Zásady pre správnu realizáciu tehlových stavieb

12. nov 2018

Stavba každého domu vyžaduje jasné a presné pravidlá

Dnes si niečo povieme o zásadách pre správnu realizáciu tehlových stavieb. Upozorníme na význam kvalitnej projektovej dokumentácie aj na dôsledky prípadných zmien, povieme si niečo o usporiadaní staveniska, presnosti výstavby konštrukcií, osadení okien, prekladov a stropov. Pripomenieme si tiež zásady, ktoré musíme dodržiavať pri vonkajšom a vnútornom omietaní muriva.

Dobrá realizačná dokumentácia šetrí peniaze

Kvalita projektovej dokumentácie zásadne ovplyvňuje kvalitu hotového domu

Kvalitne spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie predstavuje často desiatky hodín, ktoré strávi investor aj projektant nad jej konečnou podobou. Premýšľa sa o každom detaile, ktorý by dom a bývanie v ňom zlepšil, hľadajú sa nadčasové riešenia, ktoré nebude potrebné v priebehu rokov meniť.

Hlavným cieľom a zámerom je potom prenesenie návrhu do reality tak, aby konštrukcia domu vykazovala navrhnuté vlastnosti. To znamená, že kvalitná realizačná dokumentácia šetrí peniaze investorovi.

Kvalitný tehlový blok HELUZ zabezpečí kvalitu konštrukcie

Dbať a rešpektovať musíme aj požiadavky na konštrukcie. To znamená, na mechanickú odolnosť, požiarnu bezpečnosť, hygienu, ochranu zdravia a životného prostredia. Ďalej na bezpečnosť a prístupnosť pri používaní konštrukcií, na ochranu proti hluku, úsporu energie a ochranu tepla a v neposlednom rade na trvalo udržateľné využívanie zdrojov.

Zásadou tiež je, že jednoduchý plášť budovy nesie aj menšie riziko chýb a technických problémov pri stavbe domu. Kvalitný tehlový blok nám zabezpečí požadované vlastnosti konštrukcie.

Zabudovanie murovacieho bloku do konštrukcie je veľmi jednoduché vzhľadom na vlastnosti konštrukcie. Pri jednovrstvovej konštrukcii je riziko vzniku chyby menšie ako pri realizácii viacvrstvovej konštrukcie. Platí, že jednoduchosť vedie k dobrej kvalite diela.

Kvalitné výrobky, v našom prípade stavebné bloky HELUZ, musíme zabudovať s dôrazom na rešpektovanie ich vlastností. Pri murovaní si počínať ako stavební profesionáli, ako odborníci ovládajúci svoju stavebnú profesiu.

Klimatické podmienky môžu vážne poškodiť stavbu

Ochrana muriva proti vlhkosti

Pri správnej realizácii stavieb si musíme tiež dávať pozor na klimatické podmienky. Ak sa nerešpektujú, často dochádza k znehodnoteniu konštrukcie – statika (napr. premrznutie malty) a zvýšená vlhkosť konštrukcie –, čo má vplyv na realizáciu omietok.

Nerešpektovanie klimatických podmienok pri stavbe domu má vplyv aj na ostatné konštrukcie a materiály, najmä v interiéri – vysychanie (výrobky z dreva). Má to vplyv aj na zvýšenú vlhkosť v interiéri počas prvých rokov bývania (diskomfort – rosenie okien, väčšie nároky na vetranie a pod.)

Vždy správne založiť prvý rad muriva

Dôležité je perfektné vyrovnanie zakladacej malty

U neprofesionálov alebo stavebných laikov býva častou chybou zlé založenie prvého radu muriva z brúsených tehál. Tehlové bloky nemožno vyrovnávať pomocou klinov, úlomkov tehál a pod. Tým dochádza k zníženiu únosnosti konštrukcie v najnamáhanejšom mieste budovy a k zníženiu pevnosti muriva v dôsledku nerovností v ložnej škáre.

Pri brúsených tehlách je nutné pri zakladaní vykonať dokonalé vyrovnanie zakladacej malty. Prvý rad muriva sa kladie na dostatočne pevný, rovný a priľnavý povrch.

Tehlové bloky môžeme klásť priamo na betón, na natavené asfaltové pásy. Nemožno ich pokladať na PVC či iné fóliové materiály. Je nutné vrstvu izolácie najskôr prebetónovať (ideálne po celej ploche základov).

Zakladacia malta sa vždy nanáša na pevný, rovný a priľnavý povrch.

O niektorých zásadách pre správnu realizáciu tehlových stavieb sme si povedali detailne už v predchádzajúcich dieloch nášho seriálu Ako postaviť pasívny dom z HELUZ-u.

O únosnosti muriva v päte steny aj o detailoch päty muriva sme podrobne hovorili vo 4. diele seriálu.

K zásadám správnej realizácie tehlových stavieb patrí aj rešpektovanie technologických postupov a používanie vhodných materiálov pri murovaní a osadzovaní okien. O tom sme hovorili v 5. diele nášho seriálu.

V šiestej kapitole sme vás zoznámili s detailmi stavby v nadväznosti na strechu a aj s tým, na čo si dávať pozor pri vsádzaní stropov do konštrukcie.

V 7. kapitole sme hovorili o technických inštaláciách, ktoré ako neoddeliteľnú súčasť zásad správnej realizácie tehlových stavieb nemôžeme ignorovať.

Pri komínoch najprv revízia a až potom kúrenie

Pokiaľ hovoríme o zásadách pre správnu realizáciu tehlových stavieb, nesmieme zabudnúť ani na komíny a pripomenúť si niekoľko pravidiel.

Pri voľbe komínového telesa je nutné poznať kotol (spotrebič) – pozor na zámenu. Ku kotlu na tuhé palivá je vhodný iný typ komína ako ku plynovému kotlu.

Správne musia byť nadimenzované aj cesty na spaliny a nastavenie výšky sopúcha na napojenie spotrebiča.

Pri komínoch platí zásada – najskôr revízia a až potom kúrenie.

Len omietnuté murivo dobre zatesní dom

Omietky sa robia podľa pravidla – nikde nesmie byť vidno tehlu.

Aj povrchové úpravy majú zásadný vplyv na stavebno-fyzikálne vlastnosti (utesnenie muriva – teplo, zvuková izolácia, Blower door test).

Murivo nadobúda svoje úžitkové vlastnosti až po omietnutí (pravidlo – nikde nesmie byť vidno tehla).

Na vonkajšie omietky na tepelnoizolačné tehlové bloky sa používa – omietkový systém s tepelnoizolačnou jadrovou omietkou, omietkový systém s ľahčenou jadrovou omietkou.

Do tehlových blokov HELUZ vŕtať iba bez príklepu

Otvory na kotevné prvky sa vŕtajú bez príklepu, potom bude zaistená pevnosť spojov.

Dôležité je dodržiavať správne zásady pri kotvení. Ak ich porušíme, zníži sa únosnosť kotviaceho bodu. Do tehlových blokov HELUZ vŕtame zásadne bez príklepu. Je potrebné zvoliť kotvy zodpovedajúce tehlovému murivu a zaťaženiu. Pri využívaní zatepľovacieho systému (ETICS) je nutné používať skrutkové rozperky (nie natĺkacie kotvy s tŕňom). Je dobré mať po ruke aj vykonávaciu príručku, ktorá vám pri stavbe poradí, pomôže a upozorní na to, ako postupovať a nezabudnúť na zásady realizácie tehlových stavieb.

Dodržiavať zásady pre správnu realizáciu tehlových stavieb sa vždy oplatí

Uvedené zásady pre správnu realizáciu tehlových stavieb ukazujú, že aj stavba domu si vyžaduje jasné a presné pravidlá. Nedodržiavanie týchto zásad nám často stavbu predraží, poškodí a niekedy môže vytvorené dielo dokonca zničiť. V ďalšom diele nášho seriálu – Ako postaviť pasívny dom z HELUZ-u – si niečo povieme o tzv. Blower door teste. Povieme si, na čo slúži a čo sa týmto testom sleduje. Povieme si tiež, kto má oprávnenie tento test vykonávať a či sú výsledky testu záväzné pre stavebníkov pasívnych domov. Na konkrétnych príkladoch si ukážeme, kde sa najčastejšie chybuje a kde sa vyskytujú najväčšie netesnosti pri stavbe domov.