Vonkajšie omietky Ytong si dokonale rozumejú s obvodovými stenami z tvárnic Ytong a Silka

29. mar 2023

Pri dokončovaní fasády obvodových stien z tvárnic Ytong a Silka by ste mali siahnuť po systémovom riešení a použiť vonkajšiu systémovú tepelnoizolačnú omietku Ytong. Vyvinutá bola špeciálne pre tepelnoizolačné tvárnice Ytong a okrem toho, že zvyšuje tepelnoizolačné vlastnosti stien, je priedušná a pružná, takže sa ľahko prispôsobí dotvarovaniu novostavby, zvlášť ľahkému murivu z pórobetónových tvárnic Ytong Lambda YQ.

Tieto jednovrstvové omietky sú určené pre ručné aj strojové spracovanie a okrem svojich funkčných vlastností ich charakterizuje aj vynikajúca spracovateľnosť. Omietka sa celoplošne armuje Ytong výstužnou tkaninou a je vhodná aj na použitie ako vysprávková malta muriva Ytong.

U fasád je základom kvalitný podklad a ten máte vďaka kombinácii muriva Ytong a Silka a systémovej vonkajšej tepelnoizolačnej omietke Ytong hotový. Minerálna vonkajšia omietka Ytong má nízky súčiniteľ tepelnej vodivosti a vysokú paropriepustnosť. Primárne je určená na realizáciu vonkajšej omietky, ale je možné ju použiť aj ako jadrovú vnútornú omietku.

Pri aplikácii omietky na tepelnoizolačné materiály (EPS, XPS, MW, PIR dosky,...) vytvorte pod omietku podklad na cementovej alebo vápenno cementovej báze. Na takto vytvorený podklad potom naneste maltu určenú na lepenie a stierkovanie príslušného typu izolačných dosiek, vystuženú výstužnou tkaninou. Aplikácia omietky na cementotrieskové dosky je možná priamo bez penetrácie, na materiály na báze dreva (napr. OSB dosky,...) sa vonkajšia omietka Ytong neaplikuje.

Pokiaľ si chcete byť istí, odporúčame na vonkajšiu časť muriva z tvárnic Ytong a Silka nanášať vždy vonkajšie systémové omietky Ytong. Tieto omietky sú v dokonalej zhode s murivom a boli vyrobené a odladené špeciálne pre pórobetónové tvárnice Ytong a vápennopieskové tvárnice Silka.