Vianočné trendy roku 2021

22. nov 2021

Tradičný advent so sebou nesie radosť z príprav na vianočné sviatky. Pre mnohých z nás k nim neodmysliteľne patria vianočné dekorácie, ozdoby, betlehemy, ale aj vianočné vône. Tohtoročné sviatky však budú zase o niečo iné, než sme zvyknutí. Prinášame vám vianočné trendy, ktoré vám pomôžu vniesť sviatočnú náladu do vašich domovov.

Rok 2021 nás stále skúša, ale tiež učí oceniť maličkosti v každodennom živote. Návrat k tradíciám má preto aj dnes o niečo hlbší význam. Rodiny u nás počas adventu tradíciami žijú. V tomto hektickom období plnom zmien je ale náročné nájsť si čas na plánovanie výzdoby a nákupov vianočných darčekov. My vám chceme túto starosť uľahčiť a prinášame trendy, ktoré si tento rok určite všetci obľúbia,“ hovorí Tadeáš Tenkl, odborník na vianočný sortiment v projektových marketoch Hornbach.

Klasická červená v nevšednej kombinácii s ružovou

Tento rok je téma Vianoc, v reakcii na súčasnú situáciu, poňatá emotívne – červená vyjadruje vzájomnú blízkosť a záujem o druhého. „Magickosť vzájomného zdieľania a spoločne strávený čas, napríklad pečením, snaha urobiť svojim blízkym radosť vlastnými výrobkami – to všetko v súlade s home sweet home,“ vysvetľuje Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Klasická červená farba je šmrncovne kombinovaná s bielou a svetlo ružovou, čo dodáva téme určitú nevšednosť. Úlohu tu hrá svetlohnedá, ktorá je zastúpená hlavne perníkovými ozdobami. Častým motívom ozdôb je srdce, obľúbenou dekoráciou sú aj rôzne figúrky.

Elegantný lesk zlato-strieborných Vianoc

Noblesné a luxusné sviatky v rôznych odtieňoch od trblietavo bielej, cez striebornú, púdrovú, šampaň až po zlatú oslavujú pokoj a mier naozaj štýlovo. Hrejivú atmosféru dotvárajú prevládajúce teplé zlaté tóny. Slávnostný nádych dodáva kombinácia lesku aj matu s trblietavými prvkami. Veľké zastúpenie majú ozdoby s motívmi anjelov, zdobenie s trblietavými detailmi, svietniky aj „zámocké“ ozdoby. Farebne vyniknú na klasických zelených alebo bielych stromčekoch, či bielych vetvičkách listnatých stromov.

Romantická rozprávka alebo zasnežená záhrada

Do rozprávky vás prenesie nevinnosť svetloružovej doplnená o čistotu snehovobielej a svetlozlatej so strhujúcimi akcentmi bordó. „K ružovej, samozrejme, patria romantické pierkové ozdoby, ako vtáčiky či kvety v rôznych podobách, alebo netradičné, zasnežené či glitrované vianočné ozdoby, akými sú víly alebo baletky. Jemný a krehký štýl dopĺňajú lesné zvieratká v netradičných farbách,“ hovorí Tadeáš Tenkl. Táto jemná romantická farebná variácia vynikne aj na zasnežených stromčekoch, kde pôsobí priamámagicky.

Prírodná lesná téma

Kombinácia klasických zelených odtieňov s teplou bielou, medenou, zlatou, ale okrajovo aj s červenou a oranžovou farbou privedie atmosféru prírody až k vám domov. Veľké zastúpenie tu majú zvieratká a lesné motívy - sovy, jelene, šišky, vetvičky, lístky. Okrem figúrok zvieratiek sú veľmi obľúbené girlandy z prírodných materiálov alebo z umelého ihličia. Túto tému je možné doplniť nazbieranými prírodnými materiálmi a dodať mu tak na autentickosti.

Kúzelné dedinky a betlehemy

Aj tento rok budú nostalgické betlehemy s jasličkami stredobodom záujmu. „Tradícia jasličiek s malým Ježiškom a príchod troch mudrcov pretrváva u nás po desaťročia. Obvykle sa s týmito scenériami stretávame na námestiach a v kostoloch, ale svoje pevné miesto majú aj v mnohých domácnostiach. Pravý betlehem sa dá vytvoriť aj vlastnoručne. V Hornbachu nájdete hotové betlehemy, ale aj samostatné jasličky, ktoré si môžete sami naaranžovať. Nájdete u nás aj väčšie sochy anjelov, zvierat, pastierov či Márie a Jozefa, ktoré sa perfektne hodia na záhradu. Pokiaľ preferujete nákupy z pohodlia domova, stačí si vybrať zo širokej ponuky a Hornbach vám všetko doručí priamo domov,“ hovorí Tadeáš Tenkl.

Vianočné dedinky sa v našich končinách tešia čoraz väčšej popularite. Milovníkov týchto výjavov poteší pokračujúci trend. Tento rok je téma dediniek s detskou hravosťou doplnená o ozdoby v modrej, snehovobielej a hnedej farbe. Dominuje vonkajšia zimná krajina obklopujúca dedinku. „Nie je isté, či sa tento rok dočkáme tradičných vianočných trhov. Prečo si teda nepriniesť túto atmosféru priamo domov? Vianočné dedinky sú realisticky spracované, ručne maľované s pohyblivými korčuliarmi, vláčikmi, deťmi stavajúcimi snehuliaky, blikajúcimi stromčekmi a vianočnými melódiami. Vianočnú dedinku si môžete tiež poskladať. Na základ vám postačí pevnejšia doska. Kopcovitý povrch vytvoríte škatuľami, ktoré sa nájdu v každej domácnosti. Túto plochu pokryte umelým snehom alebo vatou. Nakoniec rozmiestnite rôzne dekorácie – napríklad domčeky, vláčiky, figúrku Luskáčika, postavičky sobov, škriatkov, zajačikov a podobne. Inšpirujte sa spomienkami z detstva či rozprávkami, nebojte sa experimentovať,“ radí špecialista z Hornbachu.

Svetlo Vianoc

Svetelné reťaze, svietniky, sviečky alebo LED pásky – všetky formy osvetlenia vytvoria jedinečnú atmosféru. Ozdobte okná, krby, schodisko a balkón. „Pre milovníkov tradičných Vianoc odporúčam klasické žlté svetlá, zatiaľ čo farebné žiarovky oblečú dom do sviatočných farieb. Pokiaľ oceňujete viac zábavy, zvoľte LED svetelné hadice s blikajúcimi farebnými svetlami pre interiér a exteriér. Hitom tiež budú svietiace vtáčiky, zajačikovia alebo jelene. Napríklad značka LaFiora, ktorú nájdete v Hornbachu, ponúka široký sortiment dekoračných svetiel,“ vysvetľuje Tadeáš Tenkl a dodáva: „Tohtoročnou novinkou je osvetlenie Twinkly, ktoré je možné prepojiť s aplikáciou v smartfóne a reťazou na stromčeku. V aplikácii sa následne môže voliť rôzna farba osvetlenia pre odlišné časti stromčeka, efekty a ich rýchlosť.“ Po dokúpení tzv. Music stick je možné osvetlenie zosynchronizovať s hudbou.

TIP: Preneste zimnú náladu do záhrady. Vyskúšajte svetlá LaFiora v podobe mrazivých cencúľov alebo si vytvorte zimnú krajinu. Použite keramické alebo nafukovacie figúrky zvierat, snehuliakov alebo Santa Clausa.

Sviatočné vône

Nezabudnite potešiť aj svoje ostatné zmysly a oči. Škorica, klinčeky, pomaranč, vanilka, cédrové drevo – to sú len niektoré z vôní, ktoré dokážu navodiť povznášajúcu a hrejivú atmosféru. Vonné sviečky vnesú do vášho domova okrem krásnej vône aj hravosť plápolajúceho ohňa.

Jednoduché tipy od Hornbachu:

Advent je čas nádeje, príprav a mnohých tradícií. Neodmysliteľnou súčasťou je adventný veniec. „Adventný veniec si môžete v Hornbachu kúpiť už kompletný. Pokiaľ ale máte šikovné ruky, môžete si vytvoriť originálny kúsok od základov sami. Bude vám nato stačiť korpus, lepiaca tavná pištoľ, sviečky, sklenené gule, šišky, kôra či vetvičky zo stromov, alebo hocijaký dekoračný materiál. Vytvorenie vlastného venca je zábava, ktorú si môžete užiť aj so svojimi ratolesťami. Navštívte nás v Hornbachu a vyberte si zo širokej ponuky dekoračného materiálu a ozdôb,“ uzatvára Tadeáš Tenkl z projektových marketov Hornbach.

Všetky vianočné trendy, tipy a vianočné darčeky nájdete tu: https://www.hornbach.sk/aktuality/vianocne-centra-hornbach/

Video s vianočnou ponukou nájdete tu: 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/