Úspora energie, miesta aj času – SENDWIX

27. okt 2022

Použitie certifikovaného viacvrstvového systému SENDWIX od najväčšieho českého výrobcu stavebných materiálov KM Beta, a. s., predstavuje jeden z najvýhodnejších spôsobov modernej výstavby. Skvelé akumulačné a tepelnoizolačné vlastnosti, výnimočná pevnosť umožňujúca tenkostenné konštrukcie a presnosť tvárnic povyšujú Sendwix na mimoriadny konštrukčný systém.

Vápennopieskový stavebný systém SENDWIX nie je na trhu novinkou. Jeho základom sú vápennopieskové tehly alebo kvádre vhodné na murovanie obvodových aj vnútorných nosných stien a priečok. V niektorých variantoch sa tiež používajú na vonkajšie pohľadové steny, komíny a ploty. Celý systém sa vyrába z výhradne domácich surovín, využívajúc špecifické vlastnosti kremičitého piesku z lokality známej ako Moravská Sahara.

 

Pevnosť, teplo, akustika

Pevnosť murovacích prvkov dosahuje 15 až 25 MPa, výsledné nosné steny tak vďaka tomu môžu mať výrazne menšiu hrúbku ako v prípade použitia iných materiálov. Zároveň sa tým výrazne znižuje zastavaná plocha, pri stometrovom byte taká úspora činí až osem metrov štvorcových – čo pri aktuálnych cenách nehnuteľností môže predstavovať významný cenový rozdiel v prospech stavebníka využívajúceho Sendwix. Vzhľadom k uvedenej pevnosti je možné z vápennopieskových tehál stavať až päťpodlažný dom, a to aj pri využití napríklad  len 200 mm hrubých tvárnic (v sortimente označovaných ako 14 DF – tehla pre obvodové múry a 7 DF – „polovičná“ tehla s rovnakým účelom) .

Z hľadiska akustického útlmu dosahujú steny pri systéme SENDWIX hodnoty vzduchovej nepriezvučnosti v ideálnom prostredí až 57 dB. V kombinácii s odporúčanými zatepľovacími systémami dosahujú obvodové steny vysoké tepelnoizolačné hodnoty (tepelný odpor R až 8,20 m².K/W, súčiniteľ prestupu tepla U až 0,12 W/m².K). Uvedené hodnoty spĺňajú aj iné bežné stavebné systémy, ale vždy však iba v niektorých parametroch, nie naraz. V celom súhrne budete najskôr podobné vlastnosti hľadať márne – s výnimkou stavebného systému SENDWIX.

 

Variabilná skladačka

SENDWIX je systém, čo znamená, že projektant volí základnú stavebnú jednotku (vápennopieskový blok podľa odporúčaných rozmerov 175, 200, 240 a 290 mm) v kombinácii so zodpovedajúcou tepelnou izoláciou (najčastejšie polystyrén či minerálna vata). Kombináciou týchto prvkov je možné prispôsobovať výsledné tepelnotechnické a akustické vlastnosti stien s ohľadom na požiadavky aj finančné možnosti investora. Nech už projektant zvolí akúkoľvek variantu, mimoriadne vlastnosti systému sa nemenia: vysoká vzduchová nepriezvučnosť, mimoriadna pevnosť a skvelá schopnosť tepelnej akumulácie, ktorá zvyšuje energetickú úspornosť prevádzky budovy.

 

Efektívny a rýchly proces

Pre nosné murivo SENDWIX sa vyrábajú vápennopieskové bloky v hrúbkach 175, 200, 240 a 290 mm. Tie je možné doplniť prekladmi, vencovkami, lícovými či komínovými tehlami. Vďaka presným rozmerom jednotlivých prvkov je stavba veľmi jednoduchá a doba výstavby sa skracuje. KM Beta , dodáva systém SENDWIX s celým radom pomôcok a príslušenstva, ktoré vlastný proces výstavby ešte urýchľujú a zjednodušujú. Sú to najmä: dávkovač lepidla (aj vo variante s posuvným hradítkom), presná lyžica, univerzálne a zaslepovacie viečka rôznych rozmerov, nerezové kotvy a pod. Manipuláciu s tehlami uľahčujú háky a niekoľko typov klieští . Vápennopieskové prvky majú navyše už z výroby drážky pre vedenie elektroinštalácie, čo celý proces výstavby ešte zrýchľuje. Vďaka uvedeným vlastnostiam aj komplexnému sortimentu je možné stavbu zo systému SENDWIX zvládnuť v mimoriadne krátkom čase aj pri dodržaní všetkých predpísaných technologických postupov a prestávok.

www.km-beta.sk