Vnútorné zateplenie zníži spotrebu energie a zachová vzhľad budovy

7. sep 2015

Staršie domy, chaty a chalupy majú svoje čaro - často sú na úžasných miestach, kde by ste novostavbu hľadali ťažko, alebo vás k nim viaže rodinná tradícia. Bohužiaľ ale naše nároky na pohodlie často vyžadujú nejaké ústupky. Jednou z častých bolestí starších budov sú chladnejšie miestnosti a nevyhovujúce energetická náročnosť. Ako si poradiť, ak chcete riešiť napríklad len jednu miestnosť, alebo chcete znížiť spotrebu energie, ale nenarušiť vzhľad fasády? Riešením je vnútorné zateplenie. S úspechom sa používa aj u historických a pamiatkovo cenných objektov.

Kde vnútorné zateplenie pomôže?

Pri obnove historických stavieb je vnútorné zateplenie z pohľadu investora, projektanta či pamiatkovej ochrany mnohokrát jedinou možnosťou, ako významne znížiť energetickú náročnosť objektu a pritom udržať pôvodný vzhľad budovy. Zároveň vytvára vnútorné prostredie s tepelným komfortom, ktoré ponúkajú nové stavby. Vyššia teplota povrchu stien bráni kondenzácii vodných pár na povrchu stien.

Zoznámte sa s Multiporom

Prevereným riešením, ktoré sa uplatnilo na množstve významných historických budov, je zateplenie doskami Multipor. Tieto vápenno-kremičité dosky sú masívne, odolné a vynikajú tepelnoizolačnými vlastnosťami. Medzi ich ďalšie pozitíva patrí, že sú úplne nehorľavé a vďaka zloženiu z prírodných surovín tiež zdravotne nezávadné. Homogénne dosky neobsahujú vlákna, preto nedráždia pri spracovaní. Šetrnosť k životnému prostrediu má Multipor potvrdený ekologickým certifikátom Nature Plus. Multipor je tiež odolný proti vlhkosti, preto ho môžete použiť aj vo vlhkých prevádzkach kúpeľní a umyvární. Materiál totiž vyrovnáva vnútorná vlhkosť tak, že ju pri zvýšených hodnotách vstrebáva a pri poklese opätovne vydá späť.

Výrobca vám pomôže

Ak sa do zateplenia chcete pustiť sami, odborní špecialisti výrobcu materiálu, spoločnosti Xella Slovensko, ponúkajú pomoc pri posúdení zámeru zateplenia. Poradia vám s výberom hrúbky izolácie i návrhom detailov a odporučia správne postupy aplikácie dosiek. Konzultovať s nimi môžete napríklad aj možnosti povrchovej úpravy, skrátka všetko, čo vám pomôže vykonať izoláciu bezchybne a bez chýb.

Ako na samotnú montáž

Montáž zvládne šikovný domáci majster sám s bežným murárskym náradím, pretože dosky Multipor sa veľmi ľahko režú, brúsia a upravujú do rozličných tvarov. Pred lepením dosiek sa z konštrukcií musí odstrániť farba, prípadné nesúdržné plochy sa vyspravia bežnou maltou či jadrovou omietkou. Podklad sa nepenetrujte. Na nezaprášený a pevný podklad sa dosky lepia celoplošne pomocou ľahkej malty Multipor, ktorá sa nanáša ozubeným hladidlom. Dosky sa na styčných plochách medzi sebou nemaltujú. Povrchové omietky sa robia aj pomocou ľahkej malty Multipor. Omietka sa vystuží perlinkou a povrch sa natrie silikátovou farbou. Podrobný technologický postup montáže vrátane návodu na povrchové úpravy je uvedený tiež na stránkach výrobcu www.multipor.cz.