožňuje nehlučnú prevádzku stmievačov. Pri stmievačoch ABB sa dajú kombinovať retrofitové LED zdroje a obyčajné žiarovky, a tiež sa dá nastaviť aj minimálna úroveň jasu. Rozsah výkonu pre stmievateľné LED žiarovky na  230 VAC až do 400W.

Pre centralizované spínanie a stmievanie je možné použiť DALI stmievač a svietidlá vybavené DALI predradníkom. Takýto stmievač má zvýšenú citlivosť nastavenia jasu pri pomalom otáčaní. Ovláda až 64 zariadení DALI. Ide o najvyšší štandard ovládania osvetlenia a zaručuje 100% kompatibilitu medzi zariadeniami.

Otočné, dotykové aj bezdrôtové
Z ponuky ABB si môžete zvoliť aj viacero možností ovládania svetla a stmievačov. K dispozícii sú manuálne otočné, dotykové, ale aj bezdrôtové prostredníctvom diaľkového ovládača. Všetky v širokej palete dizajnov tak, aby ladili s ostatnými vypínačmi a zásuvkami vo vašej domácnosti. Prinášajú úspory energie a svetelnú pohodu zároveň.

Zabudli ste vypnúť v chodbe či kuchyni?
Nemusíte opäť vstať. Diaľkové ovládanie to vyrieši. Nevyžaduje žiadne zásadné zmeny vašej elektroinštalácie. Stačí len vymeniť štandardné vypínače za tie s prijímačom infračerveného signálu, ktorý majú zabudovaný v hornej časti, v priezore pre vstup signálu. Na spodnej strane krytu sa nachádza otočný prepínač s desiatimi polohami, ktorým sa určuje číslo kanálu, tj. na aké tlačidlo bude prijímač reagovať. Tak si môžete navoliť napríklad vypínače kuchyne na jedno tlačidlo ovládača. Diaľkovo regulovať sa dá osvetlenie ale povedzme aj žalúzie a nemusíte sa postaviť z kresla. Všetky prístroje na diaľkové ovládanie môžete zapínať a vypínať aj ručne.