Vonkajšie aj vnútorné zateplenie, ktoré dýcha

7. máj 2018

Znižovanie energetickej náročnosti budov posúva ďalej vývoj zatepľovacích materiálov. Novými kritériami pre ich výber sú teraz okrem tepelnoizolačných vlastností aj mnohé praktické hľadiská, ako je životnosť zateplenia, vplyv na ľudské zdravie a v neposlednom rade aj stránka estetická. Tá sa týka najmä zatepľovania historických budov, kde zateplenie často prináša devalváciu architektonickej hodnoty objektu. Výrobca stavebného systému Ytong už niekoľko rokov ponúka vlastné riešenie pomocou minerálnych dosiek Multipor, ktoré je vhodné aj pre vnútorné zateplenie a umožní zachovať vzhľad fasády.

Dosky sa vyrábajú z čisto prírodných surovín a ich zloženie je podobné ako v prípade pórobetónu. Veľkou výhodou tohto zatepľovacieho materiálu je nehorľavosť. Patrí do triedy A1 – pri pôsobení ohňa z okolia nie je príčinou vzniku dymu ani neodkvapkáva. Zvyšuje tak požiarnu odolnosť konštrukcií. Dosky neobsahujú vlákna, a preto nedráždia pri spracovaní. Sú zdravotne nezávadné, netoxické, nealergénne. Sú šetrné voči životnému prostrediu, čo je doložené ekologickými certifikátmi Nature plus. Po prípadnom doslúžení stavby je Multipor plne recyklovateľný.

V prípade vonkajšieho zateplenia oceníte jeho tvarovú stálosť, nehorľavosť a odolnosť proti všetkým biologickým škodcom a plesniam. Napríklad pretože neduní pri poklepe, neklovú doň vtáky. A určite oceníte jeho odolnosť napríklad v prípadoch, keď si o fasádu opriete bicykel a nezostane na nej poškodenie po riadidlách. Rovnako tak nevadí, keď sa do fasády trafia deti loptou, čo mnohé iné zatepľovacie materiály nevydržia.

Multipor je unikátny tým, že je paropriepustný a prispieva tak k zdravej klíme v budove. Ak je materiál vystavený vode napríklad pri povodni, po opätovnom vysušení sa obnovia jeho pôvodné tepelnoizolačné vlastnosti. Môže sa použiť aj na zateplenie starších budov, je však nutné dbať na rovinnosť a prídržnosť podkladu, teda pôvodnej fasády. Jeho veľkou výhodou je, že časom nedegraduje. Používajú ho investori, ktorí majú predchádzajúcu pozitívnu skúsenosť so systémom Ytong a hľadajú ucelené riešenie stavby. Oba materiály sú plne kompatibilné a vďaka podobným vlastnostiam vytvárajú zdravú vnútornú klímu v budovách.

Napríklad rodinný dom z okolia Bratislavy bol stavaný svojpomocne a stavebníci zvolili riešenie mimoriadne úsporného domu s materiálom od rovnakého dodávateľa v podobe obvodového muriva Ytong s hrúbkou 300 mm v kombinácii s Multiporom s hrúbkou 180 mm. Ďalšou realizáciou je rodinný dom na Plzeňsku ku ktorému uvádza za vykonávajúcu firmu majiteľ stavebnej firmy Zscherp Holzprodukt pán Bedřich Zscherp: „Investora sme zoznámili s návratnosťou investície pri použití týchto materiálov a rozhodol sa pre riešenie, ktoré sa v dlhodobom horizonte vyplatí. Súčasťou tohto riešenia bol aj návrh tepelného čerpadla a v súvislosti s tým zníženie energetickej a finančnej náročnosti prevádzky. K minimalizácii prispelo použitie Ytongu v kombinácii s rovnorodým materiálom, zateplením Multipor. Odpadol výpočet merania rosného bodu, ktorý je nutný pri použití v kombinácii dvoch materiálov, napríklad muriva a polystyrénu alebo vaty. Veľmi dôležité je, že Multipor zachoval priedušnosť domu, čím podstatne prispel k zdravej klíme bez plesní.

Vnútorné zateplenie budov

Zateplenie pomocou Multipor tepelnoizolačných minerálnych dosiek sa používa tam, kde je potrebné zachovať pôvodný vzhľad fasády či riešiť len niektoré chladnejšie miestnosti. Hlavným dôvodom, prečo sú najpoužívanejším materiálom pre vnútorné zateplenie, sú vynikajúce sorpčné schopnosti. Vnútorné zateplenie týmito doskami nie je treba dopĺňať parozábranou, konštrukcia s vlhkosťou vie pracovať. Schopnosť kapilárne odvádzať vodu z miesta kondenzácie dovoľuje navrhovať trvalo bezpečné funkčné riešenia.

Výnimkou nie sú ani historické objekty, kde sa pre citlivú rekonštrukciu rozhodli majitelia rodinného domu či chalupy. Príkladom je dom, ktorý majitelia pôvodne kúpili najmä kvôli pozemku. Nakoniec sa rozhodli pre vnútorné zateplenie a dom ponechali s pôvodným vzhľadom.