V Lidečku dokončujú pasívny dom s tepelnou stratou do 2 kW

10. okt 2016

Ako získať podporu Zelená úsporám na pasívny dom bez zateplenia

Použitie tehlového systému HELUZ Family 2in1 je optimálnou možnosťou na získanie dotácie

Dnes sa veľmi často hovorí o pasívnych, nízkoenergetických a nulových domoch. A ako tvrdia odborníci, v priebehu niekoľkých rokov sa iné domy stavať ani nebudú. Jednak preto, že legislatíva a normy budú určovaťčo si postaviť, ale predovšetkým preto, že ekonomické prednosti a úžitkové vlastnosti týchto domov jednoznačne ovplyvnia i rozhodovanie budúcich stavebníkov, čo vystavať.

My smesa však chceli osobne pozrieť na taký dom, opýtať sa investora, pre aký dom a prečo sa rozhodol. A tiež sa dozvedieť od nejakej kompetentnej osoby, ako získať dotáciu na Zelená úsporám.

Zašli sme sa teda pozrieť až na moravsko-slovenskú hranicu, do obce Lidečko – Račné na Zlínsku. Prišli sme v čase, keď bola hrubá stavba pred dokončením. Chýbalo len osadiť okná a dvere a akonám povedal investor domu, pán Viliam Gruner, len silné mrazy nedovolili rozostavené dielo dokončiť.

Ceny energií ovplyvnili rozhodovanie, aký postaviť dom

Prvá otázka na investora teda bola, pre aký dom sa rozhodol.

„Viete, skôr akosme začali stavať, neboli sme rozhodnutí pre nejaký konkrétny typ domu, myslím tým pasívny, nízkoenergetický, alebo štandardný. Človek stavia dom väčšinou raz za život a preto, že som sa nikdy nebránil novým technológiám a tiež preto, že ceny energií nás dnes limitujú, rozhodol som sa, že sa spojím s niekým, kto mi poradí, pre čo sa rozhodnúť“.

Pán Viliam Gruner mal šťastie. Už pred rokmi stretol človeka, ktorý nielen rozumie stavbárčine, ale je i odborníkom v oblasti energeticky úsporných projektov.

„S Ing. Pavlom Sýkorom sa poznám už veľa rokov a on, ako energetický špecialista, mi pomohol s rozhodnutím. Jeho argumenty ma presvedčili, aby som šiel cestou, ktorá má budúcnosť.

Padlo rozhodnutie postaviť pasívny dom. Odporučil mi z čoho postaviť dom, aby spĺňal kritériá pasívneho domu. A tiež preto, že stavebné miesto je na slnečnej strane, odporučil mi túto stavebnú dispozíciu využiť.

Chcel som tehlový a úsporný dom

Drevostavbu som nechcel, pretože ani ceny nie sú ešte na takej úrovni, akú by som si predstavoval a úroveň, akú má murovaný dom, tiež nie.

A potom prišla akcia Zelená úsporám a bolo rozhodnuté. Predstava postaviť si úsporný dom a získať pri tom značnú finančnú dotáciu bol motív, ktorý definitívne rozhodol. Z týchto prostriedkov sa dajú zaobstarať úsporné technológie, ktoré k takému domu patria, napríklad tepelné čerpadlo.

Chcel som murovaný dom a v našom vnútornom „výberovom konaní“ nám ako hlavný stavebný materiál vyšiel HELUZ. Tiež energetický audítor jednoznačne podporil stavbu domu z tohto materiálu. Podľa jeho slov, komplexný stavebný systém HELUZ dokáže zaistiť potrebné kritériá, ktorésú nutné na posúdenie stavby, ako pasívneho domu. Práve nová generácia tehlových blokov HELUZ spĺňa požiadavky na nízkoenergetické a pasívne stavby bez zateplenia.Brúsené tehly HELUZ Family a Family 2in1 majú najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na českom trhu v porovnaní s ostatnými materiálmi na jednovrstvové murivo.

Bol tu i odborník na tlakové testy, ktoré sú nutné na schválenie stavby ako pasívneho domu. Keď videl, z čoho je to postavené, že sú to tehlové bloky s integrovanou izoláciou HELUZ Family 2in1, povedal, že s týmto materiálom nebudú žiadne problémy. 

Táto stavba je kombinovaná s drevenými stropmi. Dnes, s odstupom času, ľutuje, že som i stropy neurobil z keramických materiálov HELUZ Miako. Malby som omnoho menej komplikácií so zateplením strechy a stropov,ako mám teraz. Tiež som si myslel, že by to bolo oveľa drahšie, ale nebolo. Tým to zjednodušením stavby by to celú výstavbu urýchlilo.

Kebysom už od prvopočiatku uvažoval o tom, že chcem postaviť pasívnydom, tak by som využil na všetko, pokiaľ ide o stavebnú časť, komplexný systém HELUZ.

