Vykurovanie budúcnosti s tepelnými čerpadlami WOLF.

15. máj 2023

Vedeli ste, že vykurovanie, osvetlenie a dodávka teplej vody predstavujú približne 40 % celkovej spotreby elektrickej energie v budovách? Len emisie CO2 z týchto troch oblastí spotreby elektrickej energie predstavujú približne 20 % celkového znečistenia CO2.

Vykurovacia technika je jedným z najväčších „žrútov“ energie. Vďaka technologickému pokroku existuje v súčasnosti mnoho odpovedí na otázku, ktorý vykurovací systém bude v budúcnosti vhodný pre vašu domácnosť.

 

1.       Vykurovanie pomocou tepelných čerpadiel.

Tepelné čerpadlá sú najvhodnejšie pre moderné, dobre izolované a veľmi dobre postavené budovy. Je to vykurovanie budúcnosti. Čím nižšia je úroveň teploty potrebná na vykurovanie, tým lepšie tepelné čerpadlo pracuje - t. j. tým je jeho výkon účinnejší a ekologickejší.

 

NOVINKA - tepelné čerpadlo FHA Monoblok.

V marci sme rozšírili náš sortiment tepelných čerpadiel vzduch-voda o nový model FHA Monoblok. Ide o inovatívne zariadenie vhodné pre novostavby aj rekonštrukcie. Je k dispozícii v piatich verziách, 230 V: FHA-05/06, 06/07, 08/10 a 400 V: FHA-11/14 a 14/17. Nižšie výkony tepelného čerpadla FHA sú vhodné predovšetkým pre rodinné domy, zatiaľ čo kaskáda piatich tepelných čerpadiel prináša riešenie vykurovania aj pre bytové domy a komerčné objekty.

 

Hlavné výhody tepelného čerpadla FHA Monoblok:

·         Nízke prevádzkové náklady vďaka vysokému COP

·         Vykuruje aj chladí – využíva moderné chladivo R32 šetrné k životnému prostrediu - GWP 675

·         Vhodné pri bivalentných a hybridných riešeniach s plynovým kotlom

·         Jednotný systém regulácie pre všetky zariadenia WOLF. Postačí jediný modul BM-2 s možnosťou ovládania na diaľku

 

Tepelné čerpadlo CHA Monoblok.

CHA Monoblok vzduch/voda je naše najobľúbenejšie tepelné čerpadlo, ktoré sa zameriava na bezpečnú a úspornú dlhodobú prevádzku. Je veľmi účinné, výnimočne tiché, efektívne a energeticky úsporné. S výkonom 7 kW alebo 10 kW zabezpečuje nízke prevádzkové náklady. V zime teplo, v lete chlad - tepelné čerpadlo vzduch/voda možno použiť na vykurovanie aj chladenie. Využíva inovatívne chladivo R290, ktoré je mimoriadne šetrné k životnému prostrediu. S čerpadlom CHA Monoblok ušetríte až 30 % nákladov na energiu, čo znamená ročnú úsporu až  300 €!

 

2.       Hybridné vykurovanie.

Hybridné vykurovanie kombinuje rôzne vykurovacie systémy: napríklad plyn spolu s obnoviteľnými zdrojmi energie (tepelné čerpadlá). Veľkou výhodou hybridného vykurovania je, že slabé a silné stránky rôznych systémov fungujú spoločne, takže dobré vlastnosti jedného vykurovacieho systému vyvažujú slabé stránky druhého zdroja energie. Pri hybridnom vykurovaní preberá tepelné čerpadlo základnú dodávku tepla. Plynové vykurovanie sa zapína v čase špičkového dopytu, keď už výhrevnosť tepelného čerpadla nepostačuje.

 

3.       Vykurovanie pomocou solárnej energie.

Solárne tepelné systémy fungujú na základe ohrievania vody slnkom. Kolektory sú umiestnené na streche budovy, cez ktorú preteká voda. Užitočným doplnkom solárneho systému je zásobník, v ktorom sa uskladňuje tepelná energia. Okrem toho alebo namiesto nich sa používajú tepelné čerpadlá alebo plynové kotly. Solárna energia sa tak efektívne využíva počas slnečného svitu, zatiaľ čo druhá časť vykurovacieho systému pokrýva spotrebu tepla počas dní bez slnečného svitu a v noci.

 

Využite štátne dotácie!

Výbornou správou je, že štát poskytuje finančnú podporu vo forme grantov na obnovu vykurovacieho systému. Na väčšinu produktov a systémov WOLF môžete získať aj dotácie. Vaša investícia sa tak môže vrátiť už za niekoľko rokov, v závislosti od toho, pre aký vykurovací systém budúcnosti sa rozhodnete. Dotácie môžete čerpať vďaka programom: Zelená domácnostiam III. a Plán obnovy.

 

WOLF. Expert na vnútorné prostredie.

WOLF je komplexný dodávateľ vykurovacej, vetracej techniky a vzduchotechniky. Už viac ako 30 rokov navrhujeme a dodávame riešenia vykurovania, chladenia a vetrania na mieru pre akýkoľvek priestor. Prinášame trvalo udržateľné produkty, efektívne, energeticky úsporné a ekologicky nenáročné zariadenia, ktoré medzi sebou navzájom komunikujú a ich výkon je optimalizovaný tak, aby ich prevádzka prinášala maximálny komfort a bezpečie. Viac informácií nájdete na web stránke: slovensko.wolf.eu