Vlastné bývanie je lacnejšie ako prenajaté

6. okt 2017

Viktor a Dominika. Do Bratislavy sa prisťahovali bezprostredne po skončení vysokej školy. Väčšie mesto = viac možností, lepší plat, optimistickejšie vyhliadky do budúcnosti. Prácu si našli raz dva, aj podnájom. Pre začiatok skromný i keď nie práve lacný.

Práve to im po približne dvoch rokoch života v hlavnom meste prekážalo najviac. Za dvojizbový byt každý mesiac platili 700 € + energie. Bývali síce v širšom centre mesta, odkiaľ to mali blízko do práce, za kultúrou a inými radosťami. Ale predsa len, uvedomovali si, že peniaze, ktoré dávali vlastníkovi bytu, v ktorom prechodne žili, mohli využiť aj efektívnejšie.

Z prenajatého do vlastného

Poobzerali sa teda okolo seba zistili dve veci. Byty v Bratislave (a nielen tam) v ostatných dvoch rokoch výrazne zdraželi. Nové, aj tie staršie, už čiastočne vybývané. Na výber svojho prvého vlastného bývania si teda museli vyčleniť oveľa viac času, ako si pôvodne mysleli. A urobili dobre, pretože kým našli byt, ktorý im bez výhrad vyhovoval, prezreli si ich takmer 30. Druhou zásadnou informáciou pre nich bolo, že prakticky všetky banky v súčasnosti ponúkajú lacné úvery na kúpu nového bývania. Otázka znie, ako si v spleti ponúk vybrať  tú najvýhodnejšiu resp. tú, ktorá by práve im vyhovovala najviac.

Stavali na dobrých základoch

Niečo si preštudovali na webe, urobili si vlastný prieskum, nechali si poradiť od skúsenejších a vyšlo im, že obrazne povedané najvýhodnejšie bude stavať na základoch, ktoré už pred niekoľkými rokmi položili ich rodičia. Uzatvorili im totiž zmluvy o stavebnom sporení v Prvej stavebnej sporiteľni a začali im na nich sporiť. To by bola vynikajúca správa úplne pre každého, najmä v čase, kedy banky už nepožičiavajú 100 % z ceny kupovanej nehnuteľnosti s tým, že časť prostriedkov na kúpu bytu či rodinného domu si každý musí zabezpečiť z vlastných zdrojov. Obrátili sa preto na najväčšiu stavebnú sporiteľňu na Slovensku s otázkou, aké úverové podmienky im teraz dokáže poskytnúť. A opäť mali dôvod na radosť. Aktuálna úverová akcia, platná do konca tohto roka, je pre nich akoby šitá na mieru.

Dva bonusy navyše

Vďaka predchádzajúcemu sporeniu si mohli zobrať nižší úver. Taký, ktorý je potrebné zabezpečiť nehnuteľnosťou, najjednoduchšie tou kupovanou. Priaznivá úroková sadzba v kombináciou s dlhou dobou splatnosti úveru im zabezpečí také mesačné splátky, ktoré bez problémov dokážu uhrádzať. A získali aj ďalšie dva bonusy navyše. Po roku zodpovedného splácania im banka vyplatí štedrú odmenu, ktorú potom môžu použiť na ľubovoľný účel. Už teraz presne vedia na aký. Za peniaze, s ktorými pôvodne vôbec nepočítali, si kúpia zariadenie do svojej novej domácnosti. Navyše, úver v PSS, a. s., si vybavili aj bez poplatku za jeho spracovanie. Túto výhodu získali vďaka tomu, že si kúpili byt v dome, ktorý prednedávnom podstúpil obnovu za prostriedky od Prvej stavebnej sporiteľne. Áno, mali šťastie. Ale ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným, a to sporiaci klienti PSS, a. s., určite sú.

Možno vás zaujíma, ako sa Viktor s Dominikou skontaktovali s obchodným zástupcom z PSS, a. s., ktorý im pri financovaní kúpy bytu so všetkým pomohol. Jednoducho si ho vygooglili na stránke PSS.