Záťažová dlažba v zaujímavých dekoroch

30. aug 2021

Výber betónových dlažieb pre exteriérové použitie je v dnešnej dobe veľmi široký. Dôležité je však dbať na hrúbku jednotlivých dlaždíc, ktorá určuje, na aký účel môžu byť použité. Pri pochôdznej dlažbe máte na výber z viacerých možností v porovnaní s dlažbou vystavenou pravidelnému zaťaženiu. Na záhradách býva problematický vjazd do garáže alebo parkovacie státie.

Na terase a iných pochôdznych plochách stačí hrúbka dlažby 33 – 50 mm. No pokiaľ potrebujete spevniť miesto s pravidelným vjazdom osobných vozidiel, je dobré siahnuť po rádovo silnejšej dlažbe s hrúbkou 60 – 70 mm. Ak však vlastníte niekoľko nákladných automobilov, musíte zvoliť ešte odolnejšie a silnejšie výrobky.

Akú dlažbu pred garáž?

Dlažba pre vonkajšie použitie musí byť v našom klimatickom pásme predovšetkým mrazuvzdorná, odolná a ľahko udržiavateľná. Práve betónová dlažba spĺňa všetky kritériá náročnej prevádzky, odolnosti a jednoduchej údržby.

Veľkoformátová dlažba MONUME XL sa hodí na príjazdové cesty a iné plochy s vysokým zaťažením. Zároveň nestráca svoju eleganciu ani štýl.

Veľkoformátová dlažba

Bežná zámková dlažba u zaťažovaných plôch poslúži, ale pokiaľ zháňate dlažbu, ktorá má šmrnc, môžete siahnuť aj po zaujímavejších variantoch. Vyberať môžete napríklad z širokej ponuky českej spoločnosti PRESBETON. Hitom posledných rokov sú jednoznačne veľkoformátové dlaždice, ktoré nielen vyzerajú elegantne, ale zároveň vyžadujú minimum údržby, a to najmä v oblasti zarastania škár, keďže na veľkoformátovej ploche je ich málo. Najimpozantnejším zástupcom záťažových betónových dlažieb je produkt MONUME XL, ktorý znesie aj pri rozmere 1 x 1 m naozaj všetko. Ďalší subtílnejší, aj keď stále veľkoformátový variant predstavuje dlažba ALMA. Formáty, vrátane toho najväčšieho s rozmermi 800 x 800 mm, môžete vyberať v ôsmich rôznych farebných variantoch.

Dlažba ALMA sa vyznačuje zamatovým povrchom vďaka najušľachtilejšej povrchovej úprave Prefect Clean TOP.

Organické tvary

Pokiaľ máte v láske organickejšie tvary, určite vás zaujme dlažba PICADO. Vydarená imitácia kameňa v nepravidelnom tvare pôsobí veľmi prirodzene. Pre jednoduchšie kladenie je dlažba dodaná vo väčších celkoch s falošnou škárou, ktorá sa neskôr zasype vhodným pieskom spoločne so skutočnými škárami. Výhodou dlažby PICADO v nepravidelnej farebnosti je aj jej menšia náchylnosť na viditeľné zašpinenie. Nečistoty, aj keď sa z povrchu dajú jednoducho odstrániť vďaka ochrannému systému, nie sú jednoducho na povrchu tak vidieť, ako na dlažbe v jednoliatej farbe.

Dlažba PICADO zaujme organickým tvarom.

Kombinujte rôzne formáty!

Zaujímavé plochy docielite i rozmerovo rôznorodými dlažbovými kameňmi. Napríklad dlažba PIANETA sa vyrába v hladkom alebo reliéfnom prevedení v štyroch rozmeroch. Rôzne veľké dlaždice je tak možné nakombinovať do zaujímavých plošných zostáv. Všetky farebné varianty sú ponúkané vo variante colormix, ktorý pri kladení pôsobí prirodzene a má menšiu tendenciu ušpiniť sa. Čierna, šedá, červená alebo oranžová tak skrášli priestor pri domoch, a to v akomkoľvek štýle. Dlažba PIANETA je štandardne opatrená základným ochranným systémom Protect System IN proti znečisteniu a prenikaniu vody, no je možné dopriať si aj lepšiu povrchovú úpravu Perfect Clean TOP, ktorá zamedzí prenikaniu nečistôt do dlažby, prípadne umožní jej jednoduché odstránenie.

Dlažbu PIANETA nájdete v atraktívnych farbách.

Výber vhodnej dlažby zabráni prípadným reklamáciám alebo zbytočnému plytvaniu materiálu, ktorý musí byť vynaložený na ich výrobu. Samozrejmosťou, ktorú je však nutné pripomínať, je precízne kladenie na poriadne zhutnený podklad pozostávajúci z predpísaných vrstiev, ktorý zamedzí poklesu dlažby a tvorbe priehlbín, kde by sa trvalejšie držala voda, ktorej dlhodobé pôsobenie môže dlažbu poškodiť.