Vykurovanie a chladenie v jednom – tepelné čerpadlá WOLF.

6. sep 2021

Európska aj národná legislatíva definuje budovy s takmer nulovou spotrebou energií s cieľom minimalizácie spotreby energií a zvýšenia využívania obnoviteľných zdrojov. Legislatívne požiadavky sa stále sprísňujú, a preto sú čoraz viac vyhľadávané alternatívne zdroje tepla. Zdrojom tepla, ktorého obľuba so znižovaním tepelnej straty nových objektov strmo stúpa, je tepelné čerpadlo.

Tepelné čerpadlá WOLF

Moderné, spoľahlivé a energeticky úsporné. Zmestia sa aj do malých priestorov, majú dlhú životnosť, nízku spotrebu a emisie škodlivín, jednoduchú údržbu a tichú prevádzku. Ako jediný zdroj dokáže znižovať až 4 x spotrebu energie, navyše dokážu nielen vykurovať ale aj chladiť interiér.

Spoločnosť WOLF dodáva dva typy tepelných čerpadiel vzduch/voda – splitové a monoblokové. Slúžia na vykurovanie aj chladenie, sú vysoko efektívne, extrémne tiché a majú jednoduchú inštaláciu aj údržbu. Splitové tepelné čerpadlo BWL-1S(B) je dostupné v piatich výkonoch: 5, 7, 10, 14 a 16 kW, čím sa rozširujú možnosti flexibilnejšieho prispôsobenia sa potrebám rôznych projektov. Monoblokové tepelné čerpadlo CHA, ktoré je špičkou na trhu, získate s výkonom 7 alebo 10 kW a inovatívnym prírodným chladivom R290. Je veľmi šetrné k životnému prostrediu, má minimálny vplyv na skleníkový efekt a neznižuje množstvo ozónu.

Kedy sa rozhodnúť pre tepelné čerpadlo?

Zásadnou výhodou väčšiny moderných tepelných čerpadiel je možnosť chladenia. Ak máme záujem budovu aj chladiť, sme rozhodnutie pre tepelné čerpadlo, ktoré je najefektívnejším zdrojom tepla i chladu. Druhým kľúčovým impulzom pre inštaláciu tepelného čerpadla je absencia plynovodu k pozemku a značná investícia pre jeho obstaranie.

Pre chladenie sú vhodné tepelné čerpadlá zem/voda alebo vzduch/voda. Pri variante zem/voda je potrebný vrt. Obľúbeným riešením sa stávajú tepelné čerpadlá vzduch/voda, pretože sú veľmi jednoduché na inštaláciu a ich parametre COP sa neustále zvyšujú.

 

Aké parametre a vlastnosti sú dôležité pri tepelnom čerpadle vzduch/voda?

Invertorová technológia a elektrický vykurovací článok

Oba tieto parametre dnes spĺňa drvivá väčšina tepelných čerpadiel bez rozdielu, či ide o split či monoblok.


Vysoké COP A2 / W35

Kvalitné tepelné čerpadlá dnes dosahujú vynikajúce parametre COP A2 / W35 až 4,65. To možno ale docieliť len pri monobloku s vysoko kvalitným výparníkom s hydrofilným povlakom "Blue Fin" a s použitím chladiva R 290.


Nízka hlučnosť

Sledujte parametre hlučnosti tepelných čerpadiel. Znížená nočná prevádzka tepelného čerpadla na hladinu akustického tlaku pod 35 dB (A) vo vzdialenosti 3 m, umožňuje inštaláciu aj na malých pozemkoch bez toho, aby boli porušené hlukové normy.


Šetrnosť k životnému prostrediu s minimálnou hodnotou GWP

GWP = Global Warming Potential - potenciál skleníkového plynu zvýšiť teplotu klímy. V tepelných čerpadlách sa používajú rôzne chladivá. Prírodné chladivo R 290 (propán) dosahuje mnohonásobne nižšie hodnoty GWP = 3. Toto prírodné chladivo nepoškodzuje ozónovú vrstvu a nemá takmer žiadny vplyv na skleníkový efekt!


Minimálna záruka 5 rokov, kvalitný servis s možnosťou diaľkovej správy a nastavenia parametrov

Pri všetkých kvalitných zariadeniach je dlhšia záruka a pravidelný servis nevyhnutnosťou. V prípade chladenia ešte hrá významnú úlohu optimalizácia celého systému. Výhodou je možnosť nastavenia parametrov tepelného čerpadla pomocou diaľkovej správy.


Funkcia vykurovania / chladenia

Hoci túto funkciu má dnes drvivá väčšina tepelných čerpadiel vzduch/voda, nie všetky dokážu chladiť v optimálnom a inteligentnom režime s ohľadom na vznik rosného bodu. Tepelné čerpadlá väčšinou na vznik rosného bodu reagujú jeho vypnutím, a zapnú ho až keď parametre kondenzácie nevymiznú, čo môže trvať aj niekoľko hodín. Výhodu majú tepelné čerpadlá, ktoré dokážu pružne reagovať na vznik rosného. Chladenie neprerušujú, len chladiacu teplotu a výkon prispôsobia podmienkam a vlhkosti – čo zabezpečuje stály komfort pre užívateľov.


WOLF je expert na vnútorné prostredie!

Nechajte si od nás poradiť. Radi vám navrhneme optimálne riešenie vykurovania a vetrania na mieru práve pre ten váš! Viac informácií si môžete prečítať na web stránke slovensko.wolf.eu.