Užite si zimu s novými oknami

11. jan 2016

Uvažujete o výmene okien ešte skôr, než začne leto? Máte najvyšší čas začať nové drevené alebo plastové okná riešiť. Ešte môžete stihnúť výmenu do Veľkej noci a potom si už iba užívať pohodu a teplo. Budete prekvapení, ako nové okná premenia vzhľad Vášho bytu.

Plastové okná nie sú iba biele

Výber okien nie je dobré brať výhradne ako technickú záležitosť. Nové okná ovplyvnia kvalitu bývania aj vzhľad domu na celú radu rokov. Pokiaľ sa Vám nové napríklad plastové okná nebudú páčiť a budete mať pocit, že do bytu „nepasujú“ alebo sa k Vášmu domu zvonku nehodia, nezbavíte sa negatívnych pocitov ani s vedomím toho, že sú technicky dokonalé.

V zásade platí, že plastové okná a moderné drevené eurookná sú svojimi vlastnosťami celkom zrovnateľné a poskytnú Vám rovnakú službu. Materiál teda voľte na základe vlastných preferencií, finančných možností a typu stavby a jej umiestenia. Aj do drevenice môžete dať plastové okná, ale možno budete cítiť, že to nie je úplne ono.

Biele plastové okná sa na veľkú designovú lahôdku hrať nemôžu, ale preto nemusíte okná z plastu úplne zavrhovať. Moderné sú v poslednej dobe plastové okná v šedých odtieňoch imitujúcich hliník. Kvalitne prevedené plastové okná v dekóroch dreva budú vyzerať tiež dobre. Pokiaľ k nim zvolíte vhodné parapety, tienenie a zladíte ich s farbou fasády a interiérovými doplnkami, kúzlo Vášmu bytu neuberú. Zaujímavé je aj rôzne farebné prevedenie rámov a krídiel. Pokiaľ nechcete klasický hranatý tvar plastových profilov, môžete si zadovážiť tie v príjemne oblom designe. Možno oceníte, že plastové okná stačí umyť a nemusíte sa starať o ich povrchovú úpravu.

Drevené okná sú krásne

Drevo je prírodný materiál a je potrebné s tým počítať aj pri drevených oknách, budú totiž potrebovať starostlivosť o povrch. Pokiaľ údržbu zanedbáte, po čase sa to prejaví hlavne tam, kde steká voda alebo kde „praží“ slnko. V dolnej časti, ktorá je na účinky poveternosti najnáchylnejšia mávajú hliníkovú rámovú a krídlovú odtokovú lištu. Väčšinou môžete vyberať z viac než jedného farebného prevedenia odtokových líšt. Nevýhodu s údržbou odstránia drevohliníkové okná, kde je z exteriéru hliníkové opláštenie, ktoré drevo výborne chráni. Pri hliníkovom opláštení sa vo farbe vôbec nemusíte obmedzovať, je možné zadovážiť si prakticky čokoľvek.

Farebné tónovanie drevených okien zladí ich celkový vzhľad, ale trochu skryje prirodzenú kresbu dreva. Komu sa ale vzhľad prírodného dreva páči, môže si zadovážiť drevené okná s transparentnou lazúrou. Na druhú stranu je možné drevené okná vyrobiť v celej farebnej škále prevedení (podľa vzorkovníku RAL), kde je vzhľad dreva celkom skrytý.

Či už si vyberiete drevené alebo plastové okná, je dobré už pri výbere riešiť aj design a zladenie doplnkov, teda parapety, tienenie, siete proti hmyzu a ďalšie detaily. Možno by ste to nepovedali, ale sú to dôležité prvky, ktoré celkom zásadne ovplyvnia výsledný vzhľad. Nákup u jedného dodávateľa má tú výhodu, že všetko bude spoločne dobre vyzerať aj fungovať.

Pokiaľ sa pri výbere nových okien nechcete zabývať technickými detailmi, nevadí. Dobrý dodávateľ by Vám mal odporučiť okná, ktoré presne splnia Vaše požiadavky. Tak si iba dobre rozmyslite, čo od nových drevených alebo plastových okien očakávate. Výmenu môžete stihnúť ešte do Veľkej noci.