Viete, ako sa vyrábajú plastové okná?

23. apr 2018

Fenomén „plastové okná“ - niekto na ne nedá dopustiť, iný by si ich nikdy nepustil do bytu. V každom prípade  sú plastové okná stálicou medzi stavebnými materiálmi. Moderná výroba plastových okien je automatizovaný proces, ale aby výsledkom bolo kvalitné plastové okno, záleží na každom detaile.

Návšteva vo výrobe plastových okien

Jedným z tradičných českých výrobcov plastových okien je značka VEKRA, jej špecializovaný výrobný závod v Husinci na juhu Čiech patrí medzi najmodernejšie a najväčšie v ČR. Ročne sa tu vyrobí viac než 300-tisíc okenných jednotiek. Výrobou plastových okien VEKRA nás prevedie riaditeľ závodu Pavel Sirůček.

Skladovanie má svoje pravidlá

Plastové okná VEKRA sa vyrábajú z profilových systémov poprednej nemeckej značky SALAMANDER. Klimatizovaná skladová hala o veľkosti futbalového ihriska ukrýva tisíce kilometrov plastových tyčí o dĺžke 6 m rôznych typov, farieb i vzorov. „Skladovanie profilov v krytých priestoroch stálej teploty má svoj význam,“ hovorí P. Sirůček a dodáva: „do výroby idú iba čisté, bezchybné profily, ktoré sú temperované na teplotu vhodnú pre spracovanie. Optimálna teplota plastového profilu pri výrobe zaručuje, že tyč nie je pretiahnutá v dôsledku teplotnej rozťažnosti plastu.“

Všetko riadia automaty

Každé vyrobené okno má svoj „elektronický krstný list“ v podobe štítka s čiarovým kódom. Podľa zadaných údajov sa pre jednotlivé okná pripraví program, ktorý riadi celú výrobu na CNC strojoch od narezania plastového profilu až po finálny výrobok. Obsluha sleduje všetko elektronicky, čo prakticky vylučuje omyly pri výrobe.

Pre každú narezanú časť profilu prebieha súčasne taktiež príprava kovovej výstuhy, ktorá má zásadný význam pre udržanie tvaru a stabilitu plastového okna. „Napríklad u plastových dverí VEKRA používame vždy výstuhu minimálne 3 mm, v rohoch navyše fixovanú rohovníkmi, u plastových okien sérií VEKRA EVO je výstuha hrúbky minimálne 2 mm,“ hovorí P. Sirůček. „Plastové okná VEKRA tak môžu byť až o pätinu ťažšie, než okná od lacnejšej konkurencie, ale dobre vystužené okná spoľahlivo držia tvar desiatky rokov, preto nič nepodceňujeme,“ konštatuje riaditeľ závodu.

Obrábacie CNC centrum podľa elektronického programu priskrutkuje výstuhu k plastovému profilu, vyvŕta prieduchy pre odvetranie a odvodnenie okien. Na týchto polotovaroch potom automat prevŕta plast súčasne s kovovou výstuhou a pripraví všetky otvory pre budúce uchytenie kovania.

Zváranie je veda

Jednotlivé pripravené diely putujú do rámu, kde ich štvorhlavá automatická zváračka spojí do finálneho tvaru okna a skontroluje výsledné rozmery. Presný vysokorýchlostný automat potom vykoná začistenie zvarov do predpísanej podoby.

Zváranie plastového profilu musí byť presne kontrolované, dôležitá je hlavne teplota. „Pravidelná výmena zváracích nástavcov i kalibrácia teploty je daná technologickým poriadkom, podobne ako vykonanie deštrukčnej skúšky, ktorou overujeme i pevnosť zvarov.“ vysvetľuje P. Sirůček. VEKRA vyrába plastové okná z profilov triedy A, teda s maximálnou hrúbkou pohľadových stien. Na väčšiu pevnosť zváraných spojov môže mať vplyv aj zloženie plastu, preto VEKRA vyrába okná z prvomateriálu bez prímesi plastu zo starých vyradených okien.

Vkladanie tesnení

Tesnenie okien je pre tepelnú i zvukovú izoláciu nepostrádateľné. V plastových oknách je tesnenie buď vkladané po celom obvode do vyrobeného okna, alebo je priamo na plastových tyčiach a potom sa zvára spolu s oknom. „Aj keď je výroba zváraním lacnejšia, VEKRA sa drží technológie vkladania,“ zdôrazňuje P. Sirůček: „vkladané tesnenie totiž netvrdne vplyvom zvárania v rohoch, preto lepšie tesní a nestráca svoju pružnosť.“

Kovanie a zasklenie

Kovací krídlový automat potom vykonáva presné zaskrutkovanie kovania do pripravených otvorov. „Dôležité je, aby okenné kovanie aj pánty boli uchytené do kovovej výstuhy plastového okna,“ upozorňuje riaditeľ závodu, „to bráni jeho prípadnému vytrhnutiu. Pokiaľ ide napríklad o väčšie okná zasklené izolačným trojsklom, musia pánty udržať aj niekoľko desiatok kilogramov vážiace krídlo.“

Po valčekovej dráhe putujú rámy a krídla na kompletovanie. Potom sa už hotové okná bežných rozmerov zasklievajú. „Plastové okná väčších rozmerov sa zasklievajú až priamo na stavbe, a to kvôli hmotnosti okna a manipulácii“ upresňuje P. Sirůček. Finálne kompletovanie a montáž zasklievacích líšt musia byť presné a čisté, pretože každú odchýlku či medzierku je vidieť a má vplyv na estetický dojem.

Výstupná kontrola rozhodne nie je formalita. Automaty síce pracujú presne a minimálny podiel ľudskej práce zaisťuje stabilnú kvalitu okien, ale zákazník musí dostať všetko perfektné. Nasleduje kompletovanie celej jednej zákazky na špeciálny transportný stojan a transport k zákazníkovi, to sú posledné chvíle plastového okna vo výrobnom závode. „Všetko vyrábame na zákazku, VEKRA nič nerobí na sklad, preto sa okná v krytých skladovacích priestoroch príliš dlho neohrejú,“ s úsmevom dodáva P. Sirůček.

Konkurenčný boj tlačí v posledných rokoch ceny plastových okien, to je iste dobrá správa pre zákazníkov. Návšteva výrobného závodu nás presvedčila, že kvalita plastových okien sa skrýva vnútri a rozhodujú o nej aj zdanlivé detaily. U plastových okien tak platí o to viac, že kvalita nie je zadarmo.

Naši odborní konzultanti k nám pozývajú svojich zákazníkov, aby sa pozreli, ako sa plastové okná vyrábajú. Myslím, že máme čo ukázať,“ lúči sa s nami riaditeľ výrobného závodu v Husinci Pavel Sirůček, kde VEKRA vyrába svoje plastové okná.