Pokiaľ vás zaujíma, čo všetko sa musí urobiť pre to, aby bolo možné dosiahnuť na zaistenie štátnej dotácie, na to na všetko vám odpovie a oveľa presnejšieako ja,Ing. Pavel Sýkora, energetický špecialista,“povedal nám v záverenášho stretnutia Viliam Gruner.

Keď chcete dotáciu na pasívny dom, poraďte sa s energetickým špecialistom

S Ing. Pavlom Sýkorom sme sa zišli v neďalekom motoreste. Zaujímalo nás,čo to vlastne je energetický audítor, čím sa zaoberá a čo rieši.

Ako sme sa od neho dozvedeli, skôr energetický audítor, dnes energetický špecialista, sa zaoberá energetickými výpočtami. Vypracovávaním energeticky úsporných projektov, ktoré je možné použiť do dotačných titulov.

Pokiaľ si chce investor postaviť pasívny dom a získať naň dotáciu, musí sa všetka stavebná dokumentácia dostať na stôl energetického špecialistu. Pokiaľ má energetický špecialista k dispozícii výkresy zo stavebného povolenia ešte pred začatím stavby, je to lacnejšie a efektívnejšie. Tu sa už tiež rozhoduje o tom, z čoho sa bude stavať. Pokiaľ sa začne s výstavbou skôr, keď sa tam už dala obyčajná tehla, tak sa musí počítať so zateplením plášťa dodatočným celoplošným zateplením /Etics/. Pokiaľ sa tam zvolí tehla, ktorá je vyplnená polystyrénom, ako je HELUZ Family 2in1 500mm, potom je realizácia domu oveľa efektívnejšia. Životnosť zatepľovania je posunutá na dĺžku životnosti tehly, pretože tepelnoizolačná hmota je uzatvorená v komôrkach tehly.“

Ako nám Ing. Pavel Sýkora ešte prezradil, úloha energetického špecialistu je v tejto fáze zásadná. Pri komunikácii so zákazníkom a projektantom navrhuje a odporúča také technické riešenia,  ktoré vedú ku konečnému projektu pasívneho domu.

Každý sám musí vedieť, čo chce, aký dom si chce postaviť a aký materiál naň použiť. Na trhu je dnes všetko možné a dostupné.  Pokiaľ si ale investor vyhodnotí výhody a nevýhody každého materiálu a každého systému, môže zistiť, že HELUZ Family 2in1 je optimálny. Svojou trvanlivosťou, stavbou, dotáciou, “povedal nám v závere stretnutia Ing. Pavel Sýkora.

Tadiaľ vedie cesta k získaniu ekonomického a energeticky úsporného domu, cesta k získaniu štátnej dotácie Zelená úsporám.

Dom má nižšiu spotrebu tepla, ako má rýchlovarná kanvica

Dom eštenie je dokončený, ale je predpoklad, že tepelné straty domu budú do 2kW. Áno čítate správne, napríklad varná kanvica má príkon okolo 2,2 kW.

Táto nízka tepelná strata domu je daná predovšetkým použitím špičkového materiálu na obvodové steny z HELUZ Family 2in1. Samozrejme je nutné dimenzovať i ostatnékonštrukcie, aby nezaostávali za kvalitou HELUZ Family 2in1. Dom je nutné osadiť kvalitnými oknami, vrátane dostatočnej izolácie do stropu i podlahy. Bude tu tiež komfortné a úsporné podlahové vykurovanie. Bude napojené na špičkový systém tepelného čerpadla – medený zemný kolektor – priame vyparovanie chladiva. Tento systém je oveľa účinnejší, ako skôr používaná plastová rúrka.

S investorom i energetickým špecialistom sme sa zhodli, že vyprojektovať dom a zvoliť správny materiál sú predpokladom na to, aby správna stavebná firma tieto predstavy a zámery naplnila.

Dohodli sme sa teda, že sa na stavbe znovu zídeme pri jej kolaudácii, keďuž bude možné fakticky získať od štátu finančnú dotáciu z fondu Zelená úsporám. Bude tiež príležitosť dať slovo zástupcom realizačnej firmy, dozvedieť sa od nich i niečo viac o poznatkoch s výstavbou podobných pasívnych domov a aké majú skúsenosti s výrobkami HELUZ práve na týchto stavbách. 

PARAMETRE BUDOVY:

Názov stavby: Pasívnydom Lidečko Račné

Projektant:  Ing. Petr Bystřina

Stavebná firma:Stavebná firma Juřička, Lidečko

Merná spotreba tepla: do 20 KWk na m2 a rok, (vykurovanie a teplá voda)

Energetickánáročnosť:A

Zaradenie: Pasívny dom

Skladba konštrukcie: Jednovrstvová, bez zateplenia

Použitý materiál HELUZ:

Typ tehál na obvod–HELUZ Family 2in1 50cm,

keramické preklady HELUZ,

nosné roletové a žalúziové preklady HELUZ.