Variabilný bungalov

13. júl 2015

Bungalovy sa už niekoľko rokov tešia stále väčšej popularite. Absencia schodov a najmä priamy kontakt s terénom sú tými najčastejšie citovanými dôvodmi, prečo dávajú prednosť práve takejto stavbe. Avšak - naozaj kvalitných bungalovov je ako šafranu a keď sa nejaký nájde, je samozrejmé, že nie každému vyhovuje rozložením a počtom miestností. Jeden z bungalovov, ktorý vznikol v spolupráci mladých architektov a Ekonomických stavieb s.r.o. Vám predstavíme.

Zastrešenie domu je realizované v troch variantoch. Základnou je valbová strecha, ktorá je typická pre bungalovy. Každý variant má svoj vlastný špeciálny systém pre zastrešenie terasy, podporujúci celkový výraz domu.So sedlovou strechou, vytvorenou z plechovej krytiny a so skrytými žľabmi, dostáva dom svieži moderný výraz. Tretia verzia je ideálna pre milovníkov plochých striech.

Tento bungalov existuje v troch veľkostných variantoch (5 + KK, 4 + KK a 3 + KK) navrhnutých podľa rovnakých princípov, ktoré sa odrážajú ako v exteriéri, tak interiéri budovy. Vďaka tomu je možné si zvoliť veľkosť domu, ktorá presne spĺňa požiadavky budúceho majiteľa. Zobrazený variant je ten najväčší, teda dom s piatimi obytnými miestnosťami a kuchynským kútom, ktorý poskytuje najviac voľnosti pri svojom využívaní. Objekt má obdĺžnikový pôdorys. Vstupná stena fasády je zasadená hlbšie do pôdorysu a tvorí závetrím chrániaci vstup do domu. Druhým miestom s ustupujúcou hmotou je terasa. Tá poskytuje príjemné prepojenie interiéru obývacej izby so záhradou. Fasádu v týchto dôležitých častiach domu zvýrazňuje kamenný obklad, ktorý je tiež použitý na rozhranie medzi oknami jednotlivých spální. Presklenie smeruje do súkromnej časti záhrady a je bez parapetu. Naopak okná umiestnené na vstupnej fasáde parapet majú a poskytujú tak väčšie súkromie.

Pôdorys bungalovu v najväčšej verzii 5+KK

Dostatok izieb zaručuje variabilitu
Spálňa rodičov je prístupná z chodby a má vlastnú kúpeľňu. Do ostatných izieb, rovnako tak ako do druhej kúpeľne, sa dostaneme cez šatňu s dostatočným úložným priestorom. Vďaka dostatočnému množstvu izieb, ich veľkosti a bezbariérovému prístupu tak môže dom reagovať na potreby svojich majiteľov, ktoré sa počas života môžu meniť. Pri takomto veľkom dome je už samozrejmosťou samostatné WC a technická miestnosť.

Špajza ako prežitok
V dome nenájdeme žiadnu špajzu. Tú nahrádza dnes modernejší a funkčnejší variant ukladania potravín - vstavaná skriňa so zabudovanou chladničkou. Vedľa skrine je francúzske okno, ktoré je možné plne otvoriť a dopraviť tak nákup do úložného priestoru bez nutnosti s ním prechádzať celým domom. Rozhranie medzi obývacou izbou a kuchynským kútom vymedzuje priestorný jedálenský stôl umiestnený pri francúzskom okne tak, aby bol dostatočne oslnený.
V obývacej izbe dominuje presklená posuvná stena, ktorá umožňuje priechod na krytú terasu a záhradu.

Súčasťou obývacej izby je aj kuchynský kút. Veľmi príjemné je v kuchyni tiež pozdĺžne okno so zabudovanou roletou, vďaka ktorému dopadá na kuchynskú linku denné svetlo.

Každá izba poskytuje priestor až pre dve osoby, je však možné prebudovať ľubovoľný počet týchto izieb napríklad na pracovňu, spálňu pre hostí či posilňovňu.


Spálňa rodičov je prístupná z chodby a má vlastný kúpeľňu.


Zariadenie kúpeľne sa v návrhu zameriava na milovníkov moderného dizajnu.

Bc. Jiří Bosák
Študent posledného ročníka magisterského stupňa v odbore architektúra a staviteľstvo na ČVUT v Prahe. Zaujíma sa o študentskej súťaže, v ktorých získal napríklad prvé miesto v súťaži "Sklo v architektúre" usporiadanej spoločnosťou AGC. V súčasnej dobe je okrem iného zapojený do projektu mladých architektov firmy Ekonomické stavby, kde sa snaží vytvárať moderné a napriek tomu dostupné rodinné domy.