Za prenájom 1-izbáku v novostavbe si môžete pýtať až 590 € mesačne

8. nov 2016

Nájom verzus hypotéka. Môžete si to dovoliť?

Chystáte sa kúpiť byt v niektorom z nových projektov a na pár rokov ho prenajať? Budete musieť obstáť v konkurencii ostatných.

V aktuálnej ponuke je v súčasnosti viacero bytov v populárnych menších i väčších bratislavských projektoch. Vysporiadať sa musíte aj s tým, že za novostavby sa zároveň považujú aj staršie projekty, dokonca aj z čias pred krízou. V podstate sa za novostavbu pri prenájme považuje všetko, čo sa nenachádza v socialistických činžiakoch.

Výhoda bytoviek, ktoré developer dokončil pred niekoľkými rokmi je to, že už sú „zabývané“ a prevádzky občianskej vybavenosti, ako sú obchody, reštaurácie, kaderníctva či iné služby, naplno fungujú. Málokedy (ale neplatí to vždy) tiež nájomcovia takýchto starších projektov trpia stavebným ruchom a jeho dôsledkami na doprave.

Na druhej strane, nájdu sa klienti, ktorí z rôznych dôvodov uprednostnia pri prenájme bytu ešte neobývaný byt.

Koľko si môžete zapýtať

Prenajať si možno zariadené byty v „starších“ novostavbách napríklad v projekte III. veže, v Koloseu či v bytovke postavenej v prvých fázach projektu Perla Ružinova.

V Perle Ružinova (výstavba 2011) sa jednoizbové byty na prenájom v súčasnosti ponúkajú za zhruba  550 euro mesačne vrátane energií, internetu a káblovej TV.  V projekte III. veže (dokončenie 2009) je cena prenájmu podobná, no bez energií, parkovanie si možno prenajať za ďalších 50 eur, v Koloseu (kolaudácia 2009) za 510 až 590 eur mesačne vrátane energií a káblovky).

No pribúdajú aj inzeráty na prenájom v celkom nových projektoch. Napríklad zariadený jednoizbový byt  v Panorama City (kolaudácia 2015) bol v októbri v ponuke za 750 eur mesačne (vrátane energií, parkovania a pivnice). Viacero inzerátov pribúda už aj byty v projekte Slnečnice. Tam vlastníci za prenájom jednoizbového bytu bez nábytku žiadali cenu za mesačný prenájom vo výške 470 eur (bez káblovej televízie), ale aj nižší – 445 až zhruba 450 eur mesačne za kompletne vybavený byt aj vrátane káblovej televízie.

Zvykom je od budúcich nájomcov pýtať pri podpise zmluvy o prenájme aj kauciu – najviac však do výšky sumy za jeden mesiac prenájmu.

Do straty ísť nemôžete

Pokiaľ chcete kúpiť na prenájom byt na hypotéku, dobre si zvážte svoje možnosti a podmienky, ktoré vám dáva banka.

Príjem z prenájmu patrí medzi zdaňované príjmy, oslobodená je iba suma 500 eur za rok. Slovenská legislatíva pritom od 1. januára 2012 neumožňuje daňovníkom pri príjmoch z prenájmu vykázať daňovú stratu.