VELUX tento rok oslavuje 75. výročie. Ešte niekoľko dní z toho môžete mať prospech aj vy!

19. aug 2016

Dnes považujeme bývanie v podkroví za samozrejmosť, no pred viac ako 75 rokmi to tak nebolo. Práve v roku 1941 vznikla spoločnosť VELUX. Počas svojej existencie, vďaka svojim výrobkom, priniesla množstvo denného svetla a čerstvého vzduchu do stavieb po celom svete.

V roku 1941 dostal dánsky inžinier Villum Kann Rasmussen nápad, ktorý spôsobil revolúciu v oblasti životného štýlu. Vymyslel prvé efektívne okno pre šikmú strechu, ktoré bolo možné zároveň otvoriť. Priestorom, ktoré boli kvôli nedostatku denného svetla a čerstvého vzduchu v podstate neobývateľné, tak dal novú, obytnú funkciu. V. K. Rasmussen aj preto sám seba označoval za „inžiniera denného svetla“. Dánska spoločnosť VELUX dnes sídli v meste Hørsholm. Strešné okná vyrába v troch produktových triedach: Štandard, Štandard Plus a Premium.
V súčasnosti sa v sortimente VELUX vyskytujú aj svetlovody, svetlíky a strešné výlezy. VELUX zodpovedne pristupuje aj k životnému prostrediu - aj počas ich výroby. Spoločnosť recykluje 98 % odpadu, ktorý vzniká pri výrobe. Až 96 % dreva, z ktorého sa vyrábajú strešné okná, pochádza z certifikovaných lesov. 

Svetlo sa do domu dostáva cez strechu
Strešné okná sa udomácnili nielen v podkroviach, ale aj na strechách prízemných domov. Je to aj kvôli ich schopnosti efektívne presvetliť interiér. Pri výbere strešného okna však treba vždy zohľadniť niekoľko faktorov. Či už ide orientáciu na svetové strany alebo o výber typu ovládania podľa výšky nadmurovky – v prípade, ak je nadmurovka vyššia ako 150 cm, treba zvoliť strešné okná so spodným ovládaním.
Dôležitým faktorom pri výbere strešných okien je aj výška nadmurovky.

VELUX Slovensko funguje už viac ako 20 rokov

VELUX je súčasťou slovenského stavebníctva už 23 rokov. Obchodnú zložku zastrešuje VELUX Slovensko a výrobnú závod Partizánske Building Components-SK, v ktorom momentálne pracuje 450 zamestnancov. Závod sa orientuje hlavne na výrobu svetlovodov a bezúdržbových strešných okien VELUX.
Snahou spoločnosti VELUX je aj vzdelávať. Organizuje súťaže pre študentov stredných, aj vysokých škôl. Študenti stredných odborných škôl stavebných sa môžu priblížiť bližšie k praxi prostredníctvom súťaže Rodinný dom VELUX. Pre študentov architektúry sú k dispozícii súťaže Active House Award a International VELUX Award.
VELUX Slovensko pre študentov stredných odborných škôl organizuje súťaž Rodinný dom VELUX. 

Príjemne v podkroví
VELUX myslí na komfortné bývanie obyvateľov domu počas všetkých ročných období. Preto sú súčasťou sortimentu aj vonkajšie a vnútorné tieniace doplnky. Z exteriérovej strany možno strešné okná tieniť prostredníctvom vonkajšej rolety a markízy. Obidve bránia prehrievaniu interiéru - vonkajšia markíza znižuje vnútornú teplotu až o 6°C. Tieniace doplnky možno ovládať manuálne, elektricky a solárne.
VELUX ponúka pre vyšší komfort praktické balíčky tieniacich doplnkov. V letnom balíčku možno nájsť úplne zatemňujúcu roletu DKL a vonkajšiu markízu. Energetický balíček obsahuje dvojito plisovanú roletu a vonkajšiu markízu.
Snahou spoločnosti VELUX je vytvárať okrem kvalitných, aj dizajnové výrobky. V prípade tieniacich doplnkov spolupracuje s rôznymi dizajnérmi, ako je napríklad Karim Rashid, duo Scholten & Baijings, či agentúra Trend Union. Kooperuje aj so štúdiom Disney, vďaka čomu môžu byť detské izby ozvláštnené o vnútorné roletky s Medvedíkom Pú alebo s Darthom Vaderom.
Praktickým doplnkom je aj sieťka proti hmyzu, ktorú možno inštalovať na ostenie okna.
VELUX dáva dôraz na kvalitu a dizajn svojich výrobkov. 

Kvalita a dlhá záruka
Aby výrobky podávali výkon na 100 %, musí ísť ich kvalita ruka v ruke s kvalitnou montážou. Preto sa na svetlovod, ktorý namontujú vyškolení montážnici, vzťahuje záruka až 10 rokov. Na zlomené kovania a na zlomené PVC profily strešných okien a okien plochých striech sa vzťahuje záručná lehota až 15 rokov. 

Prečo VELUX?
Názov spoločnosti VELUX vznikol spojením časti anglického výrazu pre vetranie – ventilation (VE) a latinskej podoby slova svetlo (LUX). Symbolicky tak prepojil dva významné faktory pre pohodlné a zdravé bývanie.

Už len niekoľko dní máte na to, aby ste využili akciu na tieniace doplnky VELUX
V období od 1. júla do 31. augusta 2016
môžete nájsť na podstránke spoločnosti VELUX www.velux.sk/leto tri otázky. Pokiaľ ich správne zodpoviete, získate svoju odmenu formou akcie na nákup vnútorných tieniacich doplnkov VELUX. Odpovede na otázky možno nájsť na stránke spoločnosti a tiež v tomto článku. Svoju odmenu môžete uplatniť v e-shope spoločnosti VELUX. Akciu možno uplatniť do 31. augusta 2016.

Viac informácií získate na www.velux.sk/leto

www.velux.sk
www.velux.sk/leto