Výber profilu a zasklenia okien

29. apr 2019

Obstaranie nových okien nie je lacná záležitosť, ak má ísť o dobrú investíciu, mali by ste sa nad výberom dôkladne zamyslieť.

Čo od nových okien očakávate?

Úspora tepla býva hlavnou požiadavkou na vlastnosti nových okien. Výber by mal ale zohľadňovať aj ďalšie parametre ako je bezpečnosť detí, útlm hluku, ochrana pred násilným vniknutím alebo elektronické zabezpečenie domu. Súčasne s novými oknami by ste mali myslieť aj na doplnky, tienenie a siete proti hmyzu. Ušetríte dodatočné náklady i starosti a všetko bude dobre vyzerať a fungovať.

Vlastnosti okien sú dané predovšetkým profilovým systémom a izolačným zasklením.

Voľba profilu

Vlastnosti okien nezávisia od materiálu, z ktorého sú rámy a krídla vyrobené. Voľbu profilu tak neobmedzujte na rozhodovanie, či je lepší „plast alebo drevo“. Výber materiálu je len o vašich osobných preferenciách a finančných možnostiach. Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody, ale izolačnými vlastnosťami sa okná z rôznych materiálov nelíšia.
Stavebná hĺbka profilu má – vedľa izolačného zasklenia – hlavný vplyv na tepelnú izoláciu okien, a to platí všeobecne pre plastové okná, drevené, drevohliníkové aj hliníkové okná. Lepších parametrov dosahujú okná s väčšou stavebnou hĺbkou.

Počet tesnení má vplyv ako na tepelnú tak zvukovú izoláciu okien. „U plastových okien je dnes prakticky už štandardom voľba profilu so stredovým systémom tesnenia, teda tromi tesniacimi rovinami,“ hovorí Ing. Korbelář, manažér technického vývoja VEKRA okna.

Výber izolačného zasklenia

Vzhľadom na to, že sklo tvorí väčšinu plochy okna, má na vlastnosti zásadný vplyv. Stále častejšou voľbou sú trojsklá, ktoré majú lepšie tepelnoizolačné vlastnosti„Pre pasívne domy, kde sa do tepelnej bilancie domu započítavajú tiež solárne zisky, sú vhodné tzv. solárne trojsklá s vyšším činiteľom prestupu slnečnej energie,“ dopĺňa Ing. Korbelář z VEKRA.

Ak potrebujete izolačné zasklenie s vyšším útlmom zvuku, mali by ste vedieť, že bežné izolačné trojsklo nemá v tomto smere o moc lepšie vlastnosti ako dvojsklo. Zvýšenie zvukovej izolácie sa rieši pomocou špeciálneho zasklenia s rôznou hrúbkou sklenených tabúľ, širším medziskleným rámčekom, v prípade vysokých nárokov sú používané sklá spojené špeciálnou fóliou.

Ak si neviete rady aké okná si vybrať, mali by ste sa obrátiť na skúseného výrobcu okien, ktorý je schopný na základe skúseností posúdiť, aký typ otvorových výplní je vhodný práve pre váš byt alebo dom.