Viete, aké základné chyby môžete urobiť pri izolácii šikmej strechy?

19. jún 2020

Ak ste zručným domácim majstrom, zateplenie šikmej strechy nemusí byť nič, čo by ste nezvládli. Aj tí najskúsenejší sa však môžu dopustiť chýb, ktoré kvalitu rekonštrukcie trvalo ovplyvnia. Akých? Ukážeme vám najčastejšie pochybenia a tiež vysvetlíme, ako im predísť.


1. Izoláciu nerežte na rovnaké pásy

Pri klasickom krove zatepľovanom minerálnou izoláciou sa často pochybí aj pri príprave izolácie. Problém nastáva, keď izoláciu narežete na rovnako široké pásy. Možno sa vám zdá, že takto zminimalizujete odpad a materiál si pripravíte rýchlo, v skutočnosti si však len skomplikujete situáciu. Medzi krokvami býva len málokedy rovnaká medzera, rovnaké a vopred pripravené pásy preto nemusia sedieť a pri krokvách môžu ostávať medzery. Ak sa budete snažiť medzery vyplniť, môže sa vám stať, že vatu vytlačíte až k fólii, upcháte vetranú medzeru a vlhkosť bude kondenzovať do izolácie.

Ideálne je preto priestory medzi krokvami odmerať a rezať izoláciu podľa reálneho stavu. Tajomstvom správneho zateplenia je totiž materiál dobre namerať, dobre narezať a správne utesniť.

Izoláciu nerežte na rovnaké pásy. Zdroj: isover.cz/inspektori

 

Pri krokvách môžu ostávať medzery. Zdroj: isover.cz/inspektori

 

2. Dajte si pozor na umiestnenie parozábrany

Pri zatepľovaní šikmej strechy pri štandardnej skladbe vtláčame izoláciu medzi krokvy, potom do sádrokartónovej konštrukcie pod krokvami a následne aplikujeme praozábranu alebo inteligentnú klímamembránu. Aj tu sa však môžu vyskytnúť chyby. Napríklad v tom, že parozábranu uložíte priamo na krokvy. Potom môže ľahko dôjsť k jej poškodeniu.

Často sa tiež pochybí v hrúbke použitej izolácie. Štandardná hrúbka izolácie je 300-400 milimetrov, ak je hrúbka izolácie menšia, nemusí sa dosiahnuť normou požadovaná hodnota tepelného odporu pre strechy a bývanie sa tiež výrazne predraží.

V prípade, že zistíte, že izolácia pod krokvami nemá dostatočnú hrúbku, resp. nie je dodržaný potrebný pomer izolácie pred a za parozábranou, musíte strhnúť parozábranu, pridať izoláciu, natiahnuť parozábranu a opäť pridať vatu, pretože správny pomer izolácie pod a nad parozábranou sa musí vždy dodržať. Naopak, ak sa parozábrana v izolácii príliš “utopí”, bude na nej v zime kondenzovať vlhkosť, ktorá bude potom tiecť do izolácie alebo priamo do interiéru.

Ak máte záujem o bezplatnú on-line kalkuláciu na izoláciu vašej šikmej strechy, vyplňte nezáväzný formulár ISOVER

V našich klimatických podmienkach platí pravidlo 20%. Ak je parobrzda osadená medzi dve vrstvy tepelnej izolácie, môže byť pred parozábranou vrstva zodpovedajúca maximálne 20 % z celkového tepelného odporu, tento podiel je možné zvýšiť na 30 % použitím inteligentných parobŕzd ISOVER VARIO® KM DUPLEX UV a ISOVER VARIO® Xtra. Najlepšie je však vypočítať si správny pomer.

Problém môže nastať aj vtedy, ak sa parozábrana umiestni pod izoláciou. Vtedy môže dôjsť  k narušeniu parozábrany káblami, trubkami a inými inštaláciami a nie vždy sa diery v parozábrane dobre utesnia. Problém vzniká aj vtedy, keď sa parozábrana navŕta vrútmi pri montáži sadrokartónu a vrúty sú zle dotiahnuté.

Problém sa dá riešiť jednoducho. Pridaním ešte jednej vrstvy izolácie pod parozábranu vytvoríme inštalačnú medzeru, cez ktorú môžeme viesť káble,…, tak cez izoláciu môžeme viesť káble či iné inštalácie a poškodeniu parozábrany sa tak vyhneme.

 

Na obrázku vyššie môžeme vidieť príklad ideálnej skladby izolácie. Pod parozábranu je pridaná ešte jedna vrstva izolácie, cez ktorú môžeme viesť káble. Zdroj: isover.cz/inspektori

 

3. Vyberajte kvalitnú izoláciu

A dobrá rada na záver - na zatepľovaní sa rozhodne šetriť neoplatí. Ak zatepľujete krov minerálnou izoláciou, siahnite vždy po kvalitnom materiáli vhodnej hrúbky, aby ste sa vyhli problémom. Pri použití nekvalitnej izolácie hrozí, že vám nebude držať medzi krokvami, prepustí vlhkosť a aj jej životnosť bude nižšia.

Pri medzikrokvovej izolácii siahnite po izolácii s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ktorá dosahuje vysokú hodnotu tepelného odporu aj pri menšej hrúbke izolantu. Aj v prípade striech odporúčame použitie sklenej minerálnej vlny ISOVER UNIROL PROFI, alebo ISOVER UNIROL PLUS. Ak je celková hrúbka konštrukcie strechy obmedzenim, odporúčame použitie sklenej minerálnej izolácie s najlepšími tepelno izolačnými vlastnosťami na našom trhu ISOVER MULTIMAX 30.

V prípade parozábrany je dôležité vybrať takú, ktorá pomáha regulovať vlhkostný režim v konštrukcii strechy. Inteligentná klimamembrána ISOVER VARIO® XtraSafe sa správa ako difúzna fólia, v zime neprepustí vlhkosť do konštrukcie, v lete umožní vysychanie drevenej konštrukcie. Okrem toho sa s ňou ľahko manipuluje.

Toto je príklad najčastejších chýb, s ktorými sa môžete pri zatepľovaní šikmej strechy stretnúť. Ak však narazíte na neočakávaný problém, alebo chcete konzultácie ešte pred začatím projektu, neváhajte kontaktovať našich odborníkov